Zorgverzekeraars (concerns)

Nederlandse Zorgverzekeraar concernsWanneer je een zorgverzekering afsluit kun je in Nederland uit tien zorgverzekeraar concerns kiezen. Deze partijen zijn risicodrager voor tenminste één of meerdere verschillende labels, volmachten en verzekeraars. De elf zorgverzekeraars (concerns) die risicodrager zijn, zorgen voor een financieel vangnet voor alle kleinere labels, verzekeraars en volmachten die onder het concern vallen. Op die manier zijn er altijd genoeg financiële middelen aanwezig waarmee de declaraties van de verzekerden vergoed kunnen worden. Bovendien hebben de elf grootste zorgverzekeraars de belangrijke taak om de kleinere labels, volmachten en verzekeraars te controleren. Zij zorgen ervoor dat de voorwaarden uit de polis te allen tijde worden nageleefd. Op deze pagina vind je een overzicht van alle zorgverzekeraars (concerns) terug.

Uit welke zorgverzekeraars (concerns) kun je kiezen?

Hoewel er in totaal tien verschillende zorgverzekeraars (concerns) in Nederland te vinden zijn, zijn er vier zorgverzekeraars (concerns) die er bovenuit springen. In totaal is namelijk 85% van alle Nederlandse verzekerden bij deze vier concerns verzekerd. De grootste Nederlandse verzekeraars zijn Achmea, VGZ, CZ en Menzis.

Wat zijn labels?

Labels zijn vaak niet (geheel) zelfstandig in de bedrijfsvoering en het inkoopbeleid wat hun zorgverzekering betreft. Een label is een onderdeel van een verzekeraar of een bedrijf. Hoewel een label dus niet geheel op eigen benen staat, hebben zij vaak wel een eigen klantenservice.

Wat wordt er onder volmachten verstaan?

Volmachten zijn geen zorgverzekeraars maar bedrijven die basis en aanvullende verzekeringen van andere zorgverzekeraars (concerns) aanbieden. Daarnaast zijn de volmachten zelf verantwoordelijk voor de administratie van de lopende verzekeringen en kunnen zij zelfstandig schadeclaims verwerken. In Nederland vind je een paar volmachten terug.

Wat houdt een verzekeraar in?

Zoals je net hebt gelezen telt Nederland in totaal elf zorgverzekeraars (concerns). Daaronder vallen verschillende andere verzekeraars. Deze verzekeraars die niet tot de elf concerns gerekend worden, zijn geen risicodrager. Hetgeen wat de verzekeraars zelf regelen is hun inkoopbeleid en klantenservice. Verder opereren de verzekeraars wél zelfstandig en dus los van het concern waartoe zij behoren.

Hieronder vind je een overzicht terug van de tien zorgverzekeraars (concerns) die Nederland rijk is. Verder lees je kort terug waar je het concern aan kunt herkennen.

a.s.r.

a.s.r. is al jaren een grote verzekeraar in Nederland. Sinds een aantal jaar speelt a.s.r. ook een belangrijke rol op het gebied van zorgverzekeringen. Ieder jaar wordt het marktaandeel een stukje groter in Nederland. Ik kies zelf van ASR en a.s.r. zijn een tweetal labels die vallen onder de vleugels van het a.s.r. concern.

Achmea

Dit concern is het meest populair onder de Nederlandse verzekerden. In totaal zijn er ongeveer 5 miljoen verzekerden die zich bij een label, volmacht of verzekeraar van dit concern hebben aangesloten. Doordat er zoveel mensen voor Achmea kiezen, kan dit concern als absolute marktleider worden gezien. Het marktaandeel is grofweg 27 procent in 2021. Verzekeraars of labels die aan dit concern verbonden zijn, zijn onder andere FBTO, Zilveren Kruis, De Friesland, Interpolis, De christelijke zorgverzekeraar en ZieZo.

CZ

CZ is na Achmea en VGZ de derde grootste zorgverzekeraar van Nederland. Dit concern werkt alleen met labels en verzekeraars, er zit geen volmacht bij dit concern aangesloten. Via CZ kun je kiezen voor een zorgverzekering van CZ, CZDirect, Just, Nationale Nederlanden en OHRA.

DSW

Ondanks dat DSW een kleine ziektekostenverzekeraar is zijn er toch ruim 700.000 aangesloten verzekerde. Deze zijn verspreid over de volgende labels: DSW, Stad Holland en InTwente.

Eno

Met een marktaandeel van 1 procent is Eno het kleinste zorgverzekeringsconcern van Nederland. De oprichting van dit concern stamt uit het jaar 1860. De labels die vallen onder Eno zijn: Salland en ZorgDirect.

EUCARE

Deze verzekeringsmaatschappij komt uit Malta en is de nieuwste speler op de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt. Op dit moment bevindt zich één volmacht binnen dit concern, namelijk: Aevitae.

Menzis

Menzis is de laatste van de vier grootste Nederlandse zorgverzekeraars (concerns). In totaal zijn er ongeveer 2,1 miljoen verzekerden bij Menzis aangesloten. De labels en verzekeraars die Menzis als risicodrager hebben zijn Menzis, PMA, HEMA, Anderzorg en VinkVink.

ONVZ

Een  Nederlandse verzekeringsmaatschappij die enkel zorgverzekeringen aanbiedt. Er zijn in totaal ongeveer 450.000 verzekerde aangesloten bij één van de volgende labels: ONVZ, Jaaah, PNOzorg en VvAA.

VGZ

VGZ is het op één na grootste zorgverzekeringsconcern van Nederland. Bij dit concern zijn ongeveer 4,2 miljoen verzekerden ondergebracht. VGZ is risicodrager van verschillende verzekeraars, volmachten en labels zoals: Univé, ZEKUR, VGZ, IZA, IZZ, Bewuzt, UMC en United Consumers.

Zorg en Zekerheid

Deze kleine verzekeraar is – voornamelijk – actief in de regio Leiden. Met een marktaandeel van een kleine 3 procent is ze goed voor bijna een half miljoen verzekerde. De Zorg en Zekerheid zorgverzekering valt binnen dit gelijknamige concern.

Hoe werkt het inkopen van zorg precies?

De zorgverzekeraars (concerns) kunnen op twee manieren zorg inkopen bij ziekenhuizen en/of andere zorgverleners. De eerste manier van zorginkoop is dat de zorgverzekeraar hier zelf verantwoordelijk voor is. De andere manier waarop de zorgverzekeraars hun zorg kunnen inkopen is door dit aan externe partijen uit te besteden.

4.6/5 - (51 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar