Tandartsverzekering 2025

Op zoek naar een tandartsverzekering in 2025? Zorgverzekeraar Just (Basic + Just Smile) heeft de goedkoopste zorgverzekering met vergoeding voor de tandarts voor € 131,15 en 885 eigen risico. Zonder vrijwillig eigen risico heeft FBTO (Basis + Module Tand Basis 75 procent 250) de goedkoopste tandartsverzekering voor € 141,45 premie. De beste tandartsdekking krijg je bij Zilveren Kruis (Basis Budget + Aanvullend Tand 1 ster) voor € 141,45 premie per maand.
Kasper, zorgverzekering expert
Kasper Zorgverzekering expert

Vaak gekozen

Beweeg van rechts naar links voor meer info

Zoek jij een geschikte tandartsverzekering in 2025? Een tandarts zorgverzekering is de meest gekozen aanvullende verzekering. Echter zijn er ook veel consumenten die een tandartsverzekering hebben terwijl dit niet altijd echt nodig is. Wij helpen je graag verder op deze pagina met vinden van een aanvullende tandartsverzekering voor 2025 met de juiste vergoeding. Jongeren en kinderen krijgen tandheelkundige zorg vergoed vanuit de basisverzekering. Volwassenen daarentegen zijn vaak afhankelijk van een zorgverzekering voor de tandarts. Wat je situatie ook is wij helpen je hier inzicht te krijgen in de tandartsverzekeringen voor 2025.

Overzicht van tandartsverzekeringen 2025

Bekijk ook specifieke vergoedingen:

Dit zijn de meest voorkomende behandelingen via de tandarts

Bij de tandarts kun je verschillende behandelingen ondergaan, afhankelijk van de zorg die je gebit nodig heeft. Hier zijn een paar van de meest voorkomende behandelingen voor je op een rij gezet:

1. De reguliere controle
Dit is de standaard check-up waarbij de tandarts het gebit controleert op gaatjes, slijtage en andere problemen. Meestal wordt dit eens per half jaar of jaarlijks gedaan.

2. Vullingen
Als er een gaatje (cariës) in een tand wordt ontdekt, zal dit vaak opgevuld worden met een vulmateriaal om verdere schade te voorkomen.

3. Gebitsreiniging
Hierbij wordt tandplak en tandsteen verwijderd, vooral op plekken die je zelf lastig bereikt tijdens het poetsen. Gebitsreiniging draagt bij aan de gezondheid van je tandvlees en voorkomt problemen zoals tandvleesontstekingen.

4. Wortelkanaalbehandeling
Op het moment dat de zenuw van een tand of kies ontstoken raakt, wordt deze soms verwijderd om pijn en verdere infecties te voorkomen. Hierbij wordt het binnenste van de tand of kies gereinigd en vervolgens opgevuld. Een wortelkanaalbehandeling is heftig, maar vergeet niet dat de tandarts dit soort behandelingen wekelijks, al dan niet maandelijks, uitvoert. Voor je het weet ben je van de pijn af!

5. Kronen en bruggen
Deze worden geplaatst wanneer een tand beschadigd of verloren is gegaan. Een kroon bedekt een beschadigde tand, terwijl een brug de ruimte opvult waar een tand ontbreekt.

6. Extracties
Soms is het nodig om een tand of kies te trekken, bijvoorbeeld vanwege een ernstige beschadiging, een infectie of bij een te vol gebit (denk aan verstandskiezen). Een gebit kan te vol zijn, waardoor er onvoldoende ruimte is voor alle tanden en kiezen om goed te groeien. In dit soort gevallen, vooral bij jongvolwassenen, kunnen verstandskiezen (de derde set kiezen achterin het gebit) problemen geven en is extractie vaak een verstandige keuze om complicaties te voorkomen.

Dit overzicht geeft een idee van de diverse behandelingen die een tandarts kan uitvoeren. Elke behandeling heeft als doel om je gebit gezond en functioneel en vaak ook esthetisch aantrekkelijk te houden. Bij twijfel of vragen over een specifieke behandeling is het altijd aan te raden om dit met je tandarts te bespreken.

Welke voordelen zitten eraan een bezoek aan de tandarts?

tandartsEen bezoek aan de tandarts brengt verschillende voordelen met zich mee. Het helpt om tandproblemen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Denk hierbij aan gaatjes, tandvleesontstekingen en andere mondziektes. Vroegtijdige detectie en behandeling kunnen verdere complicaties en duurdere behandelingen in de toekomst voorkomen. Daarnaast zorgt een professionele gebitsreiniging voor het verwijderen van tandplak en tandsteen, wat thuis moeilijk te bereiken is met alleen poetsen en flossen. Hierdoor krijg je niet alleen een frissere adem en een stralende glimlach, maar verklein je ook het risico op tandvleesaandoeningen.

Een regelmatig bezoek aan de tandarts biedt je zekerheid op het gebied van mondgezondheid. Je mond en tanden zijn bij de tandarts in goede handen en een gezond gebit draagt bij aan je algehele gezondheid. Lees snel verder om erachter te komen of je een tandartsverzekering in 2025 wil afsluiten.

Hoe vaak kun je het beste naar de tandarts gaan, om je gebit zo gezond mogelijk te houden?

De meeste tandartsen adviseren om minstens één à twee keer per jaar langs te komen. Zo’n regelmatig bezoekje zorgt ervoor dat eventuele problemen vroeg worden gesignaleerd en je niet opeens met een vervelende verrassing te maken krijgt. Bovendien krijg je tijdens een afspraak bij de tandarts een fijne, grondige schoonmaak die je thuis gewoon niet voor elkaar krijgt. Dus, wil je lachen zonder zorgen en pijn? Plan de bezoekjes aan de tandarts dan jaarlijks of eens per 6 maanden in je agenda!

Voel jij je niet prettig bij de tandarts of krijg je al zweethanden op het moment dat je weet dat je volgende controle er weer aan zit te komen? Dan kan het zijn dat je een tandartsfobie hebt. Hieronder lees je op welke manier je hiermee om kunt gaan.

Handige tips om met angst voor de tandarts om te leren gaan

Angst voor de tandarts is een veelvoorkomend gevoel en kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er een paar handige tips die kunnen helpen om deze angst te verminderen. Het is een goed idee om te gaan praten over je angsten. Informeer je tandarts vooraf over je gevoelens, zodat hij of zij hier rekening mee kan houden en de behandeling zo comfortabel mogelijk kan maken. Het helpt ook om een vaste en vertrouwde tandarts te hebben, zodat er een relatie van vertrouwen opgebouwd kan worden tussen jullie. Daarnaast kunnen ontspanningstechnieken of ademhalingsoefeningen ingezet worden voor en tijdens het bezoek. Dit kan je helpen om rustiger te blijven.

Als laatste kun je overwegen om afleiding te zoeken, bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren tijdens de behandeling. Het belangrijkste is om te onthouden dat tandartsen getraind zijn om patiënten te helpen en hun comfort te garanderen. Door stapsgewijs je angst onder ogen te zien, kun je er effectief mee om leren gaan.

Heb ik een tandartsverzekering nodig?

tandartsverzekering-[sc name=Veel Nederlanders hebben een tandartsverzekering terwijl dit niet echt nodig is. Om erachter te komen of jij een aanvullende verzekering voor tandarts nodig hebt zou je het volgende kunnen doen:

  1. Ga na hoe gezond je gebit is
  2. Welke kosten verwacht ik in 2025?
  3. Hoeveel gaat een tandartsverzekering kosten?
  4. Welke tandartsverzekering past bij mijn wensen?

Het belangrijkste is om een goede inschatting te maken van de verwachte kosten. Kijk bijvoorbeeld terug naar het afgelopen jaar en ga na welke behandelingen je hebt gehad bij de tandarts. Een andere mogelijkheid is om je tandarts te vragen welke behandelingen hij verwacht te doen, en welke kosten hier bij komen kijken. Heb jij een gezond gebit? Dan zou de jaarlijkse premie meer kosten dan je vergoed krijgt.

Acceptatievoorwaarden tandartsverzekering 2025

Je kan te maken krijgen met een acceptatieprocedure. Meestal komt dit bij uitgebreide tandartsverzekeringen met hoge vergoedingen. Er geldt geen acceptatieplicht voor de basisverzekering maar wel voor de aanvullende zorgverzekering. Zorgverzekeraars mogen je dus weigeren om bij hen de tandartsverzekering 2025 af te sluiten. Soms vraagt de verzekeraar voor een tandartsverklaring, hierin staat beschreven wat de verwachte behandelingen zijn voor het komende jaar. Soms werken verzekeraars met een vragenlijst, deze dien je in te vullen en terug te sturen naar de zorgverzekeraar. Via adviseurs worden deze beoordeeld. Om recht te hebben op bepaalde vergoedingen (waaronder orthodontie) kan je te maken krijgen met wachttijden. Je dient dan minimaal 1 jaar deze verzekering te hebben voordat je recht op bepaalde aanvullende vergoedingen.

Vergoeding per behandeling 2025

Welke behandeling verwacht jij in 2025 nodig te hebben? En welke kosten zullen hier voor gemaakt moeten worden? Het is lastig in te schatten wat een behandeling gaat kosten als consument. Het is daarom slim om je tandarts te raadplegen over de behandelingen die je nodig hebt in 2025. Zo kun je voor duurdere behandelingen een offerte aanvragen. Tandartstarieven zijn aan een maximum gebonden, echter kan dit helpen bij het uitzoeken welke tandartsverzekering 2025 het beste past in jouw situatie.

Losse tandartsverzekering afsluiten

Het is mogelijk om een losse tandartsverzekering in 2025 af te sluiten. Daarmee bedoelen wij dat je de tandartsverzekering bij een andere verzekeraar afsluit dan waar je de tandartsverzekering gaat afsluiten. In de praktijk komt het overigens niet heel veel voor, mede omdat een losse tandartsverzekering vaak komt met een hogere premie. Zorgverzekeraars zoals Zilveren Kruis, Menzis, De Friesland en Zorg en Zekerheid bieden de mogelijkheid om een losse tandartsverzekering af te sluiten. Vergeet niet de polisvoorwaarden door te nemen voordat je een losse aanvullende tandartsverzekering gaat afsluiten voor 2025.

Tandheelkundige zorg basisverzekering 2025

Vanuit de basisverzekering hebben alleen kinderen tot 18 jaar recht op een vergoeding voor tandheelkundige zorg. Er zijn echter wel uitzonderingen voor volwassenen om hier een vergoeding voor te krijgen vanuit het basispakket. Zo worden bij zeer ernstige problemen aan de tanden of kaken of bij ernstige ontwikkelingsstoornissen hier wel een vergoeding voor geboden. Kinderen tot 18 jaar zijn via de basis zorgverzekering verzekerd voor de meest vorokomende tandartskosten. Behandelingen voor het verwijderen van tandsteen, preventieve onderzoeken, vullingen en fluoridebehandelingen vallen onder deze dekking. Het is daarom slim om je kind mee te verzekeren bij een van de ouders met de meest uitgebreide polis.

Tandarts zorgverzekering 2025

Iedere zorgverzekeraar in Nederland biedt wel een tandartsverzekering in 2025 aan. Je gaat te maken krijgen met een maximale vergoeding per kalenderjaar en een specifieke vergoedingspercentage. Het is overigens ook zeer belangrijk om na te gaan of je met de tandarts zorgverzekering naar je eigen tandarts kunt blijven gaan. In sommige gevallen dien je uitsluitend naar de gecontracteerde tandarts te gaan om een volledige vergoeding te kunnen ontvangen. Check daarom bij het afsluiten van een tandartsverzekering 2025 altijd de polisvoorwaarden. Iedere verzekeraar hanteert haar eigen voorwaarden voor een aanvullende verzekering, en verschilt daarom enorm veel.

4.7/5 - (215 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd