Veel consumenten hebben een bril of hebben lenzen. Wanneer jij in 2025 een nieuwe bril nodig hebt kan je soms hier een vergoeding voor krijgen van je verzekeraar. Alleen wanneer het medisch noodzakelijk is krijg je een vergoeding vanuit het basispakket. Een paar lenzen of bril vergoeding die je bij de opticien koopt, worden alleen vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Op deze pagina hebben wij een handig overzicht gemaakt van verschillende bril vergoedingen voor 2025 per zorgverzekeraar.
Brillen en lenzen vergoedingen
Wanneer zou je voor een bril of juist beter voor lenzen kunnen kiezen?
Zonnebrillen, leesbrillen en hippe monturen… Brillen kunnen een modieus en functioneel accessoire zijn! Een bril kan perfect zijn voor degenen die liever geen lenzen in hun ogen willen, of voor de dagen dat je ogen een pauze nodig hebben. Ook zijn ze ideaal voor droge of gevoelige ogen. Maar, zit je vaak in de sportschool of hou je van zwemmen? Dan kunnen lenzen wel eens een betere optie voor je zijn. Met lenzen heb je een onbelemmerd gezichtsveld, ze beslaan niet én je kunt ze combineren met een hippe zonnebril, zonder dat je die op sterkte hoeft te komen. Weet jij al of je voor het montuur of het contact kiest? Het belangrijkste is in ieder geval om een goede oogmeting te ondergaan. Elk oog is uniek, net als jij!
Op welke manier kun je het beste een bril laten aanmeten?
Een bril die niet goed past? Dat is zoiets als schoenen die knellen. Het is niet comfortabel en zeker niet modieus! Dus, hoe zorg je ervoor dat je nieuwe montuur een perfecte match is? Breng in ieder geval een bezoekje aan een opticien of optometrist. Zij zijn de experts en hebben de tools om je ogen nauwkeurig te meten. De ‘oogmeting’ is een kort en klein onderzoek voor je ogen, met wat flitsende lichtjes en apparaten. Wanneer jij je sterkte weet is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de pasvorm van het montuur. Voelt het comfortabel op je neus? Knelt het niet bij je oren? En héél belangrijk: voel jij je er fabuleus mee?
Je bril is namelijk niet alleen functioneel, maar ook een statement van die moet aansluiten bij je stijl. Dus, ga je voor chic, retro, minimalistisch of knallend? Zorg er dan voor dat je montuur zowel je ogen als je uitstraling eer aan doet!
Dit is hoe een lensmeting in elkaar steekt
Heb je weleens een lensmeting gedaan? Het is net een klein avontuur voor je ogen! Wanneer je een afspraak hebt gemaakt, ga je in een aparte ruimte zitten bij de opticien, de oogspecialist die je de meting zal leiden. Met behulp van een speciaal apparaat, een soort microscoop, bekijkt hij of zij het oppervlak van je oog. Het is even wennen, dat licht dat in je oog schijnt, maar het doet geen pijn. De optometrist checkt dan de kromming van je oog om de perfecte lensvorm te bepalen. Vervolgens krijg je wat lensjes om te proberen. Het is net als passen in een kledingwinkel, maar dan voor je ogen! Hier en daar wat aanpassingen en… voilà! De ideale lens wordt gevonden.
Als bonus krijg je vaak ook nog tips over hoe jij je lenzen het beste kunt inzetten, uitdoen en verzorgen. Een lensmeting is dus niet alleen nuttig, maar ook een leerzame ervaring. Het doel? Dat jij straks met een heldere blik de wereld in kijkt!
Hoe kom je erachter wat voor type lenzen het beste bij je passen?
Ben je op zoek naar de perfecte lenzen? Dan is het goed om te weten dat je uit allerlei verschillende soorten lenzen kunt kiezen. Om je een overzicht te geven van wat je mogelijkheden zijn, kun je ze hieronder alvast doornemen:
1. Daglenzen
Deze lenzen draag je een dag en gooi je ‘s avonds weg. Ideaal voor mensen die niet elke dag lenzen willen dragen of voor speciale gelegenheden. Pluspunt: geen gedoe met schoonmaken!
2. Maandlenzen
Ga je liever voor langdurig gebruik? Dan zijn maandlenzen je match! Je draagt ze een maand lang, met de juiste verzorging natuurlijk. Ze zijn vaak voordeliger op de lange termijn en bieden een stabiele kijkervaring.
3. Torische lenzen
Heb je astigmatisme? Maak dan. Vooral kennis met torische lenzen! Ze hebben een speciale vorm om scherp zicht te geven aan ogen met een onregelmatige kromming.
4. Multifocale weeklenzen
Kan je niet kiezen tussen veraf en dichtbij? Dan zijn multifocale weeklenzen de perfecte optie tussen dag- en maandlenzen in. Ze corrigeren zowel voor veraf als voor dichtbij, dus je hoeft niet steeds te wisselen tussen verschillende lenzen! Je hersenen kunnen vanzelf het scherpste deel waarnemen, als je iets van dichtbij of juist op afstand bekijkt. Hoe handig is dat?
5. Zachte vs. harde lenzen
Terwijl zachte lenzen vaak comfortabeler zijn en makkelijker wennen, kunnen harde lenzen een scherper zicht geven en zijn soms beter voor specifieke oogafwijkingen. Wanneer je niet goed weet welke variant bij je past, kun je ze kort uitproberen om te ervaren welke je fijner vindt.
Dus, op welke manier vind jij je perfecte match? Begin met een bezoek aan de optometrist. Ze helpen je door de eerste fase heen en zorgen ervoor dat je eindigt met lenzen die comfortabel zitten en je een helder zicht geven. Het draait uiteindelijk allemaal om wat het beste voelt voor jóúw ogen!
Overzicht vergoeding brillen en lenzen 2025
In het overzicht bril en lenzen vergoeding 2025 hebben wij de beschikbare zorgverzekeringen voor je uitgezocht. Aan de informatie kun je geen rechten ontlenen, en wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid op eventuele onjuistheden. Wij verwijzen je ook daarom door naar de verzekeraar voor de exacte vergoedingen en voor de polisvoorwaarden.
Bril vergoeding 2025
Een ‘standaard’ bril wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering in 2025. Je zou dus deze kosten zelf moeten gaan maken of je aanvullend verzekeren. Er zijn uitzonderingen (medische noodzaak) dat je toch in aanmerking kunt komen op een bril of lenzen vergoeding in 2025 vanuit het basispakket. Voorbeelden zijn een telescoopbril, ptosisbril en verrekijkerloep. In alle andere gevallen ga je zelf je nieuwe bril moeten bekostigen.
Via een aanvullende zorgverzekering kun je een aanvullende bril vergoeding ontvangen in 2025. Zoals je hierboven al hebt kunnen zien zijn er veel verschillende vergoedingen en polissen verkrijgbaar. Zoek jij de beste vergoeding? Dan zou je gebruik kunnen maken van onze vergelijker, vergeet dan niet aan te geven (linkerkant) hoe hoog de vergoeding voor je bril of lenzen moeten zijn.
Lenzen vergoeding 2025
Net als bij brillen is het aanschaffen van lenzen in de meeste gevallen voor eigen rekening. Alleen bij medische noodzaak kun je recht hebben op lenzen vergoeding in 2025 vanuit de basis zorgverzekering. Het is dus raadzaam om de goedkoopste zorgverzekering met brillen en lenzen te vinden. Via een aanvullende zorgverzekering kun je vergoedingen ontvangen van 25 euro per jaar, tot 300 euro per 3 kalenderjaren. De premies, voorwaarden en vergoedingen lopen dus zeer uiteen. Let wel op als jij een lenzen vergoeding wilt ontvangen, dat je vaak een aanzienlijke maandelijkse premie moet betalen bovenop de zorgpremie voor de basispolis. Sluit dus geen aanvullende verzekering af puur en alleen voor een bril en lenzen vergoeding.
Bril vergoeding kind
Heeft je kind een bril nodig in 2025? Ook brillen voor kinderen worden maar zeer beperkt vanuit de basi verzekering. De standaard reguliere brillen in 2025 vallen dus buiten de dekking vanuit de basisverzekering. Als je een aanvullende pakket hebt afgesloten, en je kind is met jou meeverzekerd, dan heeft je kind of kinderen ook recht op deze bril vergoedingen in 2025. Het is slim om je kind te verzekeren op de ouder die de meest uitgebreide zorgverzekering heeft.
Medische indicaties toch recht op een vergoeding (tot 18 jaar):
- Afwijking van minstens 6 dioptrieën
- Scheelzien
- Na operatie van lensafwijking
- Slechts zien vanwege een (medische) aandoening of verwonding
Eigen risico, eigen bijdrage
In 2025 ga je alleen een eigen risico betalen voor zorg die valt binnen de dekking van het basispakket. Dus als je recht hebt op een bril of lenzen vergoeding vanuit de basisverzekering (medische noodzaak) ga je ook een gedeelte van de kosten meebetalen via het eigen risico.
Vergoedingen vanuit een aanvullende verzekering komen nooit met het verplichte eigen risico. Let goed op wat het maximum bedrag voor de lenzen en brillen vergoeding bij je aanvullende polis. Is je bril duurder dan de vergoeding? Dan ga je het overige bedrag ook zelf moeten betalen in 2025. Lees hier meer over het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage.
Welke zorgverzekeraars bieden een vergoeding in 2025?
CZ, CZdirect, ASR, De Friesland, Ik kies zelf van ASR, DSW, FBTO, Interpolis, InTwente, IZA, Menzis, National Academic, Nationale-Nederlanden, OHRA, ONVZ, PMA PNOzorg, De christelijke zorgverzekeraar, Salland, Stad Holland, Umc, United Consumers (VGZ), Univé, VGZ, VvAA, ZEKUR, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid en ZorgDirect.
Er zijn naast zorgverzekering vergoedingen voor bril of lens ook mogelijkheden voor ooglaseren.
In principe wordt een bril niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is alleen het geval als sprake is van medische indicatie.
Via de aanvullende verzekering kun je een vergoeding ontvangen van 25 euro per jaar tot soms wel 300 euro per drie kalanderjaren voor brillen en lenzen.
Die vind je door hier op zorgverzekerinq.nl de verzekeraars met elkaar te vergelijken. Op basis van de prijs en de polisvoorwaarden kies je vervolgens voor de voor jou beste verzekeraar.