Eigen risico op? Declareer nog in 2018 - Zorgverzekerinq.nl

Eigen risico op? Declareer nog in 2018

Eigen risico op? Declareer nog in 2018

Is het verplichte eigen risico voor 2018 al op? Dan is het slim om te checken of je nog iets kunt declareren dit jaar. Zodra je eigen risico (minimaal 385 euro) is bereikt, worden de overige kosten vergoed door de zorgverzekeraar. Vergoedingen worden enkel gegeven voor zorg die vallen onder het basispakket.

Voor consumenten die bijvoorbeeld een gehoorapparaat, speciale schoenen of een kunstgebit nodig zijn kunnen deze kosten nog maken in 2018. Het is slim om nog dit jaar deze kosten te maken, het eigen risico van volgend jaar wordt dan niet aangesproken.

Voorbeeld

Bas krijgt van zijn tandarts te horen dat zijn verstandskiezen uitgetrokken moeten worden. Hiervoor dient hij een afspraak te plannen met de kaakchirurg in het ziekenhuis. De geschatte kosten liggen rond de 300 euro. Bas heeft bijna zijn eigen risico van 385 gebruikt in 2018. Hij heeft al 364 euro van zijn eigen risico opgemaakt. Het is dus verstandig van Bas om zijn verstandskiezen nog in 2018 te laten trekken. Hij dient dan in plaats van de volledige 300 euro slechts 21 euro te betalen. Wanneer Bas besluit om het in 2019 te laten doen, zal hij de volledige 300 euro zelf moeten betalen van het eigen risico.

Uitleg eigen risico 2018

Iedereen in Nederland heeft te maken met het verplichte eigen risico. Afgelopen jaar lag het eigen risico zorgverzekering bedrag op 385 euro. In 2019 zal het eigen risico niet verhoogt worden, het bedrag blijft dus gelijk als afgelopen jaar. Het eigen risico is een bedrag die je op jaarbasis zal gaan betalen aan je zorgverzekeraar. Wanneer je dus gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering, betaal je hiervoor gedeeltelijk mee. Als je bijvoorbeeld zorgkosten hebt gemaakt bij een ziekenhuisbezoek, betaal je dus hieraan mee. Zodra het eigen risico is opgemaakt, zullen de overige zorgkosten betaald worden door je zorgverzekeraar.

Eigen risico zorgvormen:

  • Ziekenhuiszorg
  • Medicijnen
  • Psychologische zorg

Sommige zorgvormen zijn uitgesloten, zoals huisartsenzorg en verloskundige zorg. Voor kinderen jonger dan 18 jaar hoeft er ook geen eigen risico te worden betaald.

5/5 - (2 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd