Prinsjesdag 2018: zorgverzekering 2019 nieuws

Prinsjesdag is weer geweest en dus melden wij hier de belangrijkste veranderingen rondom de zorgverzekering voor aankomend jaar (2019). Wij hebben hier de wijzigingen op een rijtje gezet.

Zorgpremie met € 10 per maand omhoog

De gemiddelde zorgpremie in 2019 is € 119.33 per maand. Dat is dus een behoorlijke stijging vergeleken met vorig jaar. Eind september en 12 november gaan alle zorgverzekeraars weer met hun premies komen, dan is het dus duidelijk voor jou hoeveel je zou moeten gaan betalen bij je huidige zorgverzekeraar.

Eigen risico stijgt niet

Zoals eerder al bekend was gemaakt gaat het verplichte eigen risico niet stijgen in 2019. Afgelopen jaar betaalde je minimaal €385 eigen risico, dit blijft dus gelijk in het aankomend jaar.

Zorgtoeslag stijgt mee

Wanneer de zorgpremie stijgt, stijgt het zorgtoeslag mee.Consumenten met een lager inkomen worden gecompenseerd in de zorgkosten en krijgen elke maand zorgtoeslag. De maximale stijging voor een eenpersoonshuishouden is €94 op jaarbasis. Voor een meerpersoonshuishouden stijdt het maximaal jaarbasis 281 op jaarbasis. Lees de verdere details over de zorgtoeslag 2019 hier.

Basisverzekering 2019

Iedereen in Nederland is verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Er komen 3 nieuwe vergoedingen bij in het aankomend jaar:

  • Oefentherapie bij COPD (vergoed vanaf eerste sessie)
  • Ruimere vergoedingen voor zittend ziekendvervoer bij noodzaak
  • Hulp bij ernstig overgewacht (GLI)

Andere wijzigingen zijn:

  • Paracetemal 1000mg, mineralen en voedingssupplementen worden niet meer vergoed
  • Eigen bijdrage medicijnen € 250 per jaar, per medicijn

Blijf op de hoogte

Uiterlijk 12 november dienen alle zorgverzekeraars hun premies bekendmaken, vervolgens heb je de mogelijkheid om je zorgverzekering 2019 te vergelijken. Wanneer je voor 31 december een overstap maakt naar een andere zorgverzekeraar zorgt je nieuwe verzekeraar ervoor dat je ‘oude polis’ stopgezet gaat worden. Wanneer je zelf je zorgverzekering stopzet (voor 31 december) heb je demogleijkheid om uiterlijk tot 31 januari een zorgverzekering te kiezen voor 2019.

5/5 - (1 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar