Zorg voor beperkte kinderen regelen met een DigiD

Ouders van kinderen met een beperking willen dat het kabinet mogelijk maakt om  een DigiD aan te vragen voor hun kinderen.  Daarmee kunnen zij aan de slag met bijvoorbeeld de zorgverzekering. Verder kunnen ze me een DigiD aan de slag bij bijvoorbeeld de Belastingdienst. Nu nog moet alles met papieren formulieren en hebben ze te maken met zaken als lange wachttijden, reistijden, extra kosten en slechtere dienstverlening. Dit schrijft de krant NRC. 

Nu nog alleen een papieren machtiging

Een ouder die een zorgverzekering wil afsluiten voor haar 18-jarige kind met een verstandelijke beperking, moet dat nu nog via een papieren machtiging doen. Maar juist die verzekeraars blijken die machtigingen niet helemaal goed op orde te hebben. Bovendien is een verzekering op papier afsluiten behoorlijk duurder dan digitaal de zaken regelen: dat verschil is gemiddeld genomen zes euro per maand. Sommige ouders maken nu al namens hun kind een digitaal paspoort aan, maar dat is wettelijk nu nog niet toegestaan. Inloggen met DigiD is namelijk strikt persoonlijk en een machtiging afgeven kan, maar hoe kan een wilsonbekwaam persoon iemand machtigen?

Pas begin volgend jaar en in fases

Ouders zijn veelal de wettelijke vertegenwoordigers van hun kind met een verstandelijke beperking. De rechter heeft ze toestemming gegeven om hun familielid te representeren, maar de overheid niet. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt er overigens gewerkt aan een register van vertegenwoordigers van kinderen en mensen met een beperking, maar kost dit gewoon even tijd. Naar verwachting kan deze functionaliteit pas begin volgend jaar en in fases in gebruik genomen worden.

Vergelijk hier de zorgverzekering

Meer weten over de zorgverzekering? Hier op Zorgverzekerinq.nl lees je er alles over. Je kunt hier bovendien de beste verzekeraars goed met elkaar vergelijken. Doe je dat, dan maak je altijd de voor jou beste keuze. 

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar