Hulpmiddelen vergoeding 2026

Hulpmiddelen kunnen ondersteuning bieden bij het dagelijks leven. Een deel van de hulpmiddelen vergoeding 2026 keert de basisverzekering uit, voor andere hulpmiddelen kun jij je aanvullend verzekeren of kun je aankloppen bij de gemeente waarin je woonachtig bent.

Ondersteuning bij hulpmiddelen

Hulpmiddelen zijn essentieel voor zelfstandig wonen en functioneren. Vergelijk premies vrijblijvend en ontdek wat voor jou het beste past.

Informatie over hulpmiddelen en vergoeding via zorgverzekering

Soms hulpmiddelen vergoeding 2026 via de gemeente

Hulpmiddelen? Dat zijn bijvoorbeeld brillen, gehoorapparaten, kunstgebitten, pruiken, steunzolen, hulpmiddelen voor diabetes, plaswekkers, orthopedische schoenen, een scootmobiel, probe, snurkbeugels of een rollator. Het zijn zomaar wat voorbeelden van hulpmiddelen die mensen echt helpen om normaal te kunnen functioneren. Zoals gesteld is een hulpmiddelen vergoeding 2026 door de zorgverzekering niet vanzelfsprekend. Zo klop je voor een hulpmiddelen vergoeding 2026 aan bij de gemeente. Dit gaat met name om hulpmiddelen die noodzakelijk zijn om zelfstandig te blijven wonen en om je zowel in als buiten je huis te kunnen verplaatsen. De gemeente kan dan een hulpmiddelen vergoeding 2026 bieden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. In de praktijk gaat het dan vaak om bijvoorbeeld een rolstoel of een traplift.

Soms onder verplichte eigen risico, soms eigen bijdrage

Hulpmiddelen die noodzakelijk zijn bij behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging wordt middels een hulpmiddelen vergoeding 2026 vanuit de basisverzekering gedekt. Denk in dat kader maar eens aan het verstelbare bed, een hoortoestel, incontinentiemateriaal. Sommige van die hulpmiddelen vallen onder het verplichte eigen risico, soms betaal je een eigen bijdrage.

Aanvullende pakketten voor pruiken, mantelzorg en het aanmeten van steunzolen

Een aanvullende verzekering voor de hulpmiddelen vergoeding 2026 kan aantrekkelijk zijn. Vanuit de basisverzekering geldt namelijk vaak geen volledige dekking. Neem het hoorapparaat, waarvoor slechts een vergoeding van 75 procent vanuit de basisverzekering van kracht is. Vervolgens kun je de resterende 25 procent zelf betalen, je kunt er echter ook een aanvullende verzekering voor afsluiten. Bovendien zij er aanvullende pakketten beschikbaar die een bedrag vergoeden voor pruiken, mantelzorg, het aanmeten van steunzolen en hulpmiddelen bij diabetes.

Check de verzekeraars hier op Zorgverzekerinq.nl

Zeker als het om hulpmiddelen gaat is het goed de polisvoorwaarden van de verschillende verzekeraars goed door te nemen. Je vindt de beste verzekering door hier op Zorgverzekerinq.nl de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Lees meer over andere zorgverzekering vergoedingen.

Is er een hulpmiddelen vergoeding vanuit de basisverzekering?

Ja, vanuit de basisverzekering wordt een hulpmiddelen vergoeding uitgekeerd als die nodig zijn voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging. Niet alle hulpmiddelen worden volledig vergoed en sommigen vallen onder je verplichte eigen risico en soms wordt een eigen bijdrage gevraagd.

Is een aanvullende verzekering noodzakelijk?

Dat kan. Bijvoorbeeld als hulpmiddelen niet volledig vanuit de basisverzekering vergoed worden. Vanuit de aanvullende verzekering zijn ook aanvullende pakketten beschikbaar. Voor zaken die noodzakelijk zijn om zelfstandig te blijven wonen en om je in en rond het huis te kunnen bewegen kun je aankloppen bij de gemeente waarin je woonachtig bent.

5/5 - (26 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.