Zorgverzekering in Nederland

Zorgverzekering in Nederland

Iedereen die woont of werkt in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben. Je bent via het basispakket verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg. De inhoud van de basis zorgverzekering word bepaalt door de Rijksoverheid, en wordt ieder jaar tijdens prinsjesdag bekend gemaakt. Voor de aanvullende verzekering bepalen de zorgverzekeraars zelf de vergoedingen en voorwaarden.

Ontdek nu hoeveel jij kan besparen

Kenmerken basispakket:

 • Verplicht voor iedereen (ook kinderen)
 • Basispakket is gelijk voor iedereen
 • Inhoud kan jaarlijks veranderen en is bepaald door de overheid
 • De zorgverzekeraar mag je niet weigeren voor de basisverzekering
 • Premie van een polis is gelijk voor iedereen

Hoe is de zorgverzekering geregeld in Nederland?

Via de zorgverzekering in Nederland heb je recht op zorg van bijvoorbeeld de huisarts, ziekenhuis of apotheek. Wanneer er zorgkosten gemaakt worden die vallen onder de dekking van de basis zorgverzekering krijg je te maken met het eigen risico. Tevens kan soms een eigen bijdrage van toepassing zijn.

Aanvullende zorgverzekering

Met een aanvullende zorgverzekering krijg je extra vergoedingen die niet worden gedekt door de basis zorgverzekering. Bijvoorbeeld de kosten die voortkomen uit een behandeling bij de tandarts. Het is in Nederland niet verplicht om een aanvullende verzekering te hebben, maar kan in sommige situaties wel handig zijn.

Kenmerken aanvullende pakketten:

 • Aanvullende zorgverzekering is een aanvulling op de basisverzekering.
 • Zorgverzekeraars bepalen zelf de voorwaarden en vergoedingen
 • Overheid heeft geen invloed op aanvullende pakketten
 • Niet verplicht
 • Zorgverzekeraar mag je weigeren, in de praktijk gebeurt dit bijna nooit

Toegangelijke zorg voor iedereen

De zorgverzekering in Nederland zorgt voor goede en toegankelijke zorg voor iedereen. Er geldt een acceptatieplicht voor de basispolis, de zorgverzekeraar mag je niet weigeren op basis van leeftijd of gezondheid. Iedereen in Nederland betaalt mee aan de zorgverzekering. Zo is op de site van de overheid te lezen dat gezonde jongeren meebetalen aan medische specialistische zorg voor ouderen, en ouderen daarentegen weer voor kraamzorg voor jongeren.

Betaalbaar

In Nederland zijn 41 zorgverzekeraars. Mede door dit grote aantal is de concurrentie vaak enorm voor de verzekeraars. Deze concurrentie moet leiden tot goede en betaalbare zorg voor iedereen. Zorgverzekeraars onderhandelen met zorgverleners over de prijs voor geleverde zorg. Wanneer je recht hebt op bepaalde vergoedingen moeten de verzekeraars dit ten alle tijden ook echt vergoeden. Dit is vastgesteld in de Zorgverzekeringswet.

4.7/5 - (4 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
 • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
 • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
 • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd