korting eigen risico

Deze zorgverzekeraars bieden je korting op je eigen risico

Het verhogen van je eigen risico in ruil voor korting op de zorgverzekering is een optie die in Nederland beschikbaar is. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor mensen die verwachten weinig zorg nodig te hebben in het nieuwe jaar. Wanneer je voor korting via je eigen risico kiest, kun je besparen op je maandelijkse zorgkosten. Lees snel verder om hier meer over te weten te komen.

De top 5 zorgverzekeringen voor die korting biedt via het eigen risico in 2025

Voor 2025 bieden verschillende zorgverzekeringen aantrekkelijke kortingen voor diegenen die kiezen voor een hoger eigen risico. Hieronder zie je welke verzekeringen de hoogste korting bieden, als je voor een hoog eigen risico van €885 euro kiest:
1. a.s.r. Eigen Keuze
2. Zorg en Zekerheid Zorg Zeker en Vrij
3. Zilveren Kruis Exclusief
4. ONVZ Bewuste Vrije Keuze
5. Aevitae Natura Select

De korting op jaarbasis bij het hoogste eigen risico ligt bij deze verzekeringspartijen tussen de €270 en €240 euro. Dat is een flink bedrag wat je bespaart, maar daar staat wel een eigen risico van €885 tegenover. Het is maar net de afweging die je voor jezelf maakt.

Is een hoger eigen risico financieel verstandig voor jou?

Het is belangrijk om te overwegen of het verhogen van je eigen risico financieel verstandig is voor je persoonlijke situatie. Mensen die onverwachts veel zorg nodig hebben en een hoog vrijwillig eigen risico hebben gekozen, kunnen geconfronteerd worden met hoge kosten. Wat als je die niet kunt betalen? Dan kom je al snel in de financiële problemen terecht.

Uitzonderingen op het eigen risico

Er zijn gevallen waarbij geen eigen risico betaald hoeft te worden, zoals bij een bezoek en behandeling bij je huisarts, hulp op de huisartsenpost, verloskundige zorg en kraamzorg. Ook voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico te worden betaald. In andere gevallen zoals wanneer je bloed onderzocht dient te worden, je verstandskiezen worden getrokken, je op controle dient te gaan in het ziekenhuis of wanneer je psychologische zorg (GGZ) nodig hebt, gaat dit wel van je eigen risico af.

Kan je het eigen risico in één keer betalen?

Een andere belangrijke overweging is of je in staat bent om in één keer een bedrag van 885 euro te betalen, indien dit nodig is na het vrijwillig verhogen van je eigen risico. Wanneer je van jezelf weet dat je deze kosten niet kunt betalen, is het misschien beter om voor een lager eigen risico te kiezen.

De discussie over de eerlijkheid van eigen risico verhogen

Er is discussie over de eerlijkheid van het vrijwillig verhogen van het eigen risico. Argumenten voor en tegen dit systeem omvatten de bijdrage aan financiële autonomie en het stimuleren van verantwoordelijkheid voor gezondheidskeuzes en uitgaven, maar ook de potentiële financiële problemen en zorgmijding voor mensen met een lager inkomen of onvoorspelbare gezondheidsrisico’s.

Jouw mening over het eigen risico

De vraag over het (vrijwillig) eigen risico blijft actueel, met verschillende politieke partijen die het willen afbouwen of afschaffen, terwijl anderen het willen behouden zoals het is. Hoe denk jij erover? En weet jij al of je in 2025 voor een hoog of laag eigen risico kiest? Je hebt nog een aantal weken de tijd om je keuze te maken. Zorg ervoor dat je een bewuste en realistische keuze maakt, die aansluit bij je persoonlijke situatie.

Vergelijk de basis- en aanvullende zorgverzekeringen

Bij het kiezen tussen een basisverzekering of een aanvullende zorgverzekering is het aan te raden om de vergoedingen die worden geboden goed te vergelijken. Zorgverzekeraars bieden diverse pakketten aan die allemaal verschillende soorten zorg dekken. Een basisverzekering dekt de standaardzorg zoals bezoeken aan de huisarts en ziekenhuisopnames, terwijl een aanvullende zorgverzekering extra vergoedingen kan bieden voor zaken als fysiotherapie, tandheelkundige zorg of buitenlanddekking. Door zorgverzekeraars te vergelijken op deze punten, kun je een verzekering vinden die het beste past bij je persoonlijke zorgbehoeften en financiële mogelijkheden. Wil je direct een handig overzicht van je mogelijkheden zien? Vergelijk dan makkelijk en snel via Zorgverzekerinq.nl!

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar