Fysiotherapie vergoeding 2023

Veel consumenten zijn ieder jaar op zoek naar een fysiotherapie vergoeding. In 2023 zijn er weer veel verschillende fysiotherapie zorgverzekeringen met een vergoeding voor fysiotherapie. Wij bespreken op deze pagina wat fysiotherapie is, en welke aanvullende verzekeringen het meest gekozen worden. Tevens vragen veel mensen zich af of er een fysiotherapie vergoeding mogelijk is vanuit de basisverzekering.

Vergoeding fysiotherapie overzicht 2023

 

Fysiotherapie vergoeding vanuit basisverzekering

Vanuit de basisverzekering ben je voor bepaalde fysiotherapie behandelingen vergoed. Bekijk hieronder in het overzicht fysiotherapie vergoeding basisverzekering (2023) wat de mogelijkheden zijn. Let wel op dat voor de hieronder genoemde vergoedingen het eigen risico van toepassing is.

Fysiotherapie vergoeding voor kinderen

Vanuit het basispakket krijgen kinderen tot 18 jaar de eerste 9 behandelingen volledig vergoed. Hiervoor dien je wel naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Mocht deze negen behandelingen onvoldoende blijken, dan is het mogelijk om nog eens negen behandelingen vergoed te krijgen, hiervoor is wel een verwijzing van een arts of medisch specialist voor nodig. Kinderen met een aandoening die staat op de chronische aandoeningenlijst, krijgen een volledige vergoeding vanuit de basis zorgverzekering. Check altijd good de polisvoorwaarden wanneer je besluit om een aanvullende verzekering af te sluiten. Maak bijvoorbeeld gebruik van de vergelijker om de zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken op premie en dekking.Belangrijk: Wanneer je fysiotherapie behandelingen vergoed krijgt vanuit het basispakket dan is het eigen risico van toepassing. Er geldt geen eigen risico voor behandelingen via een aanvullende verzekering.

Wat is precies fysiotherapie?

Fysiotherapie kan helpen bij bijvoorbeeld nek- en rugklachten en sportblessures. Er zijn verschillende soorten fysiotherapie behandelingen, en worden vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Onder andere de volgende behandelingen:

Chronische lijst fysiotherapie

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de chronische lijst opgesteld, en hierin staan aandoeningen waarvan fysiotherapie behandelingen na de eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit het basispakket. Bijvoorbeeld aandoeningen van het zenuwstelsel, spierziektes en (aangeboren) afwijkingen. In principe krijg je dus geen vergoeding vanuit de basisverzekering voor de eerste 20 behandelingen. Tevens is reuma niet opgenomen in de chronische lijst. De meeste mensen hebben daarom alleen recht op vergoedingen vanuit een aanvullende polis.

Aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Je bent niet verplicht om je aanvullend te verzekeren in 2023. Wanneer jij gezond bent en niet echt een sporter bent is het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie vaak niet nodig. Kijk daarom goed naar je eigen zorgbehoeftes om te bepalen welke vergoedingen jij denkt nodig te zijn. Sporters hebben meer kans op blessures. en kiezen het vaakst voor een fysiotherapie vergoeding. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld 9, 12 of zelfs 27 behandelingen van een fysiotherapeut via een aanvullende polis. Als je echt geregeld naar de fysiotherapeut zal gaan in 2023 is een duurder pakket vaak het beste, hierin worden namelijk 100% van de kosten vergoed door de zorgverzekeraar.

Gemiddeld kost een therapeut tussen de €35 en €45 voor een behandeling.

Wat kost fysiotherapie in 2023?

Behandelingen van een fysiotherapeut komen niet met een vaste prijs. Gemiddeld kost een therapeut tussen de €35 en €45 voor een behandeling. Fysiotherapie voor kinderen zijn over het algemeen duurder, hetzelfde geldt voor manuele therapie. Kies jij voor een aanvullende module dan heb je recht op een volledige of gedeeltelijke vergoeding door de verzekeraar. Om een volledige fysiotherapie vergoeding te krijgen dien je vaak naar alleen een gecontracteerde therapeut gaan. Voor niet-aangesloten therapeuten krijg je slechts een gedeelte zorgkosten vergoed. Lees ook over andere zorgverzekering vergoedingen. Vergelijk goed zodat je zeker bent dat je de goedkoopste zorgverzekering met fysiotherapie hebt met de beste voorwaarden.

Veelgestelde vragen fysiotherapie:

Heb ik een verwijzing nodig van een arts?

Nee, er is geen verwijzing nodig van je huisarts om fysiotherapie behandelingen te krijgen. Let wel op dat in bijna alle gevallen de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening zijn.

Mag ik zelf bepalen door wie ik behandeld wil worden?

Als jij recht op fysiotherapie vergoedingen vanuit een aanvullende module, dien je vaak naar een aangesloten fysiotherapeut te gaan. Bezoek de website van de zorgverzekeraar om te zien met welke praktijken er prijsafspraken zijn gemaakt voor 2023.

Betaal ik eigen risico voor fysiotherapie?

Als je recht hebt op fysiotherapie behandelingen vanuit het basispakket, dan ga je inderdaad te maken krijgen met het eigen risico. Voor overige fysiotherapie (aanvullende verzekering) is het eigen risico niet van toepassing.

4.5/5 - (99 stemmen)
Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd