vergoeding ambulancevervoer

Alles wat je over ambulancevervoer en de vergoeding ervan wil weten

Het is een vervelende en misschien ook wel fysiek pijnlijke situatie als je door ambulancebroeders wordt meegenomen voor een ritje. Aan de andere kant kan het ook je leven redden, aangezien je op deze manier snel in het ziekenhuis terecht kunt komen. Op deze pagina lees je meer over de vergoeding voor ambulancevervoer. Je komt erachter wat het is en in welke situaties je er gebruik van kunt maken. Daarna lees je waar de vergoeding voor ambulancevervoer uit bestaat en of je dit bij een basis- of aanvullende zorgverzekering vergoed krijgt. De voordelen van deze vergoeding worden ook uitgebreid behandeld. Aan het einde krijg je handige tips over hoe je erachter komt welke zorgverzekering het beste bij je past.

Wat is ambulancevervoer en wanneer kun je hier gebruik van maken?

Ambulancevervoer is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse gezondheidszorg. Het is bedoeld om mensen die in medische nood verkeren snel en veilig naar het ziekenhuis of een andere medische voorziening te brengen. Ambulancevervoer kan uit verschillende soorten vervoer bestaan, denk hierbij aan spoedvervoer, planbaar vervoer en evenementenvervoer. Hieronder worden alle vormen kort toegelicht.

– Spoedvervoer is alleen voor mensen die acuut medische hulp nodig hebben en niet op eigen kracht naar het ziekenhuis kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een hartaanval, beroerte of ernstige verwondingen. Bij spoedvervoer rukt de ambulance met zwaailichten en sirene uit en wordt de patiënt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht.

– Planbaar vervoer wordt gebruikt voor patiënten die geen acute medische hulp nodig hebben, maar wel naar het ziekenhuis moeten voor bijvoorbeeld een geplande operatie of behandeling. Dit vervoer wordt van tevoren gepland en vindt altijd op afspraak plaats.

– Evenementenvervoer wordt ingezet bij grootschalige evenementen zoals festivals, sportwedstrijden en concerten. Hierbij wordt ambulancepersoneel en -materieel ingezet om snel te kunnen handelen als er spoedgevallen worden opgemerkt tijdens het evenement.

Je hebt recht op ambulancevervoer als dit medisch noodzakelijk is. Dit betekent dat je bijvoorbeeld recht hebt op spoedvervoer op het moment dat elke seconde telt. In andere gevallen wordt er gekeken naar de medische situatie en de beschikbaarheid van andere vormen van vervoer, zoals je eigen vervoer of een taxi. Situaties waarin je ambulancevervoer nodig kunt hebben zijn bijvoorbeeld bij een hartstilstand, hevige pijn of een ernstige verwonding. Bij het vermoeden van een beroerte of een andere acute medische aandoening kan ambulancevervoer ook noodzakelijk zijn. Vaak kan het 112-personeel de situatie goed inschatten. Zij adviseren je hier dan ook in!

Waar bestaat de vergoeding voor ambulancevervoer uit?

Als je gebruik dient te maken van ambulancevervoer, is het goed om te weten dat de vergoeding hiervoor in je basisverzekering verwerkt zit. Je hebt dus geen specifieke aanvullende zorgverzekering nodig om hiervoor verzekerd te zijn. Dit betekent ook dat het eigen risico van toepassing is op de kosten van ambulancevervoer. Het kan dus voorkomen dat je een deel van de kosten zelf moet betalen als je eigen risico nog niet gebruikt is.

Maar hoeveel kost een ambulancerit eigenlijk? Dat is lastig te zeggen, omdat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk hierbij aan de afstand die afgelegd dient te worden en de behandeling die nodig is tijdens de rit. Er kunnen ook extra kosten in rekening worden gebracht als er meerdere ambulances nodig zijn of als er extra hulpverleners mee moeten. Feit blijft wel dat de kosten van ambulancevervoer relatief hoog zijn. Dit komt doordat er veel personeel en materiaal bij betrokken is. Daarnaast dienen de ambulances altijd snel ter plaatse te zijn.

Welke voordelen zitten eraan de vergoeding voor ambulancevervoer?

Het grootste voordeel van de vergoeding voor ambulancevervoer is dat je altijd verzekerd bent van uitstekende medische zorg. Ook als je snel vervoer nodig hebt naar het ziekenhuis. Je hoeft je geen zorgen te maken over de kosten, want deze worden vergoed vanuit je basisverzekering. Daarnaast hoef je geen aanvullende verzekering af te sluiten om hiervoor verzekerd te zijn. Wel is het belangrijk om rekening te houden met het eigen risico dat van toepassing is op de kosten van ambulancevervoer. Als je meer wil weten over de vergoeding van ambulancevervoer, kun je het beste contact opnemen met je eigen zorgverzekeraar.

Je zorgverzekeraar kan je meer vertellen over de hoogte van de vergoeding en de eventuele kosten die voor eigen rekening komen. Zo ben je goed voorbereid als je onverwachts gebruik dient te maken van ambulancevervoer.

Kies altijd voor een zorgverzekering die betaalbaar voor je is en die bij je past

Wil je er zeker van zijn dat je met de juiste zorgverzekeraar in zee gaat? Dan is het belangrijk om research te doen naar welke zorgverzekeraar het beste bij je past. Op onze website kun je zorgverzekeraars met elkaar vergelijken, zodat je precies weet welke verzekeraar op jouw specifieke zorgbehoeften aansluit. Het zou zonde zijn als je bijvoorbeeld veel geld voor een bepaalde verzekeraar of verzekering betaald, terwijl je er eigenlijk niet eens terecht kunt voor medische zorg die je nodig hebt. Houd er ook rekening mee dat je altijd een jaar lang aan de zorgverzekeraar vastzit die je kiest!

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar