Fysiotherapie vergoeding 2025

Veel consumenten zijn ieder jaar op zoek naar een fysiotherapie vergoeding. In 2025 zijn er weer veel verschillende zorgverzekeringen met een vergoeding voor fysiotherapie. Wij bespreken op deze pagina wat fysiotherapie is, en welke aanvullende verzekeringen het meest gekozen worden. Tevens vragen veel mensen zich af of er een fysiotherapie vergoeding mogelijk is vanuit de basisverzekering.

Wat is fysiotherapie precies?

Fysiotherapie biedt een fantastische oplossing voor verschillende lichamelijke klachten! Heb je te maken met rugpijn, een sportblessure of herstel na een operatie? Dan staat een fysiotherapeut direct klaar om je te ondersteunen. Door een combinatie van effectieve oefeningen, deskundig advies en specifieke behandeltechnieken, wordt je mobiliteit verbeterd. Er zijn verschillende specialisaties, zoals manuele therapie voor specifieke gewrichtsklachten en kinderfysiotherapie voor de jongsten. Er zijn verschillende soorten fysiotherapie behandelingen, en deze worden vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Neem dus zeker even de tijd om je verzekeringspolis te bekijken en haal het maximale uit je gezondheid. Hieronder vind je een handig overzicht terug:

Ontvang je een vergoeding vanuit je basisverzekering?

fysiotherapieFysiotherapie is vaak een onderdeel van een behandelplan. Gelukkig zijn er vanuit de basisverzekering vergoedingen beschikbaar voor diverse fysiotherapeutische behandelingen. In het overzicht fysiotherapie vergoeding basisverzekering (2025) kun je precies zien welke behandelingen gedekt worden. Het is belangrijk om te realiseren dat het eigen risico hierbij van toepassing is. Dit betekent dat je eerst een bepaald bedrag zelf dient te betalen voordat de vergoeding in werking treedt. Het is dus aan te raden om altijd goed te kijken naar de voorwaarden. Neem eventueel contact op met je fysiotherapeut of zorgverzekeraar. Door de experts te raadplegen en om specifieke informatie te vragen over je persoonlijke situatie, weet je direct waar je aan toe bent en wat de mogelijke vergoedingen voor je zijn.

De vergoeding voor kinderen

Vanuit het basispakket krijgen kinderen tot 18 jaar de eerste 9 behandelingen volledig vergoed. Hiervoor dien je wel naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Mocht deze negen behandelingen onvoldoende blijken, dan is het mogelijk om nog eens negen behandelingen vergoed te krijgen, hiervoor is wel een verwijzing van een arts of medisch specialist voor nodig. Kinderen met een aandoening die staat op de chronische aandoeningenlijst, krijgen een volledige vergoeding vanuit de basis zorgverzekering. Check altijd goed de polisvoorwaarden wanneer je besluit om een aanvullende verzekering af te sluiten. Maak bijvoorbeeld gebruik van de vergelijker om de zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken op premie en dekking. Belangrijk: Wanneer je fysiotherapie behandelingen vergoed krijgt vanuit het basispakket dan is het eigen risico van toepassing. Er geldt geen eigen risico voor behandelingen via een aanvullende verzekering.

Welke voordelen zitten eraan kinderfysiotherapie?

KinderfysiotherapieKinderfysiotherapie speelt een belangrijke rol in het bevorderen van de motorische ontwikkeling van kinderen. Wat veel ouders niet weten, is dat er soms hobbels op de weg kunnen zijn, zoals een vertraagde motoriek, balansproblemen of een vervelende sportblessure. De jonge jaren zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van bewegingsvaardigheden en ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Wanneer je niet op tijd om hulp vraagt, kan je kind in de toekomst vervelende fysieke problemen ervaren. Een kinderfysiotherapeut is speciaal getraind om de unieke behoeften van jonge patiënten te begrijpen en hen spelenderwijs te begeleiden. Door gebruik te maken van leuke oefeningen en spelletjes, wordt niet alleen de fysieke gezondheid van je kind aangepakt, maar ook hun zelfvertrouwen en onafhankelijkheid gestimuleerd. Het is een investering in een gezonde toekomst voor je kind!

Chronische lijst 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de chronische lijst opgesteld, en hierin staan aandoeningen waarvan fysiotherapie behandelingen na de eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit het basispakket. Bijvoorbeeld aandoeningen van het zenuwstelsel, spierziektes en (aangeboren) afwijkingen. In principe krijg je dus geen vergoeding vanuit de basisverzekering voor de eerste 20 behandelingen. Reuma is niet opgenomen in de chronische lijst. De meeste mensen hebben daarom alleen recht op vergoedingen vanuit een aanvullende polis.

Aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Je bent niet verplicht om je aanvullend te verzekeren in 2025. Wanneer jij gezond bent en niet echt een sporter bent is het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie vaak niet nodig. Kijk daarom goed naar je eigen zorgbehoeftes om te bepalen welke vergoedingen jij denkt nodig te hebben. Sporters hebben meer kans op blessures. en kiezen het meest voor een fysiotherapie vergoeding. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld 9, 12 of zelfs 27 behandelingen van een fysiotherapeut via een aanvullende polis. Als je echt geregeld naar de fysiotherapeut zal gaan in 2025 is een duurder pakket vaak het beste, hierin worden namelijk 100% van de kosten vergoed door de zorgverzekeraar.

Gemiddeld kost een therapeut tussen de €35 en €45 voor een behandeling.

Wat kost fysiotherapie in 2025?

Behandelingen van een fysiotherapeut komen niet met een vaste prijs. Gemiddeld kost een therapeut tussen de €35 en €45 voor een behandeling. Fysiotherapie voor kinderen zijn over het algemeen duurder, hetzelfde geldt voor manuele therapie. Kies jij voor een aanvullende module dan heb je recht op een volledige of gedeeltelijke vergoeding door de verzekeraar. Om een volledige fysiotherapie vergoeding te krijgen dien je vaak naar alleen een gecontracteerde therapeut gaan. Voor niet-aangesloten therapeuten krijg je slechts een gedeelte zorgkosten vergoed. Lees ook over andere zorgverzekering vergoedingen. Vergelijk goed zodat je zeker bent dat je de goedkoopste zorgverzekering met fysiotherapie hebt met de beste voorwaarden.

Wat dien je zelf mee te nemen als je naar de fysiotherapeut gaat?

Wanneer je een afspraak hebt bij de fysiotherapeut, is het handig om een paar handige documenten en spullen mee te nemen:

  1. Verzekeringsbewijs: Zorg dat jij je zorgverzekeringspas of een ander bewijs van verzekering bij je hebt wanneer je naar de afspraak gaat.
  2. Identificatie: Een geldig identiteitsbewijs (rijbewijs, paspoort of ID-kaart) is noodzakelijk om je aan te melden.
  3. Verwijsbrief: Als je een verwijzing van een arts hebt gekregen, vergeet deze dan niet mee te nemen.
  4. Comfortabele kleding: Afhankelijk van de aard van je klachten kan het zijn dat jij je deels dient om te kleden. Neem daarom makkelijk zittende kleding mee. Denk aan een korte broek en een t-shirt.
  5. Eventuele eerdere onderzoeksresultaten: Als je eerder onderzoeken hebt gehad gerelateerd aan je huidige klachten, zoals röntgenfoto’s of MRI’s, is het handig deze mee te nemen of te vermelden. Dan kan je fysiotherapeut hier rekening mee houden.
  6. Daarnaast is het altijd goed om een lijstje met vragen of opmerkingen die je hebt voor te bereiden, zodat je niets vergeet tijdens het consult.

Veelgestelde vragen over fysiotherapie

[wp-faq-schema accordion=1]

4.5/5 - (100 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd