belangrijke informatie eigen risico

Alle belangrijke informatie over het eigen risico nog een keer voor je op een rij

Als er iets is waar Nederlanders jaarlijks mee te maken krijgen, dan is het wel de zorgverzekering. En een belangrijk onderdeel hiervan is het eigen risico. Maar wat is dat nu precies? En waar dien je rekening mee te houden? Hier vind je alle belangrijke informatie over het eigen risico handig op een rij. Zo ga je goed voorbereid het nieuwe zorgjaar in!

Maar wat is het eigen risico?

Eén van de belangrijkste begrippen bij je zorgverzekering is het eigen risico. Dit is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je zorgverzekeraar de kosten van bepaalde zorg uit de verzekering vergoedt. Het concept achter het eigen risico bestaat uit twee delen: enerzijds dient het als een financiële drempel om overmatig gebruik van zorg te voorkomen, en anderzijds helpt het om de premies betaalbaar te houden voor iedereen. Het is in feite een soort drempelbedrag. Dus, stel je voor dat je een ziekenhuisbezoek hebt dat €300 kost en je eigen risico is €250. In dit scenario betaal je de eerste €250 zelf en de overige €50 wordt door je zorgverzekeraar vergoed.

Maar als je in datzelfde jaar een tweede bezoek hebt dat weer €300 kost, dan worden die kosten volledig door je zorgverzekeraar vergoed, omdat jij je eigen risico al hebt ‘opgebruikt’. Pas als je meer zorgkosten maakt dan dit drempelbedrag, komt je zorgverzekeraar dus in actie. Het is een systeem dat je aanmoedigt om bewust te zijn van je zorggebruik en de kosten die daaraan verbonden zijn.

Hoeveel bedraagt het eigen risico?

De hoogte van het eigen risico wordt elk jaar vastgesteld door de overheid. In de afgelopen jaren heeft dit bedrag geschommeld, maar het blijft meestal in dezelfde range. Check altijd even bij je zorgverzekeraar of op de officiële overheidswebsites wat het exacte bedrag voor het komende jaar is. In 2024 zal de hoogte van het eigen risico in ieder geval op €385 terecht komen.

Belangrijke informatie over het eigen risico: wat valt er wel en niet onder?

Niet alle zorgkosten vallen onder het eigen risico. Hieronder vind je een snel overzicht terug:

Wel onder het eigen risico:

– Ziekenhuiszorg (behalve de huisarts)
– Medicijnen
– Bloedtests
– Ambulancevervoer

Niet onder het eigen risico:

– Huisartsbezoeken
– Zorg uit aanvullende verzekeringen
– Kraamzorg
– Zorg voor kinderen tot 18 jaar

Dit is een beknopte lijst. Er zijn uitzonderingen en specifieke situaties. Het is daarom altijd verstandig om je polisvoorwaarden te raadplegen of contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor de exacte details.

Belangrijke informatie over het eigen risico: kun jij je eigen risico aanpassen?

Jazeker! Hier komt een stukje belangrijke informatie over het eigen risico dat veel mensen over het hoofd zien. Je kunt namelijk kiezen voor een vrijwillig eigen risico bovenop het verplichte eigen risico. Dit betekent dat je ermee akkoord gaat om een groter deel van de kosten zelf te betalen in ruil voor een lagere premie. Dit is vooral een uitkomst als je verwacht weinig zorgkosten te maken in het komende jaar. Maar let wel op: als je wél onverwachte zorgkosten maakt, kunnen deze bedragen snel oplopen. Weeg dus goed de voordelen tegen de nadelen af voordat je hiervoor kiest.

Tips om slim om te gaan met het eigen risico

Nu je de belangrijkste informatie over het eigen risico kent, zijn hier een aantal tips om er slim mee om te gaan:

1. Overweeg het vrijwillig eigen risico: Zoals hierboven vermeld, kan dit je maandelijkse premie verlagen.
2. Spreid je betaling: Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om je eigen risico in termijnen te betalen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
3. Check je zorgverbruik: Kijk halverwege het jaar hoeveel van je eigen risico je al hebt verbruikt. Misschien kun je bepaalde behandelingen beter naar het volgende jaar verschuiven (of juist niet).

Belangrijke informatie over het eigen risico: zorg dat je goed voorbereid bent en ken je feiten

Het eigen risico is een vast onderdeel van onze zorgverzekering. Met de belangrijke informatie over het eigen risico die we hier hebben besproken, ben je goed voorbereid en kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Onderzoek je opties, ken je feiten en maak een geïnformeerde keuze. Op naar een gezond en zorgeloos jaar!

Vergelijk en kies de beste zorgverzekering voor jezelf in 2024

Het vinden van de juiste zorgverzekering kan een uitdaging zijn, zeker met zoveel zorgverzekeraars die verschillende pakketten aanbieden. Ben je op zoek naar een basisverzekering of een aanvullende zorgverzekering? Dan is het belangrijk om te weten welke vergoeding je krijgt voor je premie. Gelukkig maakt Zorgverzekerinq.nl het je makkelijk. Door zorgverzekeraars te vergelijken op onze website, krijg je een duidelijk overzicht van wat elke verzekering te bieden heeft. Zo kun je de beste keuze maken voor je eigen zorgbehoeften en portemonnee. Neem de regie in handen en zorg dat je de beste deal krijgt voor het komende jaar!

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar