Medicijn vergoedingen in 2021

Vergoeding medicijn 2021

Ben jij opzoek naar een medicijn vergoeding voor 2021? Uiteraard zijn er voldoende mogelijkheden om een medicijn vergoeding in 2021 te krijgen. Maar waar moet ik nou precies op letten? En welke vergoeding is het beste voor mij? Op deze pagina helpen wij jou in kaart te brengen welke zorgverzekeraar een medicijn vergoeding aanbieden. Uiteraard is het vervolgens mogelijk om de polis detailts te lezen op de website van de verzekeraar.

In de meeste gevallen zou je een aanvullende verzekering moeten afsluiten om een medicijnen vergoeding (2021) te krijgen. Je kunt bij de meeste zorgverzekeraars in Nederland een vergoeding krijgen voor de eigen bijdrage. Dit is een bedrag die jij, als jij enkel de basisverzekering hebt zelf betalen voor medicatie. Hieronder gaan we verder in bespreken welke mogelijkheden er zijn voor het krijgen van een aanvullende medicijn vergoeding het aankomende jaar.

Vergoeding geneesmiddelen

De verplichte basispolis dekt de kosten voor medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn. De overheid wilt de kosten van de zorg drukken en wilt dat de huisartsen de medicijnen zo veel mogelijk op werkzame stijf voorschrijven, en niet op merk. Wat je precies vergoed krijgt qua medicijnen hangt af van het medicijnbeleid van de zorgverzekeraar.

Eigen bijdrage medicijnen

Medicijnen zijn ingedeeld door de overheid in bepaalde groepen. Aan de hand van deze groep medicijnen geldt een maximale vergoeding vanuit je basispakket. Als de kosten van je medicijn dus hoger zijn dan de vergoeding, ga je een eigen bijdrage betalen.

Net als afgelopen jaar is in 2021 de eigen bijdrage voor medicijnen maximaal 250 euro. Voor receptmedicijnen kun je dus alleen maximaal dit bedrag betalen als eigen bijdrage, als de kosten hoger uitvallen dekt de basis zorgverzekering deze kosten. Met een aanvullende zorgverzekering krijg je in sommige gevallen een vergoeding, vaak gedeeltelijk voor deze eigen bijdrage medicijnen.

Ander merk, zelfde werking

Fabrikanten van geneesmiddelen krijgen voor 20 jaar het alleenrecht om een medicijn te produceren en te verkopen. Na deze 20 jaar kunnen andere fabrikanten ook het middel op de markt brengne. Vaak worden deze geneedmiddelen sneller en goedkoper gemaakt worden. Deze merkloze medicijnen hebben dezelfde werkzame stoffen als basis, en worden op dezelfde wijze door het lichaam opgenomen.

Je kunt meer informatie vinden over de werking van je medicijn in het Farmacotherapeutisch Kompas van het Zorginstituut. Zoals eerder beschreven wilt de overheid de zorgkosten drukken, en dringt de overheid artsen aan om alleen de werkzame stof voor te schrijven en niet een bepaald merk.