Zorgverzekering voor alleenstaande

Zorgverzekering alleenstaand 2025

Als alleenstaande is het logisch dat je door de bomen het bos niet meer kan zien qua zorgverzekering. In 2025 gaat er weer voldoende veranderen en daarom hebben wij op deze pagina de belangrijkste punten beschreven. Zo lees je handige tips als single of alleenstaande ouder hoe je het beste je zorgverzekering kunt gaan vergelijken en of het overstappen ook daadwerkelijk iets gaat opleveren. Daarnaast hebben wij een aantal zorgverzekeraars voor je uitgezocht die het vaakst worden gekozen door alleenstaanden.

Alleenstaande ouder

zorgverzekering-alleenstaandeKinderen moeten ook verzekerd zijn. Als alleenstaande ouder is het op orde hebben van je financiën zeer belangrijk. Daarom is het slim om een goede inschatting te maken van welke zorgkosten er gemaakt moeten gaan worden in 2025. De zorgverzekering die je voor 2025 gaat afsluiten moet voldoen aan de wensen van jezelf en die van je kind. Jongeren en kinderen tot 18 jaar hebben geen eigen zorgverzekering nodig, kinderen worden namelijk toegevoegd aan de polis van 1 van de ouders. Het eigen risico is ook niet van toepassing voor zorg voor kinderen. Wanneer je kind op advies van de tandarts is doorverwezen naar de orthodontist is het belangrijk om een verzekering te hebben die hier dekking voor geeft. Orthodontie valt namelijk niet onder de dekking van de basisverzekering. Verwacht jij in 2025 dat je kind een beugel nodig heeft? Dan is het slim om een aanvullende verzekering te kiezen waarin een orthodontie vergoeding is inbegrepen. Als alleenstaande kan het zijn dat je graag kiest voor de goedkoopste zorgverzekering. De maandelijkse zorgpremie is laag maar kan soms duur uitvallen. Kijk daarom niet alleen naar de kosten van de basisverzekering maar vooral naar je eigen situatie. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn vaak beperkt, en bieden niet een volledige vergoeding die jij misschien wel nodig hebt.

Basisverzekering met vrijwillig eigen risico

Maak jij als alleenstaande maar weinig tot geen zorgkosten? Dan zou het vrijwilig verhogen van het eigen risico een keuze kunnen zijn. In 2025 is het eigen risico (net als afgelopen jaar) minimaal 385 euro. Dit bedrag mag je verhogen in stappen van honderd euro tot maximaal 885 euro. Door dit te doen ga je een korting krijgen van je zorgverzekeraar op de premie. Realiseer je wel dat wanneer er onverwachte kosten gemaakt worden jij een groter gedeelte van de nota moet mee gaan betalen. Check de Zorgvergelijker 2025 om te berekenen hoeveel korting jij kunt gaan ontvangen via het eigen risico.

Aanvullende verzekering afsluiten?

Bepaalde behandelingen worden niet of nauwelijks vergoed vanuit de basisverzekering. Denk aan kosten van de tandarts en fysiotherapie. Je kunt je verzekeren voor deze behandelingen voor een extra maandelijkse premie. Iedere zorgmaatschappij in Nederland heeft wel een aanvullende polis die je kunt toevoegen aan het basispakket. Waar er geen verschil in de basisverzekering zit per zorgverzekeraar zit er toch een behoorlijk verschil in de aanvullende verzekeringen. Zorgverzekeraars bepalen namelijk zelf de dekking, voorwaarden en de uiteindelijke premie. Hierdoor is het vergelijken van je zorgverzekering als alleenstaande belangrijk. Het kost je enkele minuten en kan je een behoorlijke besparing opleveren.

Verzekering voor de tandartskosten

De tandartsverzekering is een losse polis. Er gelden vaak een maximale vergoeding per jaar of per behandeling. Zo zijn er tandartsverzekeringen die een maximale vergoeding geven van bijvoorbeeld 500 euro per jaar. Bereken of jij deze extra kosten voor de tandartsverzekering wilt maken, nog teveel Nederlanders hebben een aanvullende tandartsverzekering terwijl dit niet altijd nodig is. Voor consumenten met een gezond gebit is het vaak duurder om je te verzekeren voor de tandarts.

Zorgtoeslag aanvragen

Mensen met een laag inkomen komen in aanmerking voor zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming van de overheid om de zorgkosten van je zorgverzekering te drukken. Je kunt je zorgtoeslag berekenen op de website van de belastingdienst en daar kun je ook direct de zorgtoeslag aanvragen voor 2025. Wij verwijzen je daarom ook graag door naar de website van de belastingdienst om eracher te komen hoeveel zorgtoeslag jij kunt gaan ontvangen in 2025 als alleenstaande.

4.6/5 - (38 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar