slaapapneu

Tips waardoor je beter met slaapapneu kunt omgaan

Als je last hebt van slaapapneu, dan weet je hoe vervelend het kan zijn. Je slaap wordt de hele tijd onderbroken, waardoor jij je overdag vaak moe en futloos voelt. Daarnaast kan slaapapneu je partner ook uit zijn of haar slaap houden door het luide snurken of het schokkende geluid van ademstops. Gelukkig zijn er manieren om beter met slaapapneu om te gaan, zodat je meer uit je slaap haalt en je partner niet wakker houdt. Op deze pagina lees je handige tips terug die je hierbij kunnen helpen.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een aandoening waarbij je ademhaling tijdens je slaap meerdere keren stopt. Dit kan variëren van een paar seconden tot zelfs langer dan een minuut. Het gevolg hiervan is dat je hersenen je wakker schudden, zodat je weer normaal kunt ademen. Vaak merk je dit niet eens, maar het heeft een grote invloed op de kwaliteit van je slaap. Er zijn verschillende soorten slaapapneu, maar de meest voorkomende vorm is obstructieve slaapapneu (OSA). Dit gebeurt wanneer de spieren in je keel te ontspannen zijn tijdens het slapen, waardoor de luchtwegen worden geblokkeerd. Het kan iedereen overkomen, maar het komt vaker voor bij mensen met overgewicht, mannen en ouderen.

Let op je slaaphouding

De positie waarin je slaapt kan invloed hebben op slaapapneu. Wanneer je op je rug slaapt, is de kans groter dat je luchtwegen geblokkeerd raken doordat je tong en het zachte gehemelte naar achteren zakken. Dit kan je ademhaling in de weg zitten en de symptomen van slaapapneu erger maken. Probeer eens op je zij te slapen. Dit kan helpen om je luchtwegen open te houden, waardoor je beter kunt ademen. Sommige mensen vinden het handig om een speciaal kussen te gebruiken dat ze helpt om op hun zij te blijven liggen.

Kijk of je overdag wat meer kunt bewegen

Overgewicht is één van de grootste risicofactoren voor slaapapneu. Extra gewicht, vooral rond de nek, kan de luchtwegen onder druk zetten en het moeilijker maken om vrij te ademen tijdens het slapen. Door af te vallen, kun je de symptomen van slaapapneu verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen. Dit betekent niet dat je meteen drastisch moet diëten of uren in de sportschool moet doorbrengen. Kleine aanpassingen in je levensstijl, zoals gezonder eten en regelmatig bewegen, kunnen al een groot verschil maken. Het belangrijkste is om consistent te zijn en stap voor stap vooruitgang te boeken.

Vermijd alcohol en slaapmiddelen als je slaapapneu hebt

Het lijkt misschien verleidelijk om een glaasje wijn te drinken om beter in slaap te vallen, maar alcohol kan je slaapapneu juist verergeren. Alcohol ontspant namelijk de spieren in je keel, waardoor je luchtwegen eerder worden geblokkeerd tijdens het slapen. Hetzelfde geldt voor slaapmiddelen! Deze ontspannen je spieren te veel, wat het risico op ademstops juist vergroot. In plaats van alcohol of slaapmiddelen kun je beter kiezen voor ontspanningstechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen. Deze helpen je op een natuurlijke manier om rustig in slaap te vallen zonder je slaapapneu te verergeren.

Gebruik een CPAP-apparaat

Voor mensen met ernstige slaapapneu kan een CPAP-apparaat (Continuous Positive Airway Pressure) een uitkomst zijn. Dit apparaat blaast lucht in je neus en mond via een masker, waardoor je luchtwegen openblijven tijdens het slapen. Hoewel het in het begin even wennen kan zijn om met een masker te slapen, merken veel mensen dat ze hierdoor veel beter slapen en minder last hebben van de symptomen van slaapapneu. Als je vermoedt dat je slaapapneu hebt, is het belangrijk om dit te laten onderzoeken door een arts. Deze kan je doorverwijzen naar een slaapcentrum, waar je kunt worden getest en behandeld met bijvoorbeeld een CPAP-apparaat.

Zorg voor een goed slaapritme en verbeter je slaapapneu

Een regelmatig slaappatroon kan helpen bij het verminderen van de symptomen van slaapapneu. Als je elke avond op dezelfde tijd naar bed gaat en op dezelfde tijd opstaat, went je lichaam aan dit ritme. Hierdoor slaap je dieper en is de kans kleiner dat je vaak wakker wordt door ademstops. Probeer ook van je slaapkamer een rustige en comfortabele plek te maken waar je goed kunt ontspannen. Een koele, donkere en stille kamer draagt bij aan een goede nachtrust! En dit kan weer helpen bij het omgaan met slaapapneu.

Stop met roken

Roken irriteert en beschadigt je luchtwegen, wat de symptomen van slaapapneu kan verergeren. Bovendien veroorzaakt roken ontstekingen en vochtophoping in de luchtwegen, waardoor ze nauwer worden. Dit maakt het nog moeilijker om vrij te ademen tijdens het slapen. Wanneer je rookt en last hebt van slaapapneu, is stoppen met roken een belangrijke stap in de juiste richting. Het kan misschien even moeilijk zijn, maar je zal merken dat je slaapkwaliteit en algemene gezondheid er flink op vooruitgaan als je stopt.

Overleg met je arts over je slaapapneu

Als je erachter komt dat je slaapapneu hebt, is het altijd verstandig om met je arts te overleggen. Je arts kan je helpen bij het vinden van de juiste behandeling en kan je adviseren over wat voor jou het beste werkt. Je kunt zelf wat makkelijke dingen uitproberen, maar een professional weet veel sneller en beter wat voor jou persoonlijk het beste zal werken.

Kan je zorgverzekering in dit geval iets voor je betekenen?

Je zorgverzekering kan zéker iets voor je betekenen als je slaapapneu hebt. Vaak worden de kosten van diagnostische onderzoeken, zoals een slaaponderzoek, volledig vergoed vanuit het basispakket. Ook wanneer je een CPAP-apparaat nodig hebt, wordt dit meestal vergoed door je zorgverzekering. Het is wel belangrijk om te checken of je een verwijzing van je huisarts nodig hebt en of er eigen risico van toepassing is. Sommige aanvullende verzekeringen bieden zelfs extra vergoedingen voor behandelingen of therapieën die helpen bij slaapapneu.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar