ADHD vergoeding in 2021

ADHD-medicijnen goedkoper in 2019

ADHD-medicijnen goedkoper in 2019

Er is goed nieuws te melden voor ADHD-patiënten die ook in 2019 weer dure medicatie moeten gebruiken. Aankomend jaar (2019) komt er een limiet van 250 euro voor bijbetaling van geneesmiddelen. Alle bedragen boven deze 250 euro gaat de zorgverzekeraar vergoeden/betalen.

De reden is dat het huidige kabinet de kosten van deze geneesmiddelen wilt beheersen.

Veel consumenten die ADHD-medicijnen gebruiken betalen jaarlijks nog honderden euro’s aan eigen bijdrage voor hun medicatie. Er zijn zelfs geneesmiddelen waar gebruikers ongeveer 1.000 euro betalen. Door deze nieuwe maatregel van het kabinet zijn de kosten een stuk lager.

Maximale vergoeding medicijnen

Wanneer je ADHD-medicijnen gebruikt en deze geregistreerd zijn in het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) komen deze in aanmerking voor een vergoeding.Hierin staat namelijk per merk wat de maximale vergoedingen zijn vanuit de verplichte basisverzekering.

Als de prijs van een medicijn hoger is dan de vergoeding, dien je een deel zelf te betalen; de ‘eigen bijdrage’. Deze eigen bijdrage is dus in 2019 maximaal 250 euro per jaar per consument. Alle kosten boven deze 250 euro gaat de zorgverzekeraar betalen.

Eigen risico vs Eigen bijdrage

Voor je ADHD-medicijnen betaal je niet alleen een eigen bijdrage, je betaalt ook het eigen risico. Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn dus 2 verschillende dingen. Lees hieronder in het kort de verschillen:

Eigen risico: Dit is een vast bedrag per consument van minimaal 385 euro per jaar. Dit wordt gebruikt voor de zorg uit de basisverzekering. Het eigen risico kan niet worden gedekt middels een aanvullende polis.

Eigen bijdrage: Dit geldt alleen voor bepaalde zorgvormen. Behalve voor medicijnen vanaf 2019 stapelt de eigen bijdrage niet op gedurende het jaar. De eigen bijdrage kan worden gedekt door een aanvullende verzekering.

> Lees hier over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

5/5 - (2 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar