Aanvullende zorgverzekeringen

Aanvullende zorgverzekering 2025

Aanvullende zorgverzekering in 2025 afsluiten? Wij leggen je alles uit over de aanvullende zorgverzekeringen voor het aankomende jaar. Het is namelijk niet eenvoudig om een passende aanvullende verzekering te vinden die aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Ook zijn er zaken zoals vergoedingen, voorwaarden en premies een belangrijk aspect tijdens je zoektocht naar een aanvullende module.

Aanvullende zorgverzekering afsluiten 2025

Maak jij gebruik van zorg die je zelf moet betalen? Bepaalde kosten worden namelijk niet of nauwelijks vergoed door de basispolis. Je kan er dan voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering 2025 af te sluiten. Zo zijn er mogelijkheden om vergoedingen te krijgen voor fysiotherapie of voor de tandarts. Voordat je direct een aanvullende module gaat toevoegen aan je basispakket is het verstandig om te berekenen of de vergoedingen opwegen tegen de extra maandelijkse kosten die je zult gaan betalen. Het kan namelijk zijn dat je goedkoper uit bent om de rekening zelf te betalen.

Beperkte vergoedingen

Als jij in 2025 een aanvullende zorgverzekering afsluiten gaat wilt dat niet automatisch zeggen dat de verzekeraar alle zorgkosten gaat vergoeden. Meestal krijg je een maximaal aantal behandelingen of een maximale vergoeding. Het is dus goed mogelijk dat je nog te maken krijgt met kosten die je zelf moet gaan betalen. Met een tandartsverzekering kun je ook te maken krijgen met behandelingen die helemaal niet vergoed worden. Vaak vallen kronen en techniekkosten niet onder de uiteindelijke vergoeding van de verzekeraar. Het is van groot belang om de polisvoorwaarden van de aanvullende zorgverzekering te lezen. Hierin staat namelijk exact beschreven wat de voorwaarden zijn om bepaalde vergoedingen te kunnen ontvangen. Door dit te doen voorkom jij vervelende verassingen en extra kosten in 2025.

Losse aanvullende zorgverzekering afsluiten

In theorie mag je de aanvullende zorgverzekering afsluiten bij zorgverzekeraar A en de basisverzekering afsluiten bij verzekeraar B. Dit kan voorkomen dat het basispakket goedkoper is bij A maar de dekking vanuit de aanvullende verzekering B beter bij je situatie past. Wanneer je op deze manier je zorgverzekering wilt regelen krijg je vaak te maken met een extra toeslag op je losse verzekering. Je gaat dus meer betalen voor je losse aanvullende verzekering omdat je niet de basis zorgverzekering bij hen afsluit. Wij raden onze bezoekers dan ook aan om goed de mogelijkheden te bekijken per zorgmaatschappij om zo de beste zorgverzekering te vinden die voldoet aan je eisen en wensen.

Toestemming vereist

Zorgverzekeraars mogen bepaalde voorwaarden stellen aan behandelingen. Dit geldt voor zowel de basis- als aanvullende verzekeringen. Je kunt hier mee te maken krijgen en je zou dus eerst toestemming moeten vragen aan de zorgverzekeraar voordat jij een behandeling ondergaat. Heeft de zorgverzekeraar je toestemming gegeven? Dan blijft deze toestemming geldig, ook wanneer je besluit om te overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Mede hierom is het belangrijk dat je schriftelijk deze toestemming hebt ontvangen van je verzekeraar.

Veelgestelde vragen over aanvullende verzekeringen

De meest gestelde vragen van onze bezoekers met betrekking tot de aanvullende zorgverzekering in 2025.

Wat is een aanvullende zorgverzekering?

Een aanvullende verzekering dekt zorgkosten voor zorg die niet vallen onder de dekking van de basisverzekering die iedereen verplicht moet afsluiten. Bijvoorbeeld de kosten voor fysiotherapie, beugel of alternatieve zorg. Het is niet wettelijk verplicht om je aanvullend te verzekeren. Dit hangt af van jouw wensen en gezondheid.

Welke aanvullende zorgverzekeringen zijn er?

Alle zorgverzekeraars in Nederland hebben een aanvullende verzekering. Er is geen enkele aanvullende module gelijk qua vergoedingen. Daarom is het nodig om dit goed te vergelijken. Acht op de tien Nederlanders heeft een aanvullende zorgverzekering.

Moet ik een aanvullende zorgverzekering afsluiten?

Nee, in Nederland ben je alleen verplicht (vanaf 18 jaar) om een basisverzekering te hebben. Bedenk daarom goed welke medische kosten jij denkt te moeten gaan maken in 2025.

Kan ik geweigerd worden voor een aanvullende verzekering?

Ja, er geldt geen acceptatieplicht voor de aanvullende zorgverzekeringen. In de praktijk worden vaak alleen voor de uitgebreide pakketten een gezondheidsverklaring gevraagd.

Kan ik een aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar afsluiten?

Het is mogelijk om de basisverzekering bij een andere zorgverzekering af te sluiten dan waar je de aanvullende verzekering afsluit. Echter is dit niet altijd de beste optie, de kans is aanwezig dat de aanvullende module duurder gaat worden wanneer je niet bij de verzekeraar het basispakket afsluit.

Wachttijden aanvullende zorgverzekering

Bepaalde vergoedingen kun je niet direct krijgen van je zorgverzekeraar. Er kunnen namelijk wachttijden gelden. In de praktijk wilt dat zeggen dat je soms eerst een jaar verzekerd moet zijn voordat je aanspraak kan maken op bepaalde vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dit komt vaak voor bij vergoedingen voor orthodontie.

Vergelijk de aanvullende zorgverzekering

Op Zorgverzekerinq.nl kun je de aanvullende zorgverzekering vergelijken. Met behulp van de zorgvergelijker kun jij eenvoudig aangeven welke aanvullende vergoedingen jij wenst voor 2025. Naast filters voor alternatieve geneeswijzen en fysiotherapie behandelingen kun je ook aangeven hoe hoog de eventuele tandartsvergoeding moet zijn. Na het invullen van je wensen en eisen krijg je binnen no-time een overzicht te zien van de beschikbare zorgverzekeringen. De goedkoopste zorgverzekering staat gelijk bovenaan. Na het vergelijken kun je de aanvullende zorgverzekering aanvragen op de website van de verzekeraar. Wij van Zorgverzekerinq.nl brengen de verschillen en mogelijkheden in kaart, overstappen regel je gewoon bij de zorgverzekeraar.

Acceptatieplicht aanvullende zorgverzekering 2025

Voor de basisverzekering geldt er een acceptatieplicht. Je kunt dus bij iedere zorgverzekeraar het basispakket afsluiten zonder dat de verzekeraar je mag weigeren. Met aanvullende pakketten zit het net even iets anders. De zorgverzekeraar mag je dus weigeren of je een hogere zorgpremie laten betalen voor desbetreffende aanvullende polis. In de praktijk kan je ook te maken krijgen met een medische vragenlijst, de verzekeraar wilt dan graag weten wat de huidige situatie is om te bepalen of je bij hen kunt verzekeren. Het kan ook voorkomen dat je een verklaring van je tandarts moet meesturen.

Polisvoorwaarden aanvullende zorgverzekering

Zorgverzekeraars hanteren hun eigen voorwaarden met betrekking tot de aanvullende vergoedingen. Deze voorwaarden zijn dus verschillend bij iedere verzekeraar. Tijdens het zorgverzekering vergelijken 2025 is het altijd slim om de polisvoorwaarden door te nemen. Hierin staat precies beschreven wat de voorwaarden zijn, zodat je niet voor verassingen komt te staan in 2025.

4.6/5 - (205 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd: