Alternatieve geneeswijzen vergoeding 2024

Alternatieve geneeswijzen vergoeding nodig in 2024? Wij brengen hier in kaart wat de mogelijkheden zijn om een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen te krijgen met je zorgverzekering. In 2024 zal je in bijna alle gevallen opnieuw afhankelijk zijn van vergoedingen voor alternatieve zorg vanuit een aanvullende verzekering. Wij hebben alternatieve geneeswijzen vergoedingen voor 2024 uitgezocht. Voor alle zorgverzekering vergoedingen kijk je hier. Bekijk het tabel hieronder voor de actuele premies of kijk onder het overzicht voor de verschillende behandelingen.

Ontdek nu hoeveel jij kan besparen

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

alternatieve geneeswijzen 2023 vergoedingenAlternatieve zorg behandelingen, zijn niet wetenschappelijk bewezen voor de werking. Er zijn verschillende soorten alternatieve geneeswijzen, waaronder: acupunctuur en homeopathie.

1. Homeopathie behandeling

Homeopathie is een soort alternatieve behandelwijze die niet wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Wanneer jij gebruik wilt maken van homeopathische middelen in 2024 kan je kiezen om de kosten zelf te betalen. Een andere mogelijkheid is om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Raadpleeg altijd de zorgverzekeraar wanneer je er zelf niet uit komt.

2. Acupunctuur

Net als homeopathie valt acupunctuur niet onder het basispakket. De kosten voor een acupunctuur behandeling is ongeveer zestig euro in 2024. Om deze kosten vergoed te krijgen, dien je een aanvullende verzekering te kiezen met de juiste vergoeding.

3. Iriscopie

Een andere behandeling die valt onder alternatieve geneeswijzen is iriscopie. Op deze manier worden eventuele ziektes ontdekt via de iris (gekleurde deel van het oog). Deze vorm van alternatieve zorg wordt niet vergoed vanuit de basispolis. Er zijn zorgverzekeraars die een vergoeding voor iriscopie bieden in 2024. Deze vergoedingen zijn altijd per jaar of per dag, contacteer de verzekeraar om te vragen of je recht heb op iriscopie vergoeding.

Meer vergoedingen die vallen onder alternatieve geneeswijzen:

Alternatieve geneeswijzen vergoeding basisverzekering

Vanuit de basisverzekering heb je geen recht op vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen. Wanneer je voor deze kosten een vergoeding wilt ontvangen ben je afhankelijk van een aanvullende verzekering. Via een aanvullende pakket kun je kosten vergoed krijgen voor bijvoorbeeld homeopatische middelen of behandelingen.

Vergoeding alternatieve geneeswijzen 2024

Voordat je overgaat tot zorgverzekering afsluiten is het belangrijk om na te gaan welke soort alternatieve geneeswijzen of geneesmiddelen jij wilt gebruiken. Hiervoor zou je kunnen kijken naar het afgelopen jaar, welke zorgkosten heb ik gemaakt? En komen deze kosten terug in 2024? Zodra jij een duidelijk beeld hebt van je eigen zorgbehoeftes is het vaak eenvoudiger de beste zorgverzekering te vinden met een alternatieve geneeswijzen vergoeding.

Voor alternatieve geneeswijzen ben je in 2024 afhankelijk van vergoedingen vanuit een aanvullende zorgverzekering.

Voorwaarden alternatieve geneeswijzen zorgverzekering 2024

De voorwaarden van alle vergoedingen veranderen ieder jaar. Vergeet daarom niet de polisvoorwaarden even door te nemen bij je zorgverzekeraar. Hierin staat beschreven welke alternatieve zorg vergoed gaat worden in 2024, en aan welke voorwaarden er gelden. Vind je het lastig, en heb je persoonlijk advies nodig? Contacteer dan de verzekeraar voor advies op maat met betrekking tot alternatieve zorg.

Aanvullende verzekering vergoeding alternatieve geneeswijzen

De meeste Zorgverzekeraars in Nederland bieden een aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen en alternatieve geneesmiddelen aan. Je gaat dan een maximumbedrag ontvangen voor behandelingen per kalenderjaar. Soms is het mogelijk dat je een gedeelte van de zorgkosten vergoed gaat krijgen van de verzekeraar. Een andere mogelijkheid is dat je voor een bepaald aantal vormen van alternatieve geneeswijzen een vergoeding kunt ontvangen. In de polisvoorwaarden is terug te lezen welke voorwaarden de zorgverzekeraars hanteren voor de alternatieve geneeswijzen vergoeding. In 2024 is het wederom belangrijk om tevens te kijken naar welke behandelaars een contract zijn aangegaan met de verzekeraar.

Waar moet ik op letten?

Bij het zorgverzekering vergelijken met alternatieve geneeswijzen voor 2024 is het belangrijk om op de volgende drie zaken te letten:

  • Maximale vergoeding per kalenderjaar
  • Vergoedingspercentage per behandeling/behandelaar
  • Dagvergoeding of maximale vergoeding per alternatieve zorg behandeling

Dit zijn drie belangrijke punten waar je op zou moeten letten tijdens je zoektocht naar geen passende alternatieve geneeswijzen vergoeding. In 2024 is het ook enorm belangrijk om te de polisvoorwaarden door te nemen op de website van de zorgverzekeraar. Hierin staat precies beschreven wat de voorwaarden zijn voor de aanvullende vergoedingen. Voor vergoedingen vanuit een aanvullende verzekering (waaronder alternatieve geneeswijzen) betaal je geen verplicht eigen risico in 2024.

Is er een alternatieve geneeswijzen vergoeding vanuit het basispakket?

Er is geen vergoeding voor alternatieve geneeswijzen vanuit het basispakket zoals dat evenmin geldt voor geneesmiddelen. Wil je wel een vergoeding? Kies dan een aanvullende verzekering.

Waar let je op bij een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen?

Sluit je een aanvullende verzekering af voor alternatieve geneeswijzen, dan hanteren de verzekeraars allemaal hun eigen voorwaarden. Zaak dus goed de polisvoorwaarden door te nemen.

Hoe helpt zorgverzekerinq.nl je in dit proces?

Hier op zorgverzekerinq.nl kun je de verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Heb je dat gedaan, dan kun je vervolgens de voor jou beste verzekering afsluiten.

4.7/5 - (122 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd