alopecia

Heb je last van alopecia? Dan kun je dit proberen

Alopecia, een woord waar je misschien wel eens van gehoord hebt, maar waarvan je misschien niet helemaal weet wat het betekent. Alopecia komt in twee soorten voor en komt neer op haarverlies. Op deze pagina lees je meer informatie over alopecia, de symptomen, mogelijke behandelingen en hoe je zorgverzekering hier een rol in speelt. Je krijgt handige tips en informatie over vergoedingen voor haarwerken. Verder lees je waarom het belangrijk is om de juiste zorgverzekering te kiezen. Wanneer je de verkeerde verzekering kiest, kan je namelijk minder vergoed krijgen. En dat zou zonde zijn.

Wat is alopecia en welke symptomen horen er bij deze aandoening?

Alopecia is een verzamelnaam voor verschillende vormen van haaruitval. Deze aandoening kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen en heeft verschillende oorzaken, zoals genetische aanleg, auto-immuunreacties en hormonale factoren. De meest voorkomende vormen zijn alopecia areata (kaalheid op bepaalde plekken), alopecia androgenetica (mannelijke of vrouwelijke kaalheid) en alopecia totalis (volledig haarverlies). De symptomen die bij alopecia horen lopen uiteen en zijn afhankelijk van de vorm die je hebt. In het algemeen gaat het om haaruitval, kale plekken, dunner wordend haar en in sommige gevallen zelfs volledige kaalheid. Deze symptomen kunnen niet alleen invloed hebben op je uiterlijk, maar ook op je zelfvertrouwen en je sociale leven.

Wanneer je merkt dat je haar steeds dunner wordt, heftiger uitvalt en je zelfs kale plekken op je hoofd ontdekt, is het goed om contact met de huisarts op te nemen. De huisarts kan je doorverwijzen naar andere specialisten die je verder kunnen helpen.

Mogelijke behandelingen en wat je zelf kunt doen als je alopecia hebt

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor alopecia, maar helaas is er geen garantie op succes. Medicijnen zoals minoxidil en corticosteroïden kunnen de haargroei soms stimuleren, maar deze medicatie werkt niet voor iedereen. Het is belangrijk om met een arts of dermatoloog te bespreken welke behandeling het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Naast medische behandelingen zijn er ook een paar dingen die je zelf kunt doen om met alopecia om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een haarwerk, of pruik, te dragen. Hiermee kan jij je zelfvertrouwen een boost geven en je weer meer op je gemak voelen.

Vaak kun je één keer per jaar een vergoeding ontvangen voor een nieuw haarwerk tot een bepaald bedrag. Is het haarwerk wat je uitkiest duurder? Dan betaal je het bedrag wat overblijft zelf. Je hebt recht op een vergoeding voor je haarwerk als je bijvoorbeeld alopecia hebt, wanneer je chemotherapie of bestraling ondergaat, wanneer je een transitie ondergaat of wanneer je een voorschrift hebt van een medische specialist.

Handige tips om met deze aandoening om te gaan

Wanneer je alopecia hebt, is het belangrijk dat je voor jezelf een manier vindt om ermee om te gaan. Zoek bijvoorbeeld steun bij vrienden, familie of lotgenoten. Praten over je ervaringen en gevoelens kan enorm helpen. Dit kan je door moeilijke momenten heen slepen en je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat. Overweeg daarnaast een haarwerk of andere haaraccessoires, zoals sjaals en mutsen, om je zelfvertrouwen te vergroten. Deze dingen kunnen helpen je uiterlijk aan te passen aan je persoonlijke stijl, waardoor jij je comfortabeler voelt in sociale situaties.

Zorg ook voor een goede hoofdhuidverzorging. Vermijd agressieve shampoos en gebruik milde, verzorgende producten. Dit kan helpen om je hoofdhuid gezond te houden en eventuele irritaties te verminderen. Probeer verder om stress te verminderen, aangezien stress een negatieve invloed kan hebben op je haargroei. Zoek manieren om te ontspannen en te onthaasten, zoals meditatie, yoga, om beter met stress om te gaan. Gezond eten en zorgen voor voldoende vitamines en mineralen in je dieet helpt je om je haar en lichaam zo gezond mogelijk te houden. Gezonde voeding kan helpen om je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren, wat op zijn beurt weer gunstig kan zijn voor je haargroei.

Wil jij zo veel mogelijk uit je zorgverzekering halen? Kies er dan voor eentje die goed bij je past

Zorgverzekeraars  bieden uiteenlopende pakketten en vergoedingen, dus het is belangrijk om je opties te vergelijken. Maak gebruik van de slimme vergelijkingstool op onze website om te zien welke verzekering het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Let hierbij niet alleen op de premie, maar ook op de dekking, het eigen risico en eventuele aanvullende vergoedingen. Het zou zonde zijn als je een basisverzekering of een aanvullende zorgverzekering afsluit, die net de zorg die je zo hard nodig hebt, niet vergoed. Door je van tevoren goed in je mogelijkheden te verdiepen, voorkom je teleurstellingen en onnodig hoge kosten.

Je kunt aan het einde van elk jaar van zorgverzekeraar wisselen. Zorg dat je niet te laat bent en voor een zorgverzekeraar kiest, waar je iets aan hebt.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar