tips-besparen-zorgverzekering

De 3 tips om te besparen op zorgkosten

De 3 tips om dit jaar nog te besparen op je zorgkosten

Het einde van dit jaar is weer inzicht. Op het moment zijn de zorgverzekeraars druk bezig met het berekenen van hun zorgpremie voor 2020. Binnenkort maken zij ook de vergoedingen en voorwaarden bekent voor de nieuwe zorgverzekeringen. Er zijn nog twee maanden waarin je nog gebruik kunt maken van de zorgdekking voor 2019. Je kunt hier nog gebruik van maken en daarom hebben wij drie tips waarmee je dit jaar nog kunt besparen op je zorgkosten.

Declareer nog dit jaar

Als het eigen risico opgemaakt is, worden de zorgkosten die vallen binnen 2019 gedekt door je basis zorgverzekering. Hierdoor kun jij nog bepaalde zorgkosten declareren en worden deze nog vergoed door je zorgverzekeraar. Zo is het slim om dit jaar nog je nieuwe voorraad medicijnen te halen, of een kunstgebit of hoortoestel of Misschien nog even langs gaan bij de tandarts voor het trekken van je verstandskiezen. Door deze kosten nu te maken voorkom jij dat je in 2020 direct gebruik moet maken van het eigen risico. Veel consumenten kunnen hier enorm veel geld mee besparen.

Verbuik je aanvullende vergoedingen

Heb je nog budget over vanuit je aanvullende verzekering? Denk aan een tandartsvergoeding, fysiotherapie vergoeding of een dekking voor alternatieve geneeswijzen. Je zou nog gebruik kunnen maken dit jaar en niet te wachten tot het volgende jaar. Zo zou je dus gebruik kunnen maken van je dekking en voorkom je dat je deze kosten volgend jaar gedeeltelijk zelf moet gaan betalen.

Belastingvoordeel

Bepaalde kosten die niet worden vergoed vanuit de basis- of aanvullende verzekering, kun je in sommige situaties aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Dit kann je dus een belastingvoordeel opleveren.
Een aantal voordelen:

 • Therapeut of tandarts behandelingen
 • Fysiotherapeut behandelingen
 • Vervoerskosten bij chronische ziekte of handicap
 • Bepaalde kosten voor een speciaal dieet bij voedselgevoeligdheid of medische aandoening

Let wel op dat je alleen in aanmerking komt voor aftrek als je een bepaald drempelbedrag bereikt binnen het jaar. Als je niet aan het drempelbedrag komt, maar deze kosten volgend jaar nog wel verwacht, kann het dus slim zijn om nog dit jaar de nodige kosten te maken. Hierdoor kun je behoorlijk besparen.

Drempelbedrag 2019

Met fiscale partner:

 • Tot €15.478 – drempel bedrag €266
 • Tussen €15.478 en €41.107 – 1.65% van het inkomen

Zonder fiscale partner:

 • Tot €7.739 – drempel bedrag €133
 • Tussen €7.739 en €41.107 – 1.65% van het inkomen
 • € 41.107 of meer – €679 + 5,75% van het gedeelte van het inkomen dat uikomt boven € 41.107
4.7/5 - (3 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
 • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
 • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
 • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar