Anticonceptie vergoeding 2023

Een anticonceptie vergoeding gewenst in 2023? Dan ben je vaak afhankelijk van een aanvullende verzekering. Tot je 21e heb je recht op een vergoeding vanuit het basispakket voor de anticonceptiva. Zodra je 21 bent geworden zijn de kosten van voorbehoedsmiddelen voor eigen rekening. Er zijn dan een aantal mogelijkheden om een aanvullende vergoeding te krijgen zodat je niet zelf deze kosten hoeft te betalen.

Vergoeding anticonceptie 2023

Bekijk hieronder het overzicht van een aantal zorgverzekeraars die in 2023 een anticonceptie vergoeding bieden via hun aanvullende verzekeringen. Raadpleeg altijd de voorwaarden van de verzekeraar om te zien welke exacte voorwaarden gelden voor de vergoedingen.

anticonceptie-vergoeding

Anticonceptie:

Vergoeding zorgverzekering anticonceptie 2023 per leeftijdscategorie

18 jaar en jonger

Tot 18 jaar valt de vergoeding van anticonceptie onder de dekking van de basis zorgverzekering. Je gaat geen verplicht eigen risico betalen, maar in sommige gevallen wel een eigen bijdrage voor een specifiek medicijn.

18 tot 21 jaar

Vrouwen van 18 jaar tot 21 jaar valt de vergoeding van anticonceptie in 2023 ook onder het basispakket, echter ga je wel een eigen risico of eigen bijdrage betalen. Vrouwen tot 21 jaar kunnen de eventuele eigen bijdrage voor bepaalde medicatie vergoed krijgen via aanvullende verzekeringen. Je gaat wel het eigen risico zelf moeten betalen.

21 jaar en ouder

Vrouwen boven de 21 jaar krijgen geen anticonceptie vergoeding vanuit het basispakket. Je zou kunnen kiezen om een aanvullende zorgverzekering te nemen die aanvullende vergoedingen biedt voor anticonceptiva. Toch is het belangrijk om eerst even uit te rekenen hoeveel de anticonceptie je gaat kosten voor 2023, soms is de aanvullende module duurder (premie) dan de benodigde vergoeding.

Vergoeding anticonceptie basisverzekering

In 2023 worden anticonceptie voor vrouwen gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

  • Tot 18 jaar wordt anticonceptie vergoed vanuit het basispakket, en geldt er geen eigen risico.
  • Van 18, 19 en 29 jaar worden ook de anticonceptiemiddelen vergoed echter ga je een gedeelte meebetalen via het eigen risico.
  • Soms kan je te maken krijgen met een eigen bijdrage, deze valt buiten de dekking vanuit de basispolis.

Aanvullende verzekering vergoeding

Het is niet slim om een aanvullende verzekering te nemen puur en alleen om de anticonceptie vergoeding in 2023. Je gaat dan meer premie betalen dan dat je kosten gaat maken voor de anticonceptie. Wanneer jij ook andere vergoedingen nodig hebt in 2023, bijvoorbeeld fysiotherapie, is het slim om een aanvullende polis te nemen die samen gaat met een vergoeding voor anticonceptie.

Is er dekking vanuit de basisverzekering voor anticonceptie?

De basisverzekering biedt alleen een anticonceptievergoeding voor vrouwen tot 21 jaar. Na je 21e verjaardag geldt dat er alleen een vergoeding is vanuit een aanvullende verzekering.

Wat kun je na je 21 verjaardag doen?

Na je 21e levensjaar kun je ofwel zelf de anticonceptie betalen of je sluit een aanvullende verzekering af. Let bij het afsluiten van een dergelijke verzekering goed op de polisvoorwaarden.

En wat kan zorgverzekerinq.nl voor jou betekenen?

Hier op zorgverzekerinq.nl kun je de verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Doe dat niet alleen op prijs, maar ook op basis van de geboden dekking.

4.9/5 - (44 stemmen)
Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd