Alternatieve geneeswijzen 2021

Alternatieve geneeswijzen vergoeding 2021

Alternatieve geneeswijzen vergoeding nodig in 2021? Wij brengen hier in kaart wat de mogelijkheden zijn om een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen te krijgen met je zorgverzekering. In 2021 zal je in bijna alle gevallen opnieuw afhankelijk zijn van vergoedingen voor alternatieve zorg vanuit een aanvullende verzekering. Wij hebben alternatieve geneeswijzen vergoedingen voor 2021 uitgezocht. Bekijk het tabel hieronder voor de actuele premies.

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

alternatieve-geneeswijzen-2021Alternatieve zorg behandelingen, zijn niet wetenschappelijk bewezen voor de werking. Er zijn verschillende soorten alternatieve geneeswijzen, waaronder: acupunctuur en homeopathie.

1. Homeopathie behandeling

Homeopathie is een soort alternatieve behandelwijze die niet wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Wanneer jij gebruik wilt maken van homeopathische middelen in 2021 kan je kiezen om de kosten zelf te betalen. Een andere mogelijkheid is om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Raadpleeg altijd de zorgverzekeraar wanneer je er zelf niet uit komt.

2. Acupunctuur

Net als homeopathie valt acupunctuur niet onder het basispakket. De kosten voor een acupunctuur behandeling is ongeveer zestig euro in 2021. Om deze kosten vergoed te krijgen, dien je een aanvullende verzekering te kiezen met de juiste vergoeding.

3. Iriscopie

Een andere behandeling die valt onder alternatieve geneeswijzen is iriscopie. Op deze manier worden eventuele ziektes ontdekt via de iris (gekleurde deel van het oog). Deze vorm van alternatieve zorg wordt niet vergoed vanuit de basispolis. Er zijn zorgverzekeraars die een vergoeding voor iriscopie bieden in 2021. Deze vergoedingen zijn altijd per jaar of per dag, contacteer de verzekeraar om te vragen of je recht heb op iriscopie vergoeding.

Alternatieve geneeswijzen vergoeding basisverzekering

Vanuit de basisverzekering heb je geen recht op vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen. Wanneer je voor deze kosten een vergoeding wilt ontvangen ben je afhankelijk van een aanvullende verzekering. Via een aanvullende pakket kun je kosten vergoed krijgen voor bijvoorbeeld homeopatische middelen of behandelingen.

Vergoeding alternatieve geneeswijzen 2021

Voordat je overgaat tot zorgverzekering afsluiten is het belangrijk om na te gaan welke soort alternatieve geneeswijzen of geneesmiddelen jij wilt gebruiken. Hiervoor zou je kunnen kijken naar het afgelopen jaar, welke zorgkosten heb ik gemaakt? En komen deze kosten terug in 2021? Zodra jij een duidelijk beeld hebt van je eigen zorgbehoeftes is het vaak eenvoudiger de beste zorgverzekering te vinden met een alternatieve geneeswijzen vergoeding.

Voor alternatieve geneeswijzen ben je in 2021 afhankelijk van vergoedingen vanuit een aanvullende zorgverzekering.

Voorwaarden alternatieve geneeswijzen zorgverzekering 2021

De voorwaarden van alle vergoedingen veranderen ieder jaar. Vergeet daarom niet de polisvoorwaarden even door te nemen bij je zorgverzekeraar. Hierin staat beschreven welke alternatieve zorg vergoed gaat worden in 2021, en aan welke voorwaarden er gelden. Vind je het lastig, en heb je persoonlijk advies nodig? Contacteer dan de verzekeraar voor advies op maat met betrekking tot alternatieve zorg.

Aanvullende verzekering vergoeding alterantieve geneeswijzen

De meeste Zorgverzekeraars in Nederland bieden een aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen en alternatieve geneesmiddelen aan. Je gaat dan een maximumbedrag ontvangen voor behandelingen per kalenderjaar. Soms is het mogelijk dat je een gedeelte van de zorgkosten vergoed gaat krijgen van de verzekeraar. Een andere mogelijkheid is dat je voor een bepaald aantal vormen van alternatieve geneeswijzen een vergoeding kunt ontvangen. In de polisvoorwaarden is terug te lezen welke voorwaarden de zorgverzekeraars hanteren voor de alternatieve geneeswijzen vergoeding. In 2021 is het wederom belangrijk om tevens te kijken naar welke behandelaars een contract zijn aangegaan met de verzekeraar.

Waar moet ik op letten?

Bij het zorgverzekering vergelijken met alternatieve geneeswijzen voor 2021 is het belangrijk om op de volgende drie zaken te letten:

  • Maximale vergoeding per kalenderjaar
  • Vergoedingspercentage per behandeling/behandelaar
  • Dagvergoeding of maximale vergoeding per alternatieve zorg behandeling

Dit zijn drie belangrijke punten waar je op zou moeten letten tijdens je zoektocht naar geen passende alternatieve geneeswijzen vergoeding. In 2021 is het ook enorm belangrijk om te de polisvoorwaarden door te nemen op de website van de zorgverzekeraar. Hierin staat precies beschreven wat de voorwaarden zijn voor de aanvullende vergoedingen. Voor vergoedingen vanuit een aanvullende verzekering (waaronder alternatieve geneeswijzen) betaal je geen verplicht eigen risico in 2021.