strontje in je oog

Heb je last van een strontje in je oog? Dit kan je doen om er snel van te herstellen

Een strontje in je oog kan erg vervelend zijn. Het begint vaak met een kleine zwelling aan de rand van je ooglid, die al snel pijnlijk wordt en je oog geïrriteerd kan laten aanvoelen. Op deze pagina lees je wat een strontje precies is, hoe je ervan afkomt en wat je zorgverzekeraar hierin kan betekenen.

Wat is een strontje in je oog?

Een strontje, ook wel hordeolum genoemd, is een klein, pijnlijk knobbeltje op of onder je ooglid. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van de talgkliertjes rond je ooglid. Deze kliertjes raken verstopt, wat leidt tot een ontsteking en de vorming van een strontje. Het ziet eruit als een klein puistje en kan soms met pus gevuld zijn. Hoewel een strontje in je oog vaak onschuldig is, kan het wel vervelend en pijnlijk zijn. Strontjes kunnen zowel aan de binnen- als buitenkant van je ooglid voorkomen. De meeste mensen krijgen er in hun leven minstens één keer mee te maken.

De symptomen van een strontje in je oog

Je kunt een strontje vaak aan een paar opvallende symptomen herkennen! Dit zijn de meest voorkomende klachten:

– Roodheid en zwelling aan de rand van je ooglid
– Een pijnlijk of branderig gevoel in je oog
– Een kleine, met pus gevulde bult op je ooglid
– Tranende ogen
– Gevoeligheid voor licht

Wanneer je deze symptomen ervaart, heb je waarschijnlijk een strontje in je oog. Gelukkig is de behandeling vaak simpel en kun je er snel vanaf komen.

Wat kan je doen om een strontje in je oog snel te laten genezen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om van een strontje af te komen. Het belangrijkste is om je oog niet te irriteren en de genezing zijn eigen gang te laten gaan. Hier zijn een paar handige tips:

1. Gebruik warme kompressen
Eén van de beste manieren om een strontje in je oog te behandelen is door het aanbrengen van warme kompressen. De warmte helpt de verstopte talgkliertjes te openen, waardoor het strontje sneller kan genezen. Maak een schoon washandje nat met warm water en leg dit 10 tot 15 minuten op je ooglid. Herhaal dit vier tot vijf keer per dag. Deze simpele stap kan ervoor zorgen dat het strontje vanzelf openbreekt en de pus wegvloeit.

2. Raak het strontje niet aan
Het kan verleidelijk zijn om aan het strontje te zitten of te proberen om het uit te knijpen, maar dit is absoluut geen slimme zet. Door aan het strontje in je oog te zitten, kun je de infectie verergeren of verspreiden naar andere delen van je ooglid. Probeer ook niet met ongewassen handen aan je oog te zitten. Houd je handen schoon en raak je oog alleen aan wanneer dit nodig is zoals bij het aanbrengen van een kompres.

3. Houd je oog schoon
Zorg ervoor dat je oog schoon blijft door het regelmatig te wassen met lauw water en milde, ongeparfumeerde zeep. Vermijd make-up en contactlenzen totdat het strontje volledig is genezen. Make-up kan het oog verder irriteren en bacteriën verspreiden, wat de genezing alleen maar langzamer maakt. Als je contactlenzen draagt, schakel dan tijdelijk over op een bril om te voorkomen dat je ogen verder geïrriteerd raken.

4. Gebruik een antibioticazalf
Als het strontje niet vanzelf verdwijnt of als het ernstig geïnfecteerd raakt, kan een arts je een antibioticazalf voorschrijven. Deze zalf helpt om de bacteriën te bestrijden en zal de genezing versnellen. Gebruik de zalf precies zoals voorgeschreven en voorkom dat je het strontje in je oog verder irriteert. Het is belangrijk om de zalf te gebruiken totdat het strontje helemaal is verdwenen.

5. Neem contact op met je arts bij aanhoudende klachten
Als het strontje na een week nog niet verdwenen is of als je pijn hebt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. In zeldzame gevallen kan een strontje leiden tot complicaties, zoals een chalazion, wat een hardere zwelling is die langer blijft zitten. Een arts kan besluiten om het strontje chirurgisch te verwijderen, vooral als het je gezichtsvermogen belemmert.

Wat kan je zorgverzekeraar voor je betekenen?

In de meeste gevallen gaat een strontje vanzelf over en zijn de kosten voor behandeling laag. Warme kompressen en goede hygiëne kunnen vaak al genoeg zijn om van het strontje af te komen. In sommige situaties kan medische hulp nodig zijn, zoals een consult bij de huisarts of het voorschrijven van medicatie. Het goede nieuws is dat deze behandelingen vaak gedekt worden door je zorgverzekering, zeker als je een aanvullende verzekering hebt. Een bezoek aan de huisarts wordt bijvoorbeeld vergoed vanuit de basisverzekering, zonder dat je hiervoor je eigen risico hoeft aan te breken. Als je een antibioticazalf of een andere vorm van medicatie voorgeschreven krijgt, kan het zijn dat dit wel onder je eigen risico valt.

Hoe voorkom je een strontje in de toekomst?

Nu je weet hoe je een strontje in je oog kunt behandelen, is het ook belangrijk om te voorkomen dat het terugkomt. Dit kun je doen door goede ooghygiëne te hanteren, zoals regelmatig je handen wassen voordat jij je ogen aanraakt en het vermijden van het delen van oogmake-up. Ook het regelmatig vervangen van make-up en het goed reinigen van je contactlenzen en lenzenhouder helpen om bacteriën te verminderen. Met deze makkelijke maatregelen verklein je de kans dat je opnieuw last krijgt van een strontje in je oog.

5/5 - (1 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar