Eigen risico zorgverzekering bevroren tot 2022

Het verplichte eigen risico gaat de komende Jaren niet omhoog. Afgelopen dinsdag (25 september) heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel van minister Bruno Bruins. Het eigen risico blijft tot 2022 bevroren op 385 euro.

Het eigen risico is een drempelbedrage dat consumenten vanaf 18 jaar moeten betalen zodra zij aanspraak maken op vergoedingen vanuit de basisverzekering. Je betaald niet voor alle zorg een eigen risico, denk aan huisartsenzorg en kraamzorg. Voor consumenten jonger dan 18 jaar en voor aanvullende verzekeringen geldt het eigen risico niet.

Eigen risico ontwikkeling

Sinds 2006 kennen wij het eigen risico, het bedrag was toen 150 euro. Afgelopen jaar en aankomend jaar (2019) blijft het minimale verplichte eigen bijdrage dus op 385 euro. Er zijn een aantal partijen (linkse partijen) die willen dat het eigen risico volledig word afgeschaft, dit vooral voor mensen met een beperkt inkomen.

Stijging zorgpremie

Doordat het eigen risico niet gaat stijgen, zullen alle zorgverzekeraars meer zorgpremie gaan vragen. Dit doen zij om hun inkomsten te compenseren. Afgelopen week had zorgverzekeraar DSW als eerste zorgverzekeraar in Nederland al naar buiten gebracht dat hun zorgverzekering in 2019 met 4,50 euro gaat stijgen. De DSW zorgverzekering 2019 gaat 112,00 euro kosten per maand. Het Kabinet ging er vanuit dat de premies met ongeveer 10 euro gaan stijgen aankomend jaar.

1.8/5 - (5 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar