Vrees voor medicijn tekort door coronavirus

Door het coronavirus is de productie deels of soms zelfs volledig stil komen te liggen in China. Mede door personeelstekorten en handelsbeperkingen. Hierdoor dreigt er een tekort aan medicijnen te onstaan in Nederland. Dat stelt het Financieel Dagblad. De gebieden in China die getroffen zijn door het coronavirus staan heel veel (honderden) fabrieken die gronfstoffen voor medicijnen leveren. De fabrikanten en brancheverenigingen vrezen voor oplopende tekorten.

Generieke geneesmiddelen

Met name generieke medicijnen zullen minder makkelijk verkrijgbaar worden door het probleem met de grondstoffen. Het gaat om middelen waarbij het patent is verlopen en daardoor goedkoper zijn. Generieke middelen hebben precies dezelfde werking en toedieningswijze, maar zullen waarschijnlijk er anders uit gaan zien qua vorm, kleur en grootte.

Voorraad medicijnen in Nederland

In Nederland is er gelukkig een goede voorraad aan generieke medicijnen. Echter is de verwachting dat de voorraad wel flink gaat minderen, en merkbaar zal zijn over een half jaar. Desalniettemin worden medicijnen duurder in 2021 omdat de overheid de vergoeding voor veel medicijnen gaat verlagen.

Fabrikanten gaan in de praktijk leveren aan landen die veel betalen. Nederland is volgens de branchevereniging van apothekers KNMP geen aantrekkelijk afzetgebied.

Nu populair
Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig en snel 28 zorgverzekeringen
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot € 504,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten