Zwanger zorgverzekering 2022

Zorgverzekering zwanger 2022

De zorgverzekering en je zwangerschap in 2022. Ben je zwanger? Dan is goed om je zorgverzekering even onder de loep te nemen. Je maakt extra zorgkosten tijdens je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode.

De kosten worden gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering, maar een aanvullende ziektekostenverzekering in 2022 zou extra zekerheid geven.

Op deze pagina bespreken wij verschillende punten. Het is belangrijk om natuurlijk te weten wat je te wachten staat tijdens en na je zwangerschap. Met de juiste zorgverzekering in 2022 hoef jij je ieder geval niet druk te maken om de kosten die komen gaan.

Ga direct naar:

Basisverzekering en zwanger in 2022

De basisverzekering is verplicht vanaf 18 jaar voor iedereen die woont of werkt in Nederland. De inhoud bepaald de rijksoverheid, en veranderd ieder jaar. Hieronder hebben wij voor je een aantal zorgkosten rond je zwangerschap op een rijtje gezet die vergoed worden vanuit het basispakket in 2022.

De volgende punten bespreken wij hieronder:

 • Verloskundige hulp
 • De bevalling
 • Hoe zit het met kraamzorg?
 • Echo’s
 • De kosten van de huisarts
 • Zwangerschapsincontinentie

Verloskundige hulp

De verloskundige hulp bestaat onder andere uit consulting en de kosten van een verloskundige of gynaecoloog.

De bevalling

Ga je thuis bevallen? Dan worden alle kosten volledig vergoed. Ook een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak word geheel vergoed.

Voor een bevalling zonder medische noodzaak in een geboortecentrum geldt een eigen bijdrage van €347,81.

Wil je of ga je bevallen in het ziekenhuis? Dan wordt er in 2022 in totaal €215 vergoed. De kosten voor een bevalling in het ziekenhuis verschilt per hospital, de bijkomende eigen bijdrage verschilt daardoor ook per ziekenhuis. De eigen bijdrage is vergelijkbaar als bij een bevalling in een geboortecentrum.

De bevalling

Ga je thuis bevallen? Dan worden alle kosten volledig vergoed. Ook een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak word geheel vergoed.

Voor een bevalling zonder medische noodzaak in een geboortecentrum geldt een eigen bijdrage van €347,81.

Wil je of ga je bevallen in het ziekenhuis? Dan wordt er in 2022 in totaal €215 vergoed. De kosten voor een bevalling in het ziekenhuis verschilt per hospital, de bijkomende eigen bijdrage verschilt daardoor ook per ziekenhuis. De eigen bijdrage is vergelijkbaar als bij een bevalling in een geboortecentrum.

Hoe zit het met kraamzorg?

De uren kraamzorg waar jij recht op hebt worden vergoed vanuit de basisverzekering. In 2022 ga je wel een eigen bijdrage betalen per uur kraamzorg, dit bedrag is 4,40 euro. Het is aankomend jaar ook mogelijk om deze eigen bijdrage gedeeltelijk aanvullende te verzekeren.

Echo’s

Goed om te weten is dat de basis zorgverzekering de echto’s volledig vergoedt. Als de verloskundige, gynaecoloog of huisarts een echo voorschrijft betaal je hier niks voor.

De kosten van de huisarts

Een zwangerschap is niet zomaar iets natuurlijk, en kwaaltjes tijdens je zwangerschap is zeker niets nieuws. Maak je geen zorgen over deze kosten, het basispakket dekt de kosten als je je laat behandelen door je huisarts in 2022.

Zwangerschapsincontinentie

Bij urine-incontinentie worden de eerste 9 behandelen bekkenfysiotherapie vergoed vanuit je basispolis. Op deze kosten geld wel het eigen risico.

Aanvullende zorgverzekering en zwanger (2022)

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen worden er veel vergoed vanuit de basis ziektekostenverzekering. Het is mogelijk om extra vergoedingen en dekkingen te ontvangen voor je zwangerschap in 2022 vanuit een aanvullende zorgverzekering. De kans is groot tijdens je zwangerschap dat je met extra zorgkosten te maken krijgt, het is slim als je je hiervoor laat verzekeren door een aanvullende polis.

Hieronder bespreken wij de volgende dekkingen:

 • Kraamzorg
 • Eigen bijdrage poliklinische bevalling
 • Kraampakket
 • Combinatietest
 • Fysiotherapie
 • Lactatiedeskundige zorg
 • Cursussen

Kraamzorg

De kraamzorg wordt volledig vergoed, alleen geld er hier wel een eigen bijdrage van 4,40 euro per uur. Deze kosten kunnen deels worden gedekt door een aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage ziekenhuis bevalling

Er geld een eigen bijdrage van €347,81 in 2022 voor een bevalling zonder medische complicaties in een ziekenhuis of geboortecentrum.

Kraampakket

Een kraampakket is nodig tijdens een bevalling in je eigen huis, en bij de verzorging na de je bevalling. Bij de meeste zorgverzekeraars kost de kraampakket niks met een aanvullend pakket. Sommige zorgverzekeraars sturen de kraampakket je gratis op.

Combinatietest

Een combinatietest (bepaling op het risico van een chromosoomafwijking) wordt in 2022 alleen vergoed vanuit de basis zorgverzekering bij een medische indicatie. De eigen bijdrage voor een combinatie test is in 2022 opnieuw €170,13. Het is mogelijk als je een aanvullende polis afsluit om deze kosten te verzekeren.

Fysiotherapie en je zwangerschap

Kosten van de fysiotherapeut vallen niet onder de basisverzekering. Tijdens je zwangerschap kan je hier wel behoefte aan hebben, doordat je bijvoorbeeld last krijgt van bekkeninstabiliteit. Met verschillende aanvullende zwangerschap verzekeringen krijg je een fysiotherapie vergoeding voor 2022.

Lactatiedeskundige zorg

Als je een cursus wilt volgen voor bijvoorbeeld borstvoeding, komen hier kosten bij kijken. Na je bevalling kan je ook lactatiekundige hulp nodig zijn. Deze kosten kun je met een aanvullende module laten dekken (deels). Met sommige zorgverzekeringen aanvullend voor zwangerschap krijg je een vergoeding van de huur of aankoop van een borstkolf.

Zwangerschapcursussen

Wil jij in 2022 een zwangerschapcursus volgen? Met een aanvullende ziektekostenverzekering worden de kosten gedeeltelijk of in zijn geheel vergoed. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Zwangerschapyoga
 • Zwangerschapfymnastiek

Het eigen risico en je zwangerschap

Over het algemeen wordt er geen eigen risico in rekening gebracht bij voorgeschreven verloskundige hulp. De volgende kosten komen in 2022 wel met een eigen risico:

 • Gynaecologische hulp (behalve verloskundige verrichtingen)
 • Bloedonderzoek
 • NIPT-test, vruchtwaterpunctie en vlokkentest
 • Vervoer per ambulance
 • Medische nazorg na je bevalling
 • Geneesmiddelen

Het eigen risico is in 2022 opnieuw minimaal 385 euro. Als jij het eigen risico gaat verhogen aankomend jaar, krijg je hier een premie korting voor terug. De meeste vrouwen die zwanger zijn of willen worden kiezen hier echter niet voor.

Vrije zorgkeuze: kies je eigen zorgverlener

Het is belangrijk om na te gaan welk basisverzekering je kiest in 2022. Er bestaan namelijk verschillende zorgverzekeringen, zoals de natura- budget- combinatie- en restitutieverzekering. Alleen met een restitutiepolis heb je een volledige vrije zorgkeuze, en kan je dus zelf kiezen welke zorgaanbieders jij kiest voor je behandeling.

Met de overige zorgverzekering soorten kan je te maken krijgen met extra kosten, wanneer de zorgaanbieder geen contract heeft met je zorgverzekeraar.

Zorgverzekering vergelijken voor je zwangerschap

Op onze site maken wij het je zo eenvoudig mogelijk om je huidige zorgverzekering te vergelijken. Met behulp van onze zorgvergelijker kun jij op basis van jouw persoonlijke situatie de zorgverzekering vergelijken.

Vanaf 12 november is het weer mogelijk om een overstap te doen, je kunt met het overstappen van zorgverzekeraar behoorlijk besparen. De zorgverzekering vergelijking doe je bij ons geheel onafhankelijk en anoniem.