Basisverzekering 2025

De basisverzekering is in 2025 opnieuw een verplichte zorgverzekering voor iedereen die werkt of woont in Nederland. Via het basispakket ben je namelijk verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg. De inhoud veranderd ieder jaar van de basisverzekering, dus ook weer in 2025. Niet de zorgverzekeraar maar de Rijksoverheid bepaalt de inhoud van de basis zorgverzekering. De belangrijkste informatie met betrekking tot de basispolis lees je terug op deze pagina.

De basisverzekering van 2025

Wat is een basis verzekering?

De minimale zorgverzekering in Nederland is de basis verzekering. Voor deze verzekering betaal je een maandelijkse zorgpremie. Wat de uiteindelijke kosten zijn voor de zorgverzekering hangt van een aantal punten af. Denk aan het soort basisverzekering dat je kiest en de uiteindelijke vrije zorgkeuze die je krijgt. Vanuit de basisverzekering 2025 ben je verzekerd voor onder andere; huisarts, zorg in het ziekenhuis, kraamzorg en medicatie. De inhoud van het basispakket is gelijk bij iedere zorgverzekeraar, de premie verschilt wel tussen de zorgmaatschappijen.

Acceptatieplicht basisverzekering 2025

Alle zorgverzekeraars in Nederland hebben een acceptatieplicht voor de basispolis. De verzekeraar moet voor iedereen (ongeacht leeftijd) de basisverzekering aanbieden voor dezelfde premie. Veel consumenten denken namelijk dat zij meer premie moeten gaan betalen omdat ze ouder zijn. Dit is dus niet het geval. Een zorgmaatschappij mag je alleen weigeren als er sprake is van een betalingsachterstand van meer dan twee maanden bij je huidige verzekeraar.

Premie basisverzekering 2025

Kinderen hebben geen eigen basis verzekering nodig, ze worden namelijk op de polis van 1 van de ouders of verzorgers bijgeschreven. Kinderen zijn dus gratis meeverzekerd en betalen ook geen eigen risico. Het is daarom slim je kind toe te voegen aan de ouder met de meest uitgebreide (basis) zorgverzekering. Iedereen vanaf 18 jaar heeft een eigen basispakket op je naam te hebben. Je betaald een maandelijkse zorgpremie en je kunt deze polis afsluiten bij iedere gewenste verzekeraar. De zorgverzekeraars zijn namelijk verplicht om iedereen te accepteren voor een basisverzekering (ongeacht leeftijd), dit is overigens niet het geval met een aanvullende module. De uiteindelijke kosten voor het basispakket hangt af van het type basisverzekering 2025 dat je kiest.

Verschillende soorten basisverzekeringen

De inhoud van de basisverzekering 2025 is door de overheid bepaalt. En het basispakket is dus gelijk bij iedere verzekeraar. Het verschil tussen de zorgverzekeringen zit in de keuze vrijheid zorgverleners. Hieronder gaan we per polis je uitleggen wat zowel de voor- als nadelen zijn van desbetreffende type basis zorgverzekering.

1. Budgetpolis basisverzekering 2025

De goedkoopste basisverzekering is vaak een budgetpolis. Het is een uitgeklede versie van de reguliere naturaverzekering en komt met een zeer beperkte vrije zorgkeuze. Alleen bij een geselecteerd aantal zorgaanbieders kun jij terecht voor een behandeling die 100% wordt vergoed. Overige behandelaars worden tot maximaal 80% vergoed door de zorgverzekeraars in 2025.

2. Naturapolis basis verzekering 2025

Bijna alle verzekeraars in Nederland bieden wel een naturapolis aan. Je hebt op zich een prima keuze aan zorgverleners, en hebt meer vrijheid dan de goedkopere budgetverzekering. Zorgmaatschappijen maken ieder jaar prijsafspraken met de behandelaars, en alleen bij hen krijg jij een volledige vergoeding voor de behandelingen.

3. Restitutiepolis basisverzekering 2025

Volledige vrije zorgkeuze belangrijk voor jou? Dan is de restitutiepolis wellicht een geschikte basisverzekering. Niet de zorgverzekeraar maar jij mag zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat in 2025. In de praktijk is de restitutie zorgverzekering de duurste type polis die je kunt afsluiten. Een nadeel is dat je in sommige situaties de rekening eerst zelf moet betalen, via een declaratie krijg je dan de kosten terug van de verzekeraar.

4. Combinatiepolis basisverzekering 2025

Een combinatie tussen een natura- en restitutieverzekering. Er zijn zorgverzekeraars in Nederland die een combinatiepolis aanbieden. Bepaalde zorgsoorten worden vergoed met zorg (natura) en andere soorten zorg met een vergoeding (restitutie). Uiteraard kun je nagaan welke zorgverzekeringen er worden aangeboden op onze site als combinatieverzekering.

Wat vergoed basisverzekering 2025?

Iedere zorgverzekeraar biedt dezelfde dekking vanuit de basis zorgverzekering in 2025
Uiteraard ben je verzekerd voor veel meer vanuit de basisverzekering 2025. Wij verwijzen je graag door naar de website van het ZorgInstituut, hier is een volledig overzicht te zien van de inhoud van de basisverzekering. Voor het afsluiten van een andere zorgverzekering kun je ook in de polisvoorwaarden lezen waar je voor verzekerd bent en welke voorwaarden er gelden voor bepaalde vergoedingen. De inhoud van de basispolis veranderd ieder jaar, op Prinsjesdag maakt de overheid bekent wat de wijzigingen zijn voor 2025.

Zorgverzekering kind

Hoe zit het met mijn kind en de zorgverzekering? In Nederland is het niet nodig om een eigen zorgverzekering kind af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar dien je namelijk toe te voegen aan je eigen polis. Het is slim om je kind of kinderen toe te voegen aan de meest uitgebreide zorgverzekering van een van de ouders. Kinderen zijn namelijk voor een aantal zaken ook verzekerd vanuit de basis verzekering, denk onder andere aan kleine ingrepen van de tandarts. Zodra je kind 18 jaar is geworden is het wettelijk verplicht dat hij of zij een eigen zorgverzekering op naam krijgt.

Eigen risico basisverzekering

Zorg die valt onder de dekking van het basispakket komt met het eigen risico. Je gaat dus altijd een gedeelte van de kosten meebetalen. Volgend jaar is het verplichte eigen risico minimaal 385 euro. Mensen die eigenlijk maar weinig zorgkosten maken (of geen) kiezen er vaak voor om dit bedrag vrijwillig te verhogen. In stappen van 100 euro kun jij het eigen risico opschroeven naar maximaal 885 euro. Door dit te doen ga je een aanzienlijke korting krijgen van de verzekeraar op je zorgpremie. Het is niet verstandig om direct het maximale eigen risico te nemen voor 2025. Stel je maakt onverwachtse kosten in 2025, en het eigen risico is verhoogd, dan ga jij een groot gedeelte van de kosten betalen. Vind jij het lastig om te bepalen wat te doen met het eigen risico voor 2025? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar en vraag om advies.

Aanvullende zorgverzekering

Niet alle zorg valt onder de basisverzekering 2025. Je zou een aanvullende zorgverzekering kunnen afsluiten om niet alle zorgkosten zelf te moeten betalen. De basisverzekering is wettelijk verplicht om te hebben, dit geldt niet voor een aanvullende polis. Zo kun je je verzekeren voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en tandartsverzekering via een aanvullende verzekering. Door jezelf in te dekking voor (onverwachtse) zorgkosten in 2025 kun je met een gerust hart naar een zorgaanbieder wanneer het nodig is.

Aanvullende tandartsverzekering

Vanuit de basisverzekering 2025 hebben alleen jongeren tot 18 jaar recht op een vergoeding voor de tandarts. Vanaf 18 jaar moet je dus beslissen of jij zelf de kosten gaat betalen, of je gaat een tandartsverzekering afsluiten. Iedere zorgverzekeraar biedt wel een losse tandartsverzekering aan met een aanvullende vergoeding. Het is belangrijk om eerst naar je eigen zorgbehoeftes te kijken, want hoe vaak bezoek je eigenlijk de tandarts in een jaar? Om te bepalen hoe hoog de tandarts vergoeding moet zijn in 2025, zou je eventueel je tandarts kunnen raadplegen. Hij zou je bijvoorbeeld advies kunnen geven over de benodigde behandelingen aankomend jaar.

4.8/5 - (209 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar