Verschil eigen bijdrage en eigen risico

Verschil eigen bijdrage en eigen risico zorgverzekering

Je wilt graag weten wat het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico is van je zorgverzekering? Wij leggen je alles uit en geven een paar handige voorbeelden die het precies uitleggen hoe het zit in 2025. Er zit daadwerkelijk verschil tussen de eigen bijdrage en het eigen risico. In Nederland betaald iedereen vanaf 18 jaar het verplichte eigen risco voor zorg vanuit de basisverzekering. In sommige scenario’s zou je ook een zogenaamde ‘eigen bijdrage’ moeten betalen. Dit is vaak een vast bedrag of een percentage van de totale zorgkosten. In 2025 zou je een eigen bijdrage moeten betalen voor onder andere orthopedische schoenen, gehoorapparaten en ziekenvervoer.

Eigen risico in 2025

In 2025 is het verplichte eigen risico opnieuw € 385,- per kalenderjaar. Je hebt de mogelijkheid om het ‘eigen risico’ vrijwillig te verhogen in stappen van 100 euro. Het vrijwillig eigen risico kan dus maximaal € 885 per jaar zijn. Door dit te doen ga je een korting krijgen op je zorgpremie van de verzekeraar.

Lees meer over het eigen risico.

Het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico in 2025

 

Eigen bijdrage eerst en daarna het eigen risico

  • Als jij zorg hebt ontvangen waar naast het eigen risico ook een eigen bijdrage van toepassing is dan:
  • Ga je eerst de eigen bijdrage betalen
  • Het bedrag dat overblijft valt onder het verplichte eigen risico
  • Het overige bdrag valt onder het vrijwillig eigen risico (wanneer van toepassing)
  • Het bedrag wat dan overblijft vergoedt de zorgverzekeraar

Eigen bijdrage en eigen risico voorbeelden

Wij hebben een aantal voorbeelden van zorgkosten voor je gemaakt in het tabel hieronder. Je ziet direct wel bedrag je zelf zou moeten gaan betalen bij de genoemde voorbeelden. Let wel op dat dit een voorbeeld is voor de eigen bijdrage en het eigen risico. In de praktijk kan het natuurlijk voorkomen dat je al een gedeelte van het eigen risico hebt betaald voor een andere ingreep. Dat heeft alleen gevolgen voor de uitkomst, maar niet voor de manier van berekening.

4.7/5 - (3 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.