mondhygiënist-mogen-boren-in-2020

Mondhygiënist mag meer vanaf 202

Mondhygiënist mag vanaf 2020 zelf boren, verdoven en röntgenfoto’s maken

Vanaf 2020 mogen mondhygiënisten zelfstandig kleine gaatjes boren, röntgenfoto’s maken en verdoven. Normaalgesproken gebeurt dit uitsluitend onder leiding van de tandarts. Het betreft in eerste instantie om een proef. De minister voor Medische Zorg (Bruno Bruins) wil dat tandartsen bepaalde taken gaan overdragen aan mondhygiënisten aankomend jaar. De voornaamste reden hier voor is dat er al jaren een te kort is aan tandarts, aldus Bruins. Ook geeft Minister Bruins aan dat tandartsen steeds meer te doen hebben, ouderen stappen steeds later pas over op een kunstgebit. Tandartsen houden het boren van eerste gaatjes nog te vaak in eigen hand.

Zwaardere opleiding en eindverantwoordelijk

Mondhygiënisten met een opleiding, die zwaarder is dan voorheen mogen straks maximaal 5 jaar op eigen gezag boren, foto’s maken en verdoven. De mondhygiënist is dan zelf de eindverantwoordelijke en aansprakelijk. Het doel van dit experiment is of de tandartsen straks daadwerkelijk meer tijd overhouden aan het behandelen van lastigere behandelingen. Wanneer de resultaten goed zijn, wilt de minister de nieuwe bevoegdheid mogelijk definitief maken.

5/5 - (3 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd