Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
Een tandimplantaat is in feite niets meer dan een kunstwortel, die is geproduceerd van metaal of van keramisch materiaal. Tandimplantaten plaatsen kan vanaf een leeftijd van 18 jaar. Ook dient er nog voldoende kaakbot aanwezig te zijn wil je een implantaat kunnen plaatsen. Anders is het niet mogelijk een tandimplantaat te plaatsen.
Lees meer
Alles wat je moet weten
Tandimplantaten, een moderne oplossing
Tandimplantaten bieden een duurzame oplossing voor ontbrekende tanden. Ontdek hoe je vrijblijvend je premie kunt berekenen en geniet van de voordelen van tandimplantaten.
Wanneer kun je het beste voor tandimplantaten kiezen?
Tandimplantaten zijn een moderne oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden en bieden een duurzaam alternatief voor traditionele bruggen en kunstgebitten. Men kan het beste voor tandimplantaten kiezen als men één of meerdere tanden mist en op zoek is naar een langdurige, stabiele oplossing. Ze zijn ook een uitstekende optie voor personen wiens kaakbot voldoende sterk en gezond is om het implantaat te ondersteunen. Bovendien zijn implantaten gunstig voor het behoud van de kaakbotstructuur, aangezien ze botverlies, dat vaak optreedt na het verlies van een tand, kunnen minimaliseren. Voor mensen die moeite hebben met het comfort en de pasvorm van traditionele kunstgebitten, kunnen implantaten meer stabiliteit en een natuurlijker gevoel bieden. Het is wel belangrijk om een grondige evaluatie en overleg met een tandarts of kaakchirurg te hebben voordat je voor deze procedure kiest, om er zeker van te zijn dat het de juiste keuze is voor je specifieke situatie.
Via deze weg krijg jij je eigen tandimplantaten aangemeten
Het proces van het krijgen van je eigen tandimplantaten is zorgvuldig en wordt in verschillende stappen uitgevoerd om te zorgen voor een natuurlijk ogend en duurzaam resultaat. Je tandarts of kaakchirurg zal een grondige evaluatie uitvoeren, inclusief röntgenfoto’s en misschien wel een CT-scan, om de gezondheid van je kaakbot en de exacte plaatsing van het implantaat te bepalen. Is alles in orde? Dan wordt er een datum geprikt voor de plaatsing van het implantaat. Tijdens deze procedure wordt een titanium paal chirurgisch in het kaakbot geplaatst. Dit dient als de ‘wortel’ voor de nieuwe tand. Na deze ingreep is er een herstelperiode nodig. Dit gaat vaak om een paar maanden, waarin het implantaat samengroeit met het bot in een proces dat osseointegratie wordt genoemd. Zodra dit is voltooid, wordt er een zogenaamde abutment op het implantaat geplaatst. De op maat gemaakte kroon, die eruitziet en aanvoelt als een natuurlijke tand, bevestigd aan het abutment. Na de laatste aanpassingen en controles, kun je genieten van je nieuwe, stevige en natuurlijk ogende tand!
Handige tips om zo snel en goed mogelijk van deze ingreep te herstellen
Na het plaatsen van tandimplantaten is een goede nazorg belangrijk om complicaties te voorkomen en een vlotte genezing te bevorderen. Hier zijn een aantal handige tips om het herstel vlotjes te laten verlopen: Vermijd de eerste uren na de ingreep het operatiegebied bij het spoelen, drinken of eten. Gebruik een koud kompres aan de buitenkant van je wang om zwelling en blauwe plekken te minimaliseren. Dit is vooral effectief in de eerste 24 uur na de operatie. Beperk je fysieke activiteit de eerste dagen om de bloedtoevoer naar het operatiegebied niet onnodig te verhogen. Eet zachte voedingsmiddelen en vermijd hete dranken en hapjes, aangezien deze het behandelde gebied kunnen irriteren. Volg het voorgeschreven pijnmedicatieregime. Begin zo nodig met pijnstillers voordat de verdoving volledig is uitgewerkt. Poets voorzichtig rond het implantaatgebied om het schoon en vrij van voedselresten te houden. Volg alle aanbevelingen en instructies van je tandarts of kaakchirurg op en ga naar de geplande vervolgafspraken om het genezingsproces te monitoren en eventuele complicaties op tijd te detecteren. Met deze zorgvuldige benadering bevorder je een snel en effectief herstel na het ondergaan van de implantatieprocedure.
Hoe zorg je ervoor dat je implantaten zo lang mogelijk mooi blijven?
Tandimplantaten zijn gemaakt om lang mee te gaan, maar hun levensduur kan flink worden verlengd met de juiste zorg en onderhoud. Net als natuurlijke tanden vereisen implantaten een regelmatige poetsbeurt en onderhoud om tandplak en bacteriën op afstand te houden. Dagelijkse mondhygiëne is een must en dit betekent tweemaal daags poetsen en flossen rond het implantaat om voedselresten en tandplak te verwijderen. Vermijd roken, omdat dit het risico op implantaatcomplicaties kan verhogen en het genezingsproces kan tegenwerken. Ga regelmatig naar de tandarts voor controles en onderga daar een professionele reiniging. De tandarts kan het implantaat en het omliggende tandvlees inspecteren op tekenen van mogelijke problemen. Wees voorzichtig met hard voedsel of harde voorwerpen. Bijt niet op harde snoepjes, ijsblokjes of pennen, om overbelasting of beschadiging van het implantaat te voorkomen. Door deze zorgvuldige aanpak te volgen, kun jij ervoor zorgen dat je implantaten er niet alleen mooi uitzien, maar ook jarenlang goed blijven functioneren.
Dit is hoe vaak je tandimplantaten dient te vervangen
Tandimplantaten zijn ontworpen om duurzaam en langdurig te zijn. In veel gevallen kunnen ze zelfs een leven lang meegaan. Met de juiste zorg en onderhoud is de kans groot dat een implantaat decennia, zo niet langer, in goede staat blijft. De kroon of brug die op het implantaat is bevestigd, kan slijtage vertonen en zou na ongeveer 10 tot 15 jaar vervangen moeten worden. Dit is wel afhankelijk van de locatie in de mond en individuele mondhygiënepraktijken. Het titanium implantaat zelf, dat in het kaakbot is verankerd, heeft bij veel patiënten een hoge slagingskans om permanent te blijven zonder vervanging.
Kosten tandimplantaten kunnen hoog oplopen
De kosten voor tandimplantaten kunnen hoog oplopen. Gemiddeld genomen kost een tandimplantaat 320 euro. Met alleen de kosten van een implantaat ben je er echter niet. Zo komen de kosten van röntgenfoto, het plaatsen van de implantaten door de tandarts en eventueel kronen nog eens bij. De tandimplantaten vergoeding 2025 wordt alleen vanuit de basisvergoeding uitgekeerd bij ernstige ontwikkelings- of groeistoornissen. De tandimplantaten vergoeding 2025 wordt ook uitgekeerd als sprake is van een kaak zonder tanden.
Tandimplantaten vergoeding 2025 slechts beperkt uit basisverzekering
Om in aanmerking te komen voor de tandimplantaten vergoeding 2025 kun je het beste een aanvullende verzekering afsluiten. De verzekeraars keren in het geval van de tandimplantaten vergoeding 2025 overigens in de meeste gevallen een maximaal bedrag uit. In zeer beperkte gevallen krijg je het gehele bedrag voor tandimplantaten uitbetaald. In vrijwel alle gevallen kost het laten plaatsen van tandimplantaten je dus zelf geld.
Check de maximaal uit te keren vergoeding
Reden temeer dus om op deze website de verschillende verzekeraars te vergelijken en te kijken bij welke verzekeraar je de maximale tandimplantaten vergoeding 2025 vergoed krijgt. Check vooral de maximale vergoeding die verzekeraars uitkeren en eventueel aanvullende voorwaarden die de verzekeraars stellen.
Is er een vergoeding voor tandimplantaten vanuit de basisverzekering?
Er is dekking vanuit de basisverzekering, al is die zeer beperkt. In dat geval dient er sprake te zijn van een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis.
Kun je wel een aanvullende verzekering afsluiten?
Dat kan prima. Vaak wordt er vanuit de aanvullende verzekering een maximale vergoeding uitgekeerd. Slechts zelden wordt het gehele bedrag voor tandimplantaten uitgekeerd.
... de beste deals voor jou