Reuma en artrose zorgverzekering vergoeding 2025

Mensen die artrose of andere reumatische aandoeningen hebben is het krijgen van goede zorg zeer belangrijk. Het is dus essentieel dat je een juiste zorgverzekering hebt die passende vergoedingen geeft voor de zorg die jij nodig hebt. Het vaak niet gemakkelijk om een geschikte, betaalbare zorgverzekering te vinden die voldoet aan al je zorgbehoeftes.

Wij brengen hier in kaart:

  • Vergoedingen vanuit de basisverzekering
  • Vergoeding aanvullende zorgverzekering
  • Geschikte zorgverzekering vinden en afsluiten

Reuma vergoeding basisverzekering

De basisverzekering dekt het grootste deel van de zorgkosten die te maken hebben met reuma of artrose. Denk aan:

  • Huisarts
  • Behandelingen bij een reumatoloog of orthopedisch chirurg
  • Medicatie tegen reuma of artrose

Naast deze reuma vergoedingen zijn er ook dekkingen vanuit het basispakket voor paramedische zorg. Deze zorgt richt zich op het verminderen van de klachten en de functionele gevolgen van de aandoening. Hieronder bespreken wij in het kort een aantal van deze zorgvormen die vanuit de basis zorgverzekering (deels) worden vergoed.

Oefentherapie en fysiotherapie

Oefen- of fysiotherapie is zeer effectief en zelfs wetenschappelijk bewezen dat het de klachten verminderen kan. Sinds 2018 is er voor mensen met artrose van de knie of heup een basisvergoeding opgenomen in de zorgverzekering voor oefentherapie of fysiotherapie. Het gaat om 12 behandelingen bij de therapeut, het eigen risico is van toepassing op deze vergoeding. Andere reamatische aandoeningen hebben geen recht op deze vergoeding vanuit de basisverzekering. Hierdoor zijn veel reumapatiënten afhankelijk van de reuma vergoedingen vanuit een aanvullende verzekering die fysiotherapie dekkingen heeft.

Ergotherapie

Met de gevolgen van een reumatische aandoening kan een ergotherapeut helpen. Met ergotherapie wordt er bijvoorbeeld geleerd hoe je ervoor kan zorgen dat je gewrichten zo min mogelijk worden belast. Ook geeft the ergotherapeut advies over bepaalde hulpmiddelen die kunnen helpen bij de dagelijkse bezigheden. Vanuit de basisverzekering heb je recht op 10 uur ergotherapie, voor deze vergoeding is het eigen risico van toepassing.

*Het kan zijn dat je een verwijzing nodig hebt van je huisarts of bedrijfsarts voordat je deze vergoeding kunt krijgen van de zorgverzekeraar. Je kunt deze vraag het beste aan je verzekeraar stellen om erachter te komen of de verwijzing nodig is.

Aanvullende zorgverzekering reuma vergoeding

Wanneer er extra behoefte is op zorg die niet wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering kun je een aanvullende zorgverzekering kunnen afsluiten. Alle zorgverzekeraars bieden deze zorgverzekering aan waarbij je aanvullende vergoedingen (reuma) krijgt en die je het gehele jaar door kunt blijven gebruiken. De meest gekozen reuma vergoedingen hebben wij voor je op een rij gezet. Zo kun je direct zien waar je rekening mee moet houden, en hoe je in kunt schatten welke vergoeding het beste voor jou is.

Fysiotherapie

De beste reuma vergoeding ontvang je via een aanvullende zorgverzekering. Al een flink aantal jaren wordt fysiotherapie niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Veel reuma patiënten zijn afhankelijk van oefen- en fysiotherapie. Het is mogelijk dat er een medische selectieprocedure komt kijken voor aanvullende zorgverzekeringen met een vergoeding van meer dan 36 fysio- of oefentherapie per jaar. In de praktijk is het dus mogelijk dat een verzekeraar je mag weigeren voor een bepaalde verzekering.

Alternatieve geneeswijzen

Naast de reguliere behandelingen zijn er ook veel mensen die kiezen voor een alternatieve methode om de artrose of reume te behandelen. Er zijn voldoende alternatieve geneeswijzen die kunnen helpen bij een reuma aandoening. De zorgverzekeraar geeft je vaak een maximale vergoeding per jaar en een maximale vergoeding per behandeling. Op onze site lees je deze informatie terug doordat wij bijna alle zorgmaatschappijen ieder jaar onder de loep nemen om te zien welke (reuma) vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen aanboden worden.

De beste zorgverzekering kiezen

Wij helpen je graag verder bij het uitzoeken hoe je de beste zorgverzekering kiest. Naast de premie is het natuurlijk van groot belang als reuma patiënt. de juiste reuma vergoedingen te krijgen. Hieronder gaan we stap voor stap een aantal tips bespreken die jou kunnen helpen.

Zorgbehoeften

Het kan zijn dat je zorgbehoefte is veranderd. Wanneer er iets veranderd is er het gewenst om extra vergoedingen te krijgen van je zorgverzekeraar. Ook wanneer er geen andere zorgbehoeftes zijn voor het aankomende jaar is het belangrijk om je zorgverzekering te controleren. Sommige zorgverzekeraars veranderen namelijk de voorwaarden of reuma vergoedingen. Door even te checken weet jij direct of je gewenste vergoedingen nog verkrijgbaar zijn met je zorgpolis.

Bepaal de hoogte van je (reuma) vergoedingen

Het is slim om terug te gaan kijken naar het afgelopen jaar. Hierdoor krijg jij een beter beeld welke vergoedingen jij hebt gebruikt en welke zorgkosten er gemaakt zijn. Door dit na te gaan is het eenvoudiger te bepalen welke dekking jij zult nodig zijn in het volgende jaar. Als je situatie ongewijzigd blijft is het verstandig om voor een zelfde reuma vergoeding te kiezen als het afgelopen jaar. Wil je niet voor verassingen komen te staan? Dan is het Misschien slim om voor een iets hogere dekking te kiezen.

Zorgverzekering vergelijken

Zeven weken per jaar heb jij de tijd om de zorgverzekering te vergelijken. Ongeacht of je gaat overstappen of niet is het essentieel om dit te doen. De premies stijgen, de voorwaarden veranderen, en de dekking wijzigt van de aanvullende zorgverzekeringen. Met behulp van de zorgverzekering vergelijken kun je onafhankelijk en concreet de zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Door dit te doen krijg je binnen no-time een duidelijk beeld van het aanbod voor het nieuwe jaar. Ook helpt het vergelijken om te zien of je kunt besparen op je zorgpremie. Veel mensen stappen ieder jaar over om op deze manier een besparing te realiseren op de maandelijkse vaste lasten.en onderzocht. De meest gekozen aanvullende verzekeringen bekijk je direct hieronder.

5/5 - (22 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar