Kunstgebit vergoeding 2025

Wanneer kom je in aanmerking voor een kunstgebit?

kunstgebitZeg eens eerlijk, hoe vaak heb je wel niet gedacht: “Als deze tand eruit valt, laat ik gewoon een kunstgebit plaatsen!” Het is zo’n idee dat in een opwelling kan opkomen na de zoveelste keer pijn in je tanden. Maar wanneer kom je nu echt in aanmerking voor een kunstgebit? Een kunstgebit wordt vaak overwogen als je meerdere tanden mist of als je eigen tanden in zo’n slechte staat zijn dat het niet meer te redden is met vullingen of kronen. Het kan ook een optie zijn bij ernstig tandvleesproblemen waarbij de tanden los gaan zitten. Overigens is ‘het trekken en een gebit plaatsen’ niet altijd de eerste keuze. Tandartsen zullen altijd kijken naar het mogelijke behoud van je eigen tanden.

Maar, mocht het moment daar zijn, dan kan een kunstgebit een frisse start betekenen voor je glimlach!

Welke specialist kan je aan het beste kunstgebit helpen?

Ben je op zoek naar een stralende glimlach met behulp van een kunstgebit? Dan is de juiste specialist vinden de eerste stap die je zet! Meestal is de tandprotheticus dé expert op het gebied van kunstgebitten. Deze professional is speciaal opgeleid om protheses te maken die zowel functioneel als esthetisch passend zijn. Daarnaast kun je ook bij een tandarts of kaakchirurg terecht voor advies, met name als er ingrijpendere behandelingen nodig zijn voordat het kunstgebit geplaatst kan worden. Overigens is het altijd verstandig om eerst met je eigen tandarts te overleggen. Hij of zij kan je adviseren over de beste route en je doorverwijzen naar de juiste specialist voor je specifieke situatie. Zo ben je in ieder geval verzekerd van de beste zorg voor je nieuwe glimlach!

Uit welke verschillende kunstgebitten kun je kiezen?

Het kiezen van een kunstgebit is niet zomaar een beslissing, want er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je behoefte en situatie. Je kunt bijvoorbeeld voor het volledige kunstgebit kiezen. Wat een vervanging is voor alle boven- en/of ondertanden. Voor degenen die alleen een paar tanden missen, is er het gedeeltelijke kunstgebit of een frameprothese. Dit steunt op de resterende tanden in je mond. Een moderner alternatief is het implantaat gedragen kunstgebit. Waarbij het kunstgebit op implantaten in de kaak wordt vastgezet, wat zorgt voor meer stabiliteit.

Dan zijn er nog de overkappingsprotheses, die over afgeslepen of resterende tanden worden geplaatst. De keuze is sterk afhankelijk van je kaakconditie, esthetische wensen en financiële overwegingen. Een goed gesprek met je tandarts of tandprotheticus kan je helpen bij het maken van de juiste beslissing voor jouw unieke glimlach.

Welke voordelen zitten eraan een kunstgebit?

Een kunstgebit kan meer voordelen bieden dan je op het eerste gezicht zou denken. Hier lees je meer over de meest opvallende voordelen:

1. Esthetiek
Missende of beschadigde tanden kunnen het zelfvertrouwen aantasten. Een kunstgebit biedt de mogelijkheid om met een vernieuwde, stralende glimlach door het leven te gaan.

2. Functionaliteit
Goed passende kunstgebitten kunnen helpen bij het herstellen van de normale kauwfunctie, waardoor je weer kunt genieten van je favoriete gerecht of snack zonder pijn of ongemak.

3. Spraak
Ontbrekende tanden kunnen je spraak beïnvloeden. Met een kunstgebit kun je helderder spreken, wat misverstanden in gesprekken vermindert.

4. Gezichtsstructuur
Het verlies van meerdere tanden kan leiden tot een veranderd gezichtsprofiel. Een kunstgebit kan helpen de natuurlijke vorm van het gezicht te behouden, waardoor verzakkingen en rimpels rond de mond verminderen.

5. Bescherming
In het geval van een gedeeltelijk kunstgebit kan het de resterende natuurlijke tanden beschermen tegen overmatige slijtage of verschuivingen.

6. Kosten
In vergelijking met sommige andere tandheelkundige procedures, zoals implantaten, kan een kunstgebit op de lange termijn kosteneffectiever zijn, afhankelijk van de individuele behoeften en omstandigheden.

Het kiezen voor een kunstgebit is een persoonlijke beslissing en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het is een goed idee om een tandheelkundige professional te raadplegen bij het overwegen van de beste oplossing voor je gebit.

Waar dien je rekening mee te houden?

Kunstgebit makenWanneer je overweegt een kunstgebit te nemen, is het goed om te realiseren dat het even kan duren voordat je gewend bent aan je nieuwe gebit. In het begin voelt het vaak onwennig. Net zoals bij natuurlijke tanden is een dagelijkse verzorging en schoonmaak van je kunstgebit belangrijk. Bezoek je tandarts of tandprotheticus regelmatig voor controles en eventuele aanpassingen. Houd er rekening mee dat een kunstgebit niet eeuwig meegaat. Gemiddeld is na 5 tot 8 jaar vervanging nodig. Wat voeding betreft, kun je het beste beginnen met zachte voedingsmiddelen en geleidelijk overstappen naar harder voedsel.

Qua kosten is het verstandig om te checken welke vergoedingen je zorgverzekeraar biedt. En als het gaat om de uitstraling van je kunstgebit, bespreek je esthetische voorkeuren, zoals de kleur en vorm van de tanden, dan vooral met de specialist.

Handige tips om je kunstgebit zo lang mogelijk goed te houden

Het goed onderhouden van je kunstgebit is belangrijk voor je draagcomfort en de levensduur van de prothese. Begin met dagelijkse schoonmaak met een zachte tandenborstel om etensresten en tandplak te verwijderen. Hiermee voorkom je ook vlekken en houd je het gebit fris. Het gebruik van een speciale reiniger voor kunstgebitten kan helpen, maar vermijd schurende tandpasta’s en heet water. Dit kan het materiaal beschadigen.

‘s Nachts kun je je kunstgebit het beste in een bakje met water of reinigingsvloeistof leggen om het vochtig te houden en zijn vorm te behouden. En vergeet niet om regelmatig, minstens eens per jaar, naar je tandarts of tandprotheticus te gaan voor een controle. Zij kunnen het kunstgebit aanpassen als het begint te knellen of andere problemen detecteren voordat ze ernstig worden.

Kosten voor het kunstgebit verschillen nogal

De kosten voor een kunstgebit verschillen nogal. Het ligt er maar net aan welke prothese je kiest om iets over de kosten te kunnen zegen.  De algehele kosten zijn ook nog eens afhankelijk van de kosten die gemaakt worden voor het verwijderen van tanden en kiezen. Er is een kunstgebit vergoeding 2025 vanuit de basisverzekering, Er geldt namelijk een kunstgebit vergoeding 2025 van 75 procent van de totale kosten van het kunstgebit. Uiteraard kost je het wel eigen risico.

Kunstgebit vergoeding 2025uit de basis- en de aanvullende verzekering

Van je eigen geld betaal je dus de overige 25 procent voor de prothese. Die eigen bijdrage kun je aanvullend verzekeren. Kies jij voor een aanvullende verzekering, dan kun je vanuit de verzekering nog weer een extra kunstgebit vergoeding 2025 tegemoet zien. Wat de percentages precies in euro’s zijn, is afhankelijk van het type gebit dat gekozen wordt en houdt verband met andere gemaakte (tandarts)kosten. Door een aanvullende verzekering te sluiten en zo aanspraak te maken op de kunstgebit vergoeding 2025 hoeft de prothese je dus niet heel erg veel eigen geld te kosten.

Aanvullende tandartsverzekering

Het trekken van tanden en kiezen wordt overigens niet vergoed vanuit de basisverzekering. Die kosten betaal je dus in principe zelf, mits je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten. Je kunt op deze website  gemakkelijk de verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Aan de hand van dit vergelijk en nadat je ook de polisvoorwaarden door hebt genomen, kies je de voor jou meest aantrekkelijke verzekering.

Is er een kunstgebit vergoeding uit het basispakket?

Ja. Vanuit de basisverzekering geldt een kunstgebit vergoeding van 75 procent van de prijs van een prothese. Hoeveel die vergoeding precies is, is afhankelijk van het soort kunstgebit dat aangeschaft wordt.

Kun jij je aanvullend verzekeren voor de overige 25 procent?

Ja, het is mogelijk om een extra, aanvullende verzekering af te sluiten. Op die manier hoeft een kunstgebit je dus, behalve de extra te betalen premie, niet veel eigen geld te kosten.

En hoe vind je nou de beste verzekeraar?

Heel simpel, door op Zorgverzekerinq.nl de verzekeraars met elkaar te vergelijken. Op basis van jouw wensen en nadat je de polisvoorwaarden goed hebt doorgenomen, kies je de voor jou beste zorgverzekeraar.

4.9/5 - (25 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd: