restitutiepolis-duurder-in-2020

Restitutie schaarser en duurder in 2020

Restitutie zorgverzekeringen schaarser en duurder in 2020

De restitutie zorgverzekeringen worden schaarser en duurder in 2020. Er gaan geruchten dat er restitutiepolis een stuk duurder zal zijn in 2020 dan de reguliere natura verzekeringen. Er hebben namelijk al twee zorgmaatschappijen aangegeven per 1 januari 2020 te stoppen met het aanbieden van een restitutie verzekering. Zorgverzekeraar De Friesland biedt niet meer de Vrije Keus Polis aan, en Pro Life stop met het aanbieden van de Principe Polis. Deze verzekeraars vallen onder het Achmea concern.

Verwachtingen 2020

Xander Koolman (gezondheidseconoom en Associate Professor aan de Vrij Universiteit) weet dato ok andere verzekeraars aan het overwegen zijn om te stoppen met het opnemen van een restitutiepolis in het assortiment. In gesprek met ZorgWijzer geeft hij aan dat de zorgverzekeraars verwachten dat de restitutie zorgverzekering weinig populair zal blijken wanneer de extra uitgaven in de premie terugkomen. Die extra uitgaven zitten in de steeds hoger wordende kosten voor de niet gecontracteerde zorg. Zorgmaatschappijen die stoppen met het aanbieden van een restitutiepolis doen dit om de zorgverzekeringen transparanter te maken. Dit is namelijk de wens van zowel de overheid als de NZa.

Wat is een restitutiepolis eigenlijk?

Consumenten die een restitutiepolis kiezen hebben recht op een vrije zorgkeuze. Dat wil zeggen dat de verzekerden hun eigen zorgverlener kunnen kiezen ongeacht of er een contract is aangegaan met de verzekeraar. Bij de niet gecontracteerde zorg wordt de rekening tot aan het wettelijke of marktconforme tarief vergoedt. Op dit moment zijn er 24 restitutiepolissen af te sluiten. Dit zullen er dus in 2020 minimaal 3 minder zijn (De Friesland, Pro Life en Avéro Achmea).

5/5 - (2 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar