Eigen risico zorgverzekering 2025
Het verplichte eigen risico zorgverzekering in 2025 is €385. Echter ga je niet voor alle zorgkosten een eigen risico betalen. Hoe het eigen risico in 2025 precies werkt leggen wij je uit op deze pagina. Ook bespreken wij hier wat het verschil is tussen het eigen risico en de eigen bijdrage in het nieuwe jaar.
Zorgverzekeringen eigen risico: bekijk de verschillen in premie
Naast het verplichte eigen risico is het mogelijk om het bedrag vrijwillig te verhogen. Door je eigen risico vrijwillig te verhogen in 2025 ga je een korting krijgen op je zorgpremie. Meestal kiezen jongeren en studenten ervoor om het eigen risico te verhogen, met name omdat zij weinig tot geen zorgkosten maken in het jaar. De korting op je premie is altijd mooi meegenomen, maar let wel op dat het niet verstandig is om zomaar het eigen risico op maximaal te zetten. Stel je maakt onverwachtse kosten in 2025, dan ga je dus zelf een groter gedeelte van de rekening meebetalen.
Verplichte eigen risico 2025
De basisverzekering komt standaard in 2025 met een verplicht eigen risico van €385. In de praktijk wilt dat zeggen dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten voor eigen rekening zijn. Zodra het eigen risico op is gaat de zorgverzekeraar verder met het vergoedingen van de zorgkosten. Ieder persoon vanaf 18 jaar met een eigen zorgverzekering gaat dus te maken krijgen met het verplichte eigen risico. Je gaat pas meebetalen aan de kosten zodra je gebruik gaat maken van zorg die valt onder de basisverzekering dekking.
Wat valt onder het eigen risico in 2025?
Het eigen risico zorgverzekering is van toepassing voor bijna alle zorg vanuit de basis zorgverzekering. Zo moet je denken aan medicijnen, bepaalde hulpmiddelen en een dagbehandeling in het ziekenhuis. In de meeste gevallen zijn de kosten van een ziekenhuisbehandeling lager dan het eigen risico, je gaat dan in 2025 de rekening zelf betalen. Het is daarom altijd verstandig om de prijzen met elkaar te vergelijken.
Wat valt niet onder het eigen risico zorgverzekering?
Niet alle medische ingrepen komen standaard met het verplichte eigen risico in 2025. Hieronder zie je een aantal behandelingen waarvoor je dus geen eigen risico hoeft te betalen:
- Huisarts;
- Verloskundige zorg;
- Kraamzorg;
- Hulpmiddelen in bruikleen;
- Griepprik;
- Bevolkingsonderzoeken
- Aanvullende zorgverzekering vergoedingen;
- Tandarts tot 18 jaar ;
- En tot slot wijkverpleging.
Spoedeisende hulp: Voor een bezoekje aan de huisarts of de huisartsenpost betaal je geen eigen risico in 2025. Als jij voor spoedeisende zorg naar het ziekenhuis gaat ga je wel te maken krijgen met het eigen risico. Het is dus aan te raden om eerst naar de huisartsenpost of huisarts te gaan.
Eigen risico kind (onder 18 jaar)
Jongeren en kinderen tot 18 jaar krijgen niet te maken met het eigen risico zorgverzekering. Er hoeft ook geen losse basisverzekering afgesloten worden voor jongeren tot 18 jaar. Zodra je kind 18 jaar is geworden is het wettelijk verplicht om dan een eigen zorgverzekering te hebben. Vanaf dat moment geldt er ook het verplichte eigen risico (385 euro). Een ander belangrijk punt om te weten is dat kinderen ook recht hebben op de vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let wel op dat zorgverzekeraars voor aanvullende verzekeringen wel extra kosten in rekening mogen brengen voor kinderen tot 18 jaar.
Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage
Naast het eigen risico zorgverzekering 2025 is het mogelijk dat je een eigen bijdrage moet gaan betalen voor bepaalde zorg. Je gaat dan voor bepaalde zorg een vast bedrag of percentage betalen van de totale zorgkosten. Het eigen risico 2025 wordt niet verrekend met de kosten die jij zelf moet gaan betalen. Wij hebben voor je uitgezocht waar je een eigen bijdrage voor moet gaan betalen aankomend jaar:
- Bepaalde medicatie;
- Kraamzorg;
- Hoortoestellen;
- Orthopedische schoenen;
- Kunstgebit.
Niet de verzekeraar maar de Rijksoverheid bepaalt de hoogte van de eigen bijdrage in 2025. Je gaat altijd een eigen bijdrage betalen als deze van toepassing is, ook wanneer het eigen risico volledig verbruikt is. Als jij zorgkosten maakt waar een eigen bijdrage van toepassing is, en je hebt nog een eigen risico open staan, dang a je eerst de eigen bijdrage betalen. Het overige bedrag dat overblijft komt ten laste van je eigen risico zorgverzekering.