gezondheid in de zomer

Tips om je gezondheid in de zomer een boost te geven en van je vakantie te genieten

De zomer is een fantastische tijd om te ontspannen, te genieten van het warme weer en eropuit te gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je gezondheid in de zomer op peil blijft? Hieronder vind je een aantal handige tips terug om je gezondheid een boost te geven en optimaal van je vakantie te genieten. Daarnaast lees je wat je zorgverzekering hierin voor je kan betekenen.

Blijf gehydrateerd

Eén van de belangrijkste aspecten van gezondheid in de zomer is voldoende hydratatie. Door de hitte zweet je meer en verliest je lichaam sneller vocht. Het is daarom aan te raden om regelmatig water te drinken. Probeer minstens twee liter water per dag te drinken en vermijd overmatig alcohol- en cafeïnegebruik, omdat deze stoffen juist vocht uit je lichaam onttrekken.

Bescherm je huid voor een betere gezondheid in de zomer

Een goede bescherming van je huid zorgt ervoor om verbranding en huidbeschadiging te voorkomen. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF en breng deze regelmatig opnieuw aan, vooral na het zwemmen of zweten. Draag verder beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril, om je huid en ogen te beschermen tegen schadelijke Uv-stralen. In de zomer is het beter om tussen 12:00 en 15:00 uur niet in de volle zon te gaan.

Eet gezond en gevarieerd om je gezondheid in de zomer op peil te houden

Gezonde voeding speelt ook een grote rol in je gezondheid in de zomer. Kies voor lichte, frisse maaltijden met veel fruit en groenten. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten die je lichaam nodig heeft. Probeer ook je inname van zware, vette en suikerhoudende voedingsmiddelen te beperken, omdat deze je lichaam extra kunnen belasten tijdens warme dagen.

Blijf actief, maar overdrijf niet

Het is belangrijk om actief te blijven, zelfs tijdens de warme zomerdagen. Plan je activiteiten alleen wel slim in om oververhitting te voorkomen. Ga bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat wandelen, fietsen of joggen wanneer de temperaturen lager zijn. Vermijd intensieve inspanning tijdens de heetste uren van de dag en luister naar je lichaam. Neem regelmatig pauzes en zoek de schaduw op als het te warm wordt.

Let op je vakantieomgeving om je gezondheid in de zomer te waarborgen

Tijdens je vakantie kun je te maken krijgen met andere gezondheidsrisico’s dan in Nederland en dat is geheel afhankelijk van je bestemming. Denk hierbij aan andere voedingsmiddelen, hygiëne en lokale ziekten. Informeer jezelf goed voordat je vertrekt en neem als dat nodig blijkt preventieve maatregelen, zoals vaccinaties of malariapillen mee op reis. Je zorgverzekering kan je vaak adviseren over de juiste voorzorgsmaatregelen en eventuele vergoedingen.

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is onmisbaar voor je gezondheid in de zomer. De lange, lichte dagen kunnen je slaapritme verstoren, dus probeer een consistente bedtijd aan te houden. Zorg voor een koele, donkere en stille slaapomgeving. Overweeg het gebruik van een ventilator of airconditioning om je slaapkamer comfortabel te houden tijdens warme nachten.

Werk aan het verminderen van stress en méér ontspanning

De zomer is de perfecte tijd om te ontspannen en stress te verminderen. Plan voldoende rustdagen in je vakantie en doe activiteiten die je leuk vindt en die je helpen ontspannen, zoals lezen, zwemmen of gewoon genieten van de natuur. Mindfulness en meditatie kunnen ook helpen om je geest tot rust te brengen en je stressniveau te verlagen.

Maak gebruik van je zorgverzekering voor je gezondheid in de zomer

Veel mensen vergeten dat hun zorgverzekering ze kan ondersteunen bij het behouden van hun gezondheid in de zomer. Check je polis om te zien welke preventieve zorg en gezondheidsdiensten worden vergoed. Denk hierbij aan vaccinaties, preventieve check-ups en advies over een gezonde levensstijl. Daarnaast kun je vaak gebruikmaken van aanvullende diensten, zoals fysiotherapie of voedingsadvies, die je kunnen helpen om fit en gezond te blijven.

Neem maatregelen tegen insecten

Insectenbeten kunnen je zomerplezier flink verstoren en in sommige gevallen zelfs vervelende ziekten overdragen. Bescherm jezelf tegen muggen, teken en andere insecten door insectwerende middelen te gebruiken en lichte, lange kleding te dragen, vooral ‘s avonds en in de natuur. Controleer je lichaam regelmatig op tekenbeten en verwijder teken zo snel mogelijk om infecties te voorkomen.

Blijf sociaal actief

Sociale contacten zijn belangrijk voor je mentale gezondheid, ook in de zomer. Maak tijd voor vrienden en familie, organiseer barbecues of picknicks en geniet samen van de mooie dagen. Sociale activiteiten kunnen je humeur verbeteren en stress verminderen, wat bijdraagt aan je algehele welzijn.

Stel je gezondheid in de zomer voorop en kies een passende zorgverzekering

Je gezondheid in de zomer een boost geven en optimaal van je vakantie genieten is goed te doen met de juiste voorzorgsmaatregelen. Blijf gehydrateerd, bescherm je huid, eet gezond, blijf actief en zorg voor voldoende slaap. Vergeet niet dat je zorgverzekering je kan helpen met preventieve zorg en advies. Door deze tips te volgen, kun je volop genieten van de zomer en je vakantie, terwijl je tegelijkertijd je gezondheid op peil houdt. Ben je dit jaar niet helemaal tevreden met je zorgverzekeraar? Dan kun je volgend jaar beter wat tijd steken in het vinden van de juiste match. Gebruik de handige vergelijker op onze website om alles uit je zorgverzekering te halen!

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar