Corona houdt aan; wat wordt wel en niet vergoed?

Corona houdt aan. Nu is weer sprake van de Omikron variant. Hoe zit het eigenlijk met de zorgverzekering en Covod-19? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Ziek je thuis uit, dan heb je geen extra onkosten

Doe je een beroep op de huisarts, dan wordt dit vanuit de basisverzekering vergoed. Ziek je thuis uit van het virus, dan maak je in principe geen extra onkosten. Laat je een officiële GGD coronatest doen, dan betaalt de overheid dit voor je. Wanneer de huisarts een aanvullend bloedonderzoek uit willen laten voeren, dan dien je wel bij te betalen vanuit het eigen risico als je dat nog niet opgebruikt hebt.

Corona houdt aan; spoedeisende hulp gaat af van je eigen risico

Maak je gebruik van de spoedeisende hulp, dan gaat dit ook ten koste van je eigen risico. Dit eigen risico was dit jaar 385 euro en dat zal ook n 2022 het geval zijn.  Normaliter wordt fysiotherapie alleen vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Is sprake van een chronische aandoening, dan kan wel een vergoeding vanuit de basisverzekering verkregen worden. Ook als het om paramedische herstelzorg vanwege corona goed in de vorm van fysiotherapie, oefentherapie, logopedie en ergotherapie dan wordt dit ook vanuit de basisverzekering vergoed. Er moet dan wel een verwijzing van de huisarts zijn en de therapie dient uiterlijk zes maanden na de coronabesmetting voorgeschreven worden.

Mits een verwijzing van de huisarts

Gaat het om geestelijke gezondheidszorg, dan wordt een behandeling bij de psycholoog vergoed vanuit de basisverzekering. Opnieuw is dan wel een verwijzing nodig van de huisarts. Een GGZ behandeling gaat wel van het eigen risico af.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar