vaccinaties op reis

Hoe zit het met vaccinaties op reis en de vergoeding ervan?

Heb je er altijd al van gedroomd om een lange reis door Azië, Afrika, Zuid-Amerika of een ander verre bestemming te doen? Dan is het belangrijk dat jij je goed voorbereid. Zeker op het gebied van je eigen gezondheid. Op deze pagina ontdek je welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw droomreis, wat ze kosten en of je misschien wat geld terug kunt krijgen. Je duikt ook in de voordelen van de vaccinaties op reis, zodat je straks zonder zorgen op pad kunt! En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je ook nog handige tips om zorgverzekeraars razendsnel te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Lees snel verder en zorg dat jouw reis zorgeloos begint.

Hoe kom je erachter welke vaccinaties op reis nodig zijn?

Een gave reis naar een ver land is super spannend en één groot avontuur, maar let op: check wel even de vaccinaties voordat je op reis gaat! Je wil toch niet ziek worden tijdens je vakantie? Gelukkig is het makkelijk om erachter te komen welke vaccinaties je nodig hebt. Het is belangrijk om het land waar je naartoe gaat te benoemen, om op basis van deze informatie te bepalen welke vaccinaties je nodig hebt. Sommige landen vereisen verplichte vaccinaties, terwijl andere landen alleen aanbevelingen hebben. Ga je naar Afrika? Dan is de kans groot dat je een vaccinatie tegen gele koorts nodig hebt. Als je Thailand of Indonesië bezoekt, is het aan te raden om een Hepatitis A en B vaccinatie te nemen.

Je kunt bij je huisarts of de plaatselijke vaccinatiekliniek langsgaan om erachter te komen welke vaccinaties je nodig hebt. Online is hier ook veel informatie over terug te vinden. Maar de professionals kunnen je persoonlijke aanbevelingen geven op basis van je reisplannen en je medische geschiedenis. Dus voordat jij je koffers pakt en naar een ver land vertrekt, kun je er beter eerst voor zorgen dat je vaccinaties op reis geregeld zijn. Zo weet je zeker dat je zonder stress en in goede gezondheid van je verre reis kunt genieten!

Wat betaal je voor vaccinaties op reis? En welke kosten kun je terugkrijgen?

Het regelen van de juiste vaccinaties op reis is belangrijk, maar wat kost het eigenlijk? De prijs van vaccinaties varieert per vaccinatie en per aanbieder. Sommige vaccinaties kunnen vrij prijzig zijn, terwijl andere juist goedkoper zijn. Gelukkig kun je sommige kosten in Nederland terugkrijgen via je aanvullende zorgverzekering. De meeste verplichte vaccinaties die je nodig hebt voor een visum of verblijf in sommige landen kunnen worden vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Op het moment dat je aanvullend verzekerd bent, kan het zelfs zijn dat je ook een vergoeding krijgt voor aanbevolen vaccinaties.

Houd er wel rekening mee dat sommige verzekeraars eigen risico in rekening brengen bij het afnemen van vaccinaties. Het kan dus zijn dat je een deel van de kosten zelf dient te betalen, afhankelijk van je eigen risico. Het goede nieuws is dat sommige verzekeraars interessante kortingen aanbieden voor thuisvaccinaties of vaccinnaties bij een kliniek via erkende bedrijven (zoals de GGZ of via Reisprik). FBTO biedt bijvoorbeeld een korting van 10% op thuisvaccinaties via het erkende bedrijf Thuisvaccinatie.nl. Het is altijd verstandig om je polisvoorwaarden te controleren en contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te zien welke kosten je kunt verwachten en welke vergoedingen je kunt krijgen voor vaccinaties op reis.

Welke voordelen zitten eraan de juiste aanbevolen vaccinaties op het moment dat je gaat reizen?

Ben je avontuurlijk ingesteld en klaar voor je droomreis? Dan wil je natuurlijk geen enkel risico lopen als het op je gezondheid aankomt. Hoewel sommige vaccinaties niet verplicht zijn, kunnen ze wel sterk aanbevolen zijn. Waarom is dat? Met de juiste vaccinaties op zak, verklein je het risico om ziek te worden tijdens je reis. Niemand wil ziek in bed liggen terwijl je prachtige herinneringen zou moeten maken. Verder bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen door vaccinaties op reis te nemen. Je voorkomt namelijk dat je ziektes verspreidt naar kwetsbare groepen in het land van bestemming of zelfs bij thuiskomst. Zo ben je niet alleen een bewuste reiziger, maar ook een verantwoordelijke wereldburger.

Sommige ziektes kunnen daarnaast best heftig zijn en zelfs blijvende gevolgen hebben of in het aller slechtste geval je leven in gevaar brengen. Voorkomen is beter dan genezen. Door aanbevolen vaccinaties te nemen, ga je met een gerust hart op avontuur en kom je gezond en wel weer thuis.

Bekijk en vergelijk meerdere zorgverzekeraars met elkaar om geld te besparen in 2025

Klaar om geld te besparen in 2025? Dan is het verstandig om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken via onze handige vergelijkingstool. Het loont de moeite om je te verdiepen in de verschillende aanbieders, aangezien de dekking en prijzen sterk kunnen variëren. Op deze manier kun je een zorgverzekeraar vinden die perfect aansluit bij jouw wensen en budget. En laten wij eerlijk zijn, wie wil er nu niet wat extra geld overhouden aan het einde van de maand? Dus neem vooral je tijd om zorgverzekeraars te vergelijken, bespaar direct een aanzienlijk bedrag per maand en geniet van de extra financiële ruimte die het je biedt.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar