mantelzorger

Wat vergoed je zorgverzekering wel of niet bij onderzoek naar erfelijke aandoeningen?

Weet jij vanuit je familie dat er een kans is dat je in je leven te maken krijgt met erfelijke aandoeningen? Dan wil je vast weten hoe het zit met de vergoeding van genetisch onderzoek door je zorgverzekering. Het kan een geruststelling zijn om te weten of je een verhoogd risico loopt op een bepaalde aandoening. Maar hoe werkt dit precies? En wat vergoedt je zorgverzekering eigenlijk wel of niet? Dat lees je hieronder terug.

Genetisch onderzoek en erfelijke aandoeningen

Wanneer er in je familie erfelijke aandoeningen voorkomen, kun je via een arts of specialist doorverwezen worden voor genetisch onderzoek. Dit onderzoek kan uitwijzen of jij een verhoogd risico loopt en of preventieve maatregelen nodig zijn. Denk aan aandoeningen zoals borstkanker, hart- en vaatziekten of bepaalde stofwisselingsziekten. Genetisch onderzoek is dus niet alleen bedoeld voor mensen die al klachten hebben, maar juist ook voor mensen die preventief willen weten waar ze aan toe zijn.

Wat wordt vergoed door de basisverzekering?

In Nederland valt genetisch onderzoek naar erfelijke aandoeningen meestal onder de basisverzekering. Dit betekent dat de kosten voor een bezoek aan een klinisch geneticus en eventueel aanvullend onderzoek meestal worden vergoed. Maar houd er rekening mee dat de vergoeding vaak ten koste gaat van je eigen risico. Dit betekent dat je, afhankelijk van je zorgverzekering en eigen risico, mogelijk zelf een deel van de kosten dient te betalen.

Daarnaast is het belangrijk dat je een verwijzing hebt van een huisarts of specialist. Zonder verwijzing worden de kosten vaak niet vergoed en betaal je het onderzoek volledig zelf. De basisverzekering dekt meestal:
– De intake en het adviesgesprek bij een klinisch geneticus
– DNA-onderzoek om bepaalde genetische mutaties op te sporen
– Eventuele vervolgonderzoeken als dat nodig blijkt

Extra vergoedingen vanuit aanvullende verzekeringen

Niet alle kosten die te maken hebben met erfelijke aandoeningen worden standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen bieden extra vergoedingen voor genetisch onderzoek of preventieve screenings. Denk bijvoorbeeld aan preventieve borstcontroles als je een verhoogd risico hebt op borstkanker. Ook kan een aanvullende verzekering extra dekking bieden voor psychologische ondersteuning als je erfelijke aandoeningen in de familie hebt en hier emotioneel last van hebt.

Wat wordt niet vergoed bij onderzoek naar erfelijke aandoeningen?

Ondanks dat genetisch onderzoek vaak onder de basisverzekering valt, zijn er situaties waarin de zorgverzekering niet vergoedt. Zo worden commerciële DNA-tests, zoals de tests die je zelf online kunt bestellen om te kijken waar je genetische afkomst ligt, niet vergoed. Ook als je zonder medische aanleiding genetisch onderzoek wil laten doen, draai je vaak zelf op voor de kosten. Daarnaast kan het voorkomen dat bepaalde preventieve behandelingen niet vergoed worden. Stel dat uit een genetisch onderzoek blijkt dat je een verhoogd risico hebt op een bepaalde ziekte, dan wil je misschien preventieve maatregelen nemen. Sommige van deze behandelingen worden vergoed, maar anderen niet. Dit verschilt per zorgverzekering en polis.

Waarom zou je genetisch onderzoek laten doen?

Erfelijke aandoeningen kunnen een grote impact hebben op je gezondheid en levensverwachting. Als je weet dat je een verhoogd risico loopt, kun je vaak eerder ingrijpen of kiezen voor preventieve zorg. Dit kan ervoor zorgen dat aandoeningen in een vroeg stadium ontdekt worden en beter behandeld kunnen worden. Daarnaast helpt het om bewuste keuzes te maken over je gezondheid en levensstijl.

Voor sommige mensen betekent genetisch onderzoek ook rust. Als je altijd hebt geweten dat bepaalde ziektes in je familie voorkomen, kan het fijn zijn om duidelijkheid te hebben over je eigen situatie. Aan de andere kant kan de uitslag van een genetisch onderzoek ook confronterend zijn. Daarom is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan met een specialist en eventueel psychologische begeleiding te zoeken als dit nodig is.

Hoe kies je de juiste zorgverzekering?

Als je weet dat erfelijke aandoeningen in je familie voorkomen, is het verstandig om bij het kiezen van een zorgverzekering goed te kijken naar de dekking voor genetisch onderzoek. Niet elke verzekering biedt dezelfde vergoedingen. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld uitgebreid preventief onderzoek, terwijl andere alleen de basiszorg dekken. Kijk daarnaast naar je eigen risico. Als je verwacht dat je genetisch onderzoek nodig hebt, kan het slim zijn om een lager eigen risico te kiezen, zodat je minder zelf hoeft bij te betalen. Ook aanvullende verzekeringen kunnen een uitkomst bieden, bijvoorbeeld als je specifieke preventieve zorg wil laten vergoeden.

Wat als je geen vergoeding krijgt voor onderzoek naar erfelijke aandoeningen?

Mocht je zorgverzekering genetisch onderzoek of bepaalde preventieve behandelingen niet vergoeden, dan kun je ervoor kiezen om de kosten zelf te betalen. Dit kan flink oplopen, afhankelijk van het soort onderzoek en eventuele vervolgbehandelingen. In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor subsidies of regelingen via de overheid of een patiëntenvereniging. Het is dus altijd slim om goed te informeren naar je mogelijkheden.

Blijf op de hoogte van veranderingen

Vergoedingen voor erfelijke aandoeningen en genetisch onderzoek kunnen per jaar veranderen. Zorgverzekeraars passen hun polissen elk jaar aan en dat betekent dat bepaalde vergoedingen kunnen verdwijnen of juist uitgebreid worden. Het is daarom slim om je zorgverzekering elk jaar goed te controleren en eventueel over te stappen als een andere verzekeraar betere dekking biedt.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar