Brillen en lenzen vergoeding 2024

Veel consumenten hebben een bril of hebben lenzen. Wanneer jij in 2024 een nieuwe bril nodig hebt kan je soms hier een vergoeding voor krijgen van je verzekeraar. Alleen wanneer het medisch noodzakelijk is krijg je een vergoeding vanuit het basispakket. Een paar lenzen of bril vergoeding die je bij de opticien koopt, worden alleen vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Op deze pagina hebben wij een handig overzicht gemaakt van verschillende bril vergoedingen voor 2024 per zorgverzekeraar.

Ontdek nu hoeveel jij kan besparen

Overzicht vergoeding brillen en lenzen 2024

In het overzicht bril en lenzen vergoeding 2024 hebben wij de beschikbare zorgverzekeringen voor je uitgezocht. Aan de informatie kun je geen rechten ontlenen, en wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid op eventuele onjuistheden. Wij verwijzen je ook daarom door naar de verzekeraar voor de exacte vergoedingen en voor de polisvoorwaarden.

Bril vergoeding 2024

bril-lenzen-vergoedingEen ‘standaard’ bril wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering in 2024. Je zou dus deze kosten zelf moeten gaan maken of je aanvullend verzekeren. Er zijn uitzonderingen (medische noodzaak) dat je toch in aanmerking kunt komen op een bril of lenzen vergoeding in 2024 vanuit het basispakket. Voorbeelden zijn een telescoopbril, ptosisbril en verrekijkerloep. In alle andere gevallen ga je zelf je nieuwe bril moeten bekostigen.

Via een aanvullende zorgverzekering kun je een aanvullende bril vergoeding ontvangen in 2024. Zoals je hierboven al hebt kunnen zien zijn er veel verschillende vergoedingen en polissen verkrijgbaar. Zoek jij de beste vergoeding? Dan zou je gebruik kunnen maken van onze vergelijker, vergeet dan niet aan te geven (linkerkant) hoe hoog de vergoeding voor je bril of lenzen moeten zijn.

Lenzen vergoeding 2024

Net als bij brillen is het aanschaffen van lenzen in de meeste gevallen voor eigen rekening. Alleen bij medische noodzaak kun je recht hebben op lenzen vergoeding in 2024 vanuit de basis zorgverzekering. Het is dus raadzaam om de goedkoopste zorgverzekering met brillen en lenzen te vinden. Via een aanvullende zorgverzekering kun je vergoedingen ontvangen van 25 euro per jaar, tot 300 euro per 3 kalenderjaren. De premies, voorwaarden en vergoedingen lopen dus zeer uiteen. Let wel op als jij een lenzen vergoeding wilt ontvangen, dat je vaak een aanzienlijke maandelijkse premie moet betalen bovenop de zorgpremie voor de basispolis. Sluit dus geen aanvullende verzekering af puur en alleen voor een bril en lenzen vergoeding.

Bril vergoeding kind

Heeft je kind een bril nodig in 2024? Ook brillen voor kinderen worden maar zeer beperkt vanuit de basi verzekering. De standaard reguliere brillen in 2024 vallen dus buiten de dekking vanuit de basisverzekering. Als je een aanvullende pakket hebt afgesloten, en je kind is met jou meeverzekerd, dan heeft je kind of kinderen ook recht op deze bril vergoedingen in 2024. Het is slim om je kind te verzekeren op de ouder die de meest uitgebreide zorgverzekering heeft.

Medische indicaties toch recht op een vergoeding (tot 18 jaar):

  • Afwijking van minstens 6 dioptrieën
  • Scheelzien
  • Na operatie van lensafwijking
  • Slechts zien vanwege een (medische) aandoening of verwonding

Eigen risico, eigen bijdrage

In 2024 ga je alleen een eigen risico betalen voor zorg die valt binnen de dekking van het basispakket. Dus als je recht hebt op een bril of lenzen vergoeding vanuit de basisverzekering (medische noodzaak) ga je ook een gedeelte van de kosten meebetalen via het eigen risico.

Vergoedingen vanuit een aanvullende verzekering komen nooit met het verplichte eigen risico. Let goed op wat het maximum bedrag voor de lenzen en brillen vergoeding bij je aanvullende polis. Is je bril duurder dan de vergoeding? Dan ga je het overige bedrag ook zelf moeten betalen in 2024. Lees hier meer over het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage.

Welke zorgverzekeraars bieden een vergoeding in 2024?

CZ, CZdirect, ASR, De Friesland, Ik kies zelf van ASR, DSW, FBTO, Interpolis, InTwente, IZA, Menzis, National Academic, Nationale-Nederlanden, OHRA, ONVZ, PMA PNOzorg, De christelijke zorgverzekeraar, Salland, Stad Holland, Umc, United Consumers (VGZ), Univé, VGZ, VvAA, ZEKUR, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid en ZorgDirect.

Er zijn naast zorgverzekering vergoedingen voor bril of lens ook mogelijkheden voor ooglaseren.

Wanneer krijg je billen en lezen vanuit het basispakket?

In principe wordt een bril niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is alleen het geval als sprake is van medische indicatie.

Wat doet de aanvullende verzekering?

Via de aanvullende verzekering kun je een vergoeding ontvangen van 25 euro per jaar tot soms wel 300 euro per drie kalanderjaren voor brillen en lenzen.

Hoe vind je de beste verzekering?

Die vind je door hier op zorgverzekerinq.nl de verzekeraars met elkaar te vergelijken. Op basis van de prijs en de polisvoorwaarden kies je vervolgens voor de voor jou beste verzekeraar.

4.5/5 - (100 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd