reuma-vergoeding-basisverzekering

Fysiotherapie bij ernstige reuma in basispakket

Fysiotherapie bij ernstige reuma vergoed vanuit basispakket (voorlopig)

De komende vier jaar gaat fysiotherapie voorwaardelijk vergoed worden vanuit het basispakket bij bepaalde vormen van reuma. Op advies van Zorginstituut Nederland heeft de minister Bruno Bruin dit besloten. Het betreft een voorlopige vergoeding, en alleen voor patiënten met een ernstige functiebeperking door bepaalde vormen van reuma.

De fysiotherapie dekking voor reuma vanuit de basisverzekering maakt onderdeel uit van twee grote onderzoeken naar langdurige oefentherapie met mensen met een erngiste vorm van reuma. Het gaat om de vormen reumatische artritis (RA) en axiale spondyloartritis (axiale SpA). Op basis van het onderzoek wordt er besloten of de vergoeding definitief zal worden opgenomen binnen het basispakket.

Voorwaarden vergoeding

Deze voorwaardelijke fysiotherapie vergoeding geldt alleen voor patienten met:

  • RA of Axiale SpA
  • Ernstige functiebeperkingen
  • Personen die aan het onderzoek meedoen

Op de website van ReumaNederland staat exact hoe patienten zich kunnen aanmelden voor het onderzoek. Waarscheinlijk wordt de behandeling vanaf oktober 2019 gedekt vanuit het basispakket.

Reactie ReumeNederland

ReumaNederland is zeer blij met het besluit en zegt dat het een stap in de goede richting is. Echter vindt de belangenorganisatie het wel jammer dat de vergoeding enkel geld voor een zeer beperkte groep. Het liefst wilt de organisatie dat meer reumapatiënten een vergoeding krijgen vanuit de basis zorgverzekering voor fysiotherapie. Deze vergoeding was er vroeger namelijk wel, in 2012 is deze vergoeding voor fysiotherapie uit het basispakket verdwenen.

Vergoeding vanuit aanvullende zorgverzekering

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen een vorm van reuma. Deze groep mensen krijgt op het moment alleen een vergoeding voor beweegzorg wanneer er een aanvullende zorgverzekering wordt afgesloten. Alleen de patienten met heup- of knieartrose hebben recht op 12 fysiotherapie behandelingen of oefentherapie vanuit de basisverzekering. Ook ergotherapie wordt vergoedt met maximaal 10 uur per jaar. Deze vergoeding geldt voor patienten die niet goed kunnne omgaan met de gevolgen van hun aandoening.

4.7/5 - (3 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar