Medicijn vergoeding 2024

Het is mogelijk om voor je medicijnen een vergoeding te krijgen in 2024. Echter krijg je medicijnen die zijn voorgeschreven door je huisarts of specialist vaak vergoed uit de basisverzekering. In een aantal gevallen moet je zelf een eigen bijdrage betalen voor je medicatie. Het is tevens mogelijk dat je zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant of merk volledig gaat vergoeden. Vergoedingen voor geneesmiddelen tellen mee voor het verplichte eigen risco in 2024.

Geregistreerde-medicijnen vergoeding 2024

medicijn-vergoedingDe Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden alleen een medicijn wanneer deze is opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Als je wilt weten of het gewenste medicijn hierin is opgenomen kan je de website medicijnkosten.nl bezoeken. Voor specifieke vragen over de medicijn vergoeding bij je huidige zorgverzekering is het verstandig om je zorgverzekeraar hier over te contacteren. Eventueel kun je op de website zoeken naar het medicijnbeleid voor het nieuwe jaar 2024.
Bekijk ook deze vergoedingen:

Apotheekbereiding van medicijnen vergoeding

Krijg je vanuit de basis verzekering geen vergoeding voor je geneesmiddel omdat de kosten te hoog zijn? Dan krijg je de apotheekbereiding wel vergoed door de overheid in 2024. Een apotheekbereiding is een medicijn dat door de apotheek zelf gemaakt is.

Niet-geregistreerde medicijn vergoeding 2024

Over het algemeen vergoeding de zorgverzekeraars geen medicijnen die niet staan geregistreerd. Toch zijn er een aantal omstandigheden waar een vergoeding toch mogelijk is:

  • Er is voor je ziekte geen behandeling meer mogelijk. Het niet-geregistreerde medicijn is de enige uitweg
  • Je hebt een special ziekte en komt in Nederland maar bij 1 op de 150.000 inwoners voor
  • Er is geen gelijkwaardig medicijn op de markt dat wel is geregistreerd

Duurdere medicijnen vergoeding

Zorgverzekeraars bepalen welke variant van je medicijn valt onder de medicijn vergoeding. In de praktijk vergoeden de verzekeraars meestal alleen de goedkoopste variant van het geneesmiddel met dezelfde werkzame stof. In een aantal situaties kan het voorkomen dat de zorgverzekeraar een ander variant van een medicijn zal vergoeden. Bijvoorbeeld wanneer je allergisch bent voor het vergoede medicijn, en je om medische redenen een ander soort medicijn moet gebruiken in 2024. Hoe het precies zit bij jouw huidige verzekeraar dien je de polisvoorwaarden door te nemen. Hierin is het medicijnbeleid opgenomen en kun je lezen hoe de verzekeraar hier mee omgaat.

Aanvullende informatie vergoeding medicijnen

De website medicijnkosten.nl geeft aanvullende informatie over je geneesmiddelen. Zo kun je zien of het medicijn valt onder de basisverzekering dekking, of je een eigen risico of eigen bijdrage moet betalen voor de medicatie in 2024. Tevens kun je nakijken of er een goedkoper medicijn (met dezelfde werkzame-stof) een hogere vergoeding heeft dan je huidige geneesmiddel.

Extra informatie vergoeding medicijnen

De website medicijnkosten.nl geeft aanvullende informatie over je geneesmiddelen. Zo kun je zien of het medicijn valt onder de basisverzekering dekking, of je een eigen risico of eigen bijdrage moet betalen voor de medicatie in 2024. Tevens kun je nakijken of er een goedkoper medicijn (met dezelfde werkzame-stof) een hogere vergoeding heeft dan je huidige geneesmiddel.MedicijnKosten.nl is een website van Zorginstituut Nederland. Zorginstituut Nederland is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website en doet er alles aan deze actueel en juist te houden.

Wanneer betaal ik een eigen bijdrage?

Voor een groot aantal soorten medicijnen moet je een zogenaamde eigen bijdrage betalen. De reden hiervan is omdat vergelijkbare geneesmiddelen behoorlijk in prijs kunnen verschillen. Ieder jaar stelt de Rijksoverheid een maximale vergoeding uit de basis zorgverzekering vast. Wanneer de prijs van je gewenste medicijn hoger is dan de maximale vergoeding, ga je dus zelf een gedeelte van de kosten meebetalen (eigen bijdrage). Via een aanvullende zorgverzekering is er een mogelijkheid om voor deze ‘eigen bijdrage medicijnen’ en vergoeding te krijgen. Het is daarom slim om je zorgverzekering vergelijken als je gebruik wilt maken van deze aanvullende medicijn vergoeding voor de eigen bijdrage.

Wat doen wij voor jou?

Met onze zorgvergelijker kun jij op een eenvoudige manier de (medicijn) vergoedingen en premies met elkaar vergelijken. Vergelijk op basis van jouw persoonlijke situatie en kies de beste zorgverzekering!

Worden medicijnen uit de basisverzekering vergoed?

Alleen de medicijnen die in het GVS staan genoteerd, worden door de basisverzekering gedekt. Je betaalt wel eigen risico, en in bepaalde gevallen een eigen bijdrage.

Is een aanvullende verzekering dan handig?

Ja, een aanvullende verzekering kan handig zijn. Heb je medicijnen waarvoor bijvoorbeeld een eigen bijdrage betaald moet worden, dan kun je die kosten dekken uit een aanvullende verzekering.

Hoe vind je de beste zorgverzekeraar?

De beste verzekeraar vind je door de verzekeraars te vergelijken op deze website. Vergelijk op basis van de prijs en de voorwaarden en je neemt altijd de juiste beslissing.

4.7/5 - (50 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd