herseninfarct

Wat gebeurt er met je als je een herseninfarct krijgt?

Een herseninfarct, ook wel beroerte genoemd, kan iedereen treffen en is een ernstige medische noodsituatie waarbij direct actie genomen moet worden. Op deze pagina lees je wat er gebeurt tijdens een herseninfarct, hoe je de symptomen kunt herkennen, wat je moet doen bij een vermoeden van een herseninfarct en hoe het herstelproces verloopt. Het doel is om je bewust te maken van de tekenen van een herseninfarct en je te voorzien van de kennis om snel te handelen.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een herseninfarct?

Een herseninfarct treedt op wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt geblokkeerd. Dit gebeurt meestal door een bloedstolsel dat een bloedvat verstopt (ischemische beroerte) of door een gescheurd bloedvat dat bloed in het hersenweefsel laat stromen (hemorragische beroerte). Hierdoor krijgen de hersenen niet de benodigde zuurstof en voedingsstoffen, wat kan leiden tot beschadiging of afsterven van hersencellen. De gevolgen van een herseninfarct hangen af van welk deel van de hersenen is getroffen en hoe groot de schade is. Symptomen kunnen variëren van milde zwakte tot ernstige verlamming, spraakproblemen, verlies van gezichtsvermogen en problemen met coördinatie en evenwicht.

Dit zijn de symptomen van een herseninfarct

Het herkennen van een herseninfarct is van belang voor een snelle behandeling. Symptomen kunnen plotseling optreden en bestaan onder andere uit: verlamming of zwakte aan één kant van het lichaam, vaak in het gezicht, de arm of het been. Maarr ook verwarring of moeite met spreken of begrijpen van spraak. Er worden problemen ervaren met zien in één of beide ogen. Je kunt duizeligheid opmerken aan de hand van verlies van evenwicht of coördinatie. Als laatste voel je vaak erge hoofdpijn zonder bekende oorzaak.

Een handige manier om de symptomen te onthouden is de FAST-test: Face (gezicht) – vraag de persoon te glimlachen en kijk of een kant van het gezicht naar beneden zakt. Arms (armen) – vraag de persoon beide armen op te tillen en kijk of een arm naar beneden zakt. Speech (spraak) – vraag de persoon een eenvoudige zin te herhalen en luister of de spraak onduidelijk is. Time (tijd) – als je een van deze symptomen opmerkt, bel dan meteen 112. Tijd is van groot belang en kan in dit geval levens redden.

Wat moet je doen bij een herseninfarct?

Snel handelen bij een herseninfarct kan levens redden en de ernst van de schade verminderen. Als je vermoedt dat iemand een herseninfarct heeft, bel dan direct 112 en meld dat je vermoedt dat het om een herseninfarct gaat. Laat de persoon zitten of liggen in een comfortabele positie, bij voorkeur met het hoofd en de schouders iets omhoog. Blijf kalm en stel de persoon in kwestie gerust om paniek te vermijden en noteer de tijd waarop de symptomen begonnen zijn. Deze informatie is namelijk belangrijk voor medische professionals.

Hoe kun je herstellen van een herseninfarct?

Het herstelproces na een herseninfarct varieert per persoon en hangt af van de ernst van de beroerte, de getroffen hersengebieden en de snelheid waarmee de behandeling is gestart. In de acute fase in het ziekenhuis kan de behandeling bestaan uit medicatie om bloedstolsels op te lossen of de bloeddruk te verlagen. Soms wordt er voor chirurgie gekozen om een geblokkeerd bloedvat te openen of een bloeding te stoppen. Na de acute fase begint de revalidatie. Dit is gericht op het herstellen van verloren functies en het verbeteren van de levenskwaliteit. Dit kan fysiotherapie, ergotherapie en logopedie betekenen.

Veel mensen hebben langdurige zorg en ondersteuning nodig om dagelijkse activiteiten uit te voeren en te leren omgaan met eventuele blijvende beperkingen. Dit kunnen zij niet zonder de hulp van familie, vrienden en professionele zorgverleners. Om het risico op een nieuw herseninfarct te verminderen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te nemen. Stop met roken, start met gezond eten, regelmatig bewegen en het behandelen van gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk en diabetes.

Hoe kun je deze aandoening voorkomen?

Het voorkomen van een herseninfarct is mogelijk! Dit doe je door een gezonde levensstijl aan te houden en risicofactoren te vermijden. Eet een dieet dat vol zit met fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Vermijd voedingsmiddelen met veel verzadigd vet, suiker en zout. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk. Streef naar 150 minuten beweging per week. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of zwemmen. Let ook op je gewicht, aangezien overgewicht het risico op hoge bloeddruk, diabetes en hoog cholesterol verhoogt. Stop met roken, want roken verhoogt aanzienlijk het risico op een herseninfarct. Als je rookt, zoek dan hulp om te stoppen. Beperk verder je alcoholgebruik, omdat overmatig alcoholgebruik kan leiden tot hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen.

Wat kan je zorgverzekering voor je betekenen als je hiermee te maken krijgt?

Wanneer je te maken krijgt met een herseninfarct, speelt je zorgverzekering een belangrijke rol in het dekken van de kosten van de behandeling en het herstelproces. De meeste basisverzekeringen in Nederland dekken de spoedeisende hulp en de acute behandelingen die nodig zijn bij een herseninfarct. Dit gaat over kosten zoals ziekenhuisopnames, scans en medicatie. Daarnaast dekt de zorgverzekering vaak een groot deel van de kosten voor revalidatie, zoals fysiotherapie, ergotherapie en logopedie, die onmisbaar zijn voor je herstel. Afhankelijk van je aanvullende verzekering, kunnen ook extra therapieën en langdurige zorg worden vergoed. Het is belangrijk om je polisvoorwaarden goed te kennen en bij vragen contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te weten welke specifieke behandelingen en zorgtrajecten vergoed worden.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar