sterilisatie herstel

Handige tips om zo snel mogelijk van je koorts af te komen

Koorts is een vervelend symptoom wat je bijvoorbeeld tijdens een flinke griep kunt ervaren. Het voelt alsof je lichaam niet heter kan worden, dan het al is. Wanneer je de thermometer erbij pakt, zie je al snel dat je lichaamstemperatuur veel te hoog is. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je koorts snel te verlagen. Op deze pagina lees je handige tips die je kunnen helpen om je snel weer iets beter te voelen. Onthoud dat koorts vaak een symptoom is van een onderliggende aandoening, dus neem altijd contact op met een huisarts als jij je zorgen maakt om wat je voelt.

Het is belangrijk om genoeg rust te nemen als je koorts hebt

Om van je koorts af te komen, is het belangrijk dat je genoeg rust pakt. Je lichaam vecht tegen een infectie en rust zorgt ervoor dat je immuunsysteem optimaal z’n werk kan doen. Probeer te slapen of rustig in je bed te liggen, zodat je lichaam zich volledig kan concentreren op het genezingsproces. Ga vooral niet poetsen, werken, boodschappen doen en probeer ook niet te veel te bewegen. Gun jezelf de rust om de koorts te boven te komen, je lichaam vertelt je niet voor niets dat je even rustig aan moet doen.

Zorg dat je genoeg water en thee drinkt

Doordat je vaak veel zweet op het moment dat je koorts hebt, kan het zomaar zijn dat je een beetje uitgedroogd raakt. Je moet dit serieus nemen, want uitdroging is erg gevaarlijk voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om veel te drinken. Water, kruidenthee en heldere bouillons zijn de beste keuzes. Vermijd alcohol en cafeïne houdende drankjes, omdat deze je lichaam juist nog meer kunnen uitdrogen.

Wat kun je het beste eten als je last hebt van koorts?

Op het moment dat je koorts hebt, is de kans groot dat je helemaal geen trek hebt. Voor je herstel is het goed om toch iets te eten. Kies voor lichte, makkelijk verteerbare maaltijden zoals soep, yoghurt of fruit. Voeding helpt je lichaam om meer energie te krijgen om tegen de infectie te vechten. Zie eten dus als je brandstof om de koorts te lijf te gaan.

Bestaan er natuurlijke koortsverlagers?

Er zijn verschillende natuurlijke middeltjes die kunnen helpen bij het verlagen van koorts. Kruidenthee met gember of munt kan bijvoorbeeld verlichting bieden. Een koele, natte doek op je voorhoofd leggen kan ook helpen om de lichaamstemperatuur te verlagen. Verkoeling zoeken onder een lauwwarme douche kan ook helpen. Maar houdt er rekening mee dat de koorts daarna toch weer kan oplaaien. Dus doe vooral rustig aan!

Zorg voor goede luchtvochtigheid in huis

Een te droge lucht in huis kan je keel en neus irriteren, wat een vreselijk gevoel is als je koorts hebt. Je kunt de lucht in je slaap- of woonkamer bevochtigen met speciale apparaatjes. Dit worden ook wel de luchtbevochtigers genoemd. Een geurwolkje kan ook helpen. Hier kun je etherische oliën in sprenkelen, waardoor je kamer ook nog eens lekker gaat ruiken. Sommige geuren helpen je om tot rust te komen, bijvoorbeeld lavendel. Andere geuren helpen je met een verkoudheid, zoals eucalyptus.

Probeer een beetje afleiding en ontspanning voor jezelf te creëren

Stress kan het genezingsproces in de weg zitten. Probeer daarom ontspannende activiteiten te doen. Denk aan lezen, luisteren naar je favoriete rustgevende muziek of mediteren. Rustgevende activiteiten helpen je om tot jezelf te komen en cortisol (het stresshormoon) in je bloed te verlagen.

Welke medicatie werkt het beste als je koorts hebt?

Wanneer natuurlijke remedies niet genoeg helpen, kun je medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen uitproberen. Deze kunnen helpen bij het verlagen van je koorts en het verlichten van bijkomende symptomen zoals spierpijn of hoofdpijn. Lees altijd de instructies door en neem niet meer dan de aanbevolen dosis.

Wanneer kun je een bezoekje aan de dokter brengen?

Is je koorts erg hoog? En houdt het langer dan een paar dagen aan? Dan is het belangrijk om je huisarts te bellen. Merk je dat er andere symptomen bij komen kijken, dan kan het ook zijn dat er meer aan de hand is. Koorts kan soms namelijk een teken zijn van een ernstigere aandoening die medische aandacht vereist.

Zet je gezondheid voorop en kies voor een zorgverzekering die bij je past

Vaak kun je koorts met de tips uit deze blog al onder controle krijgen. Heb je toch zorg nodig om ervan af te komen? Dan kan het zijn dat behandelingen en medicijnen onder de dekking van je basisverzekering of een aanvullende zorgverzekering vallen, maar vergeet niet het eigen risico dat hierbij een rol speelt. Het vergoeden van kosten kan per zorgverzekeraar verschillen, dus neem de tijd om de polissen te vergelijken. Wanneer je de juiste match vindt is de kans op het krijgen van de juiste zorg groot! Daarnaast kun je de prijzen met elkaar vergelijken, om ook nog een financieel verantwoorde keuze te maken.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar