einde-vrije-zorgkeuze

Einde vrije zorgkeuze in zicht?

Einde vrije zorgkeuze in zicht?

Het kabinet heeft plannen volgens Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA) om de vrije zorgkeuze in Nederland volledig af te schaffen in een brandbrief aan de Raad van State. Ruim 5.000 zorgaanbieders denken dat de overheid komt met een voorstel waarbij er een maximumtarief opgelegd gaat worden voor zorgverleners waarmee een zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Kabinet wilt verandering doorvoeren

Deze nieuwe zorgwet zou gelden voor deelsectoren zoals Geestelijke gezondheidszorg en Wijkverpleging. In deze sectoren worden er steeds vaker zorg verleend die niet gecontracteerd zijn. In de praktijk betekent dat de zorgverleners zelf mogen bepalen hoe de zorg verleend wordt en tegen welk tarief. Zorgverzekeraars in Nederland zijn wettelijk verplicht om een deel van dit tarief te vergoeden. Dit is ook het geval wanneer er dus geen afspraken zijn gemaakt met desbetreffende zorgaanbieder. Het kabinet is hier niet blij mee en will hier dus verandering in gaan brengen. De reden is dat de kosten bijna drie keer zo hoog liggen dan bij gecontracteerde zorg. Deze kosten worden dus doorverrekend en uiteindelijk zal de consument dit moeten betalen door een hogere zorgpremie.

Enorme winsten

Zorgverleners in de wijkverpleging die bijna altijd zonder contracten werken, maken door deze vrije zorgkeuze vaak enorme winsten. Dit kan oplopen tot wel 40 procent, waar voor gecontracteerde zorg gebruikelijk drie procent winst gemaakt wordt. Onderzoekinstituut Vektis conclufeert dan ook dat de winstpercentage enorm veel hoger ligt bij zorgverleners die in grote mate opereren op basis van niet-gecontracteerde zorg.

Vrije zorgkeuze; wat betekent dit?

In Nederland is het mogelijk om een volledige vrije artsenkeuze te hebben. Dat will zeggen dat je met een bepaalde zorgverzekering zelf mag bepalen waar je je laat behandelen. De zorgverzekeraar vergoed de volledige rekening ongeacht of de zorgverlener een contract heeft met de zorgmaatschappij. Met een restitutiepolis krijg je een volledige vergoeding (100%) voor de gemaakte zorgkosten. Wanneer je een natura verzekering hebt krijg je gemiddeld 75% vergoedt van de nota wanneer de zorgaanbieder niet is aangesloten bij je zorgverzekeraar.

4.8/5 - (10 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar