verschillende afdelingen in het ziekenhuis

Wat kunnen de verschillende afdelingen in het ziekenhuis voor je betekenen?

Een ziekenhuis lijkt soms wel een doolhof met al die gangen, deuren en afdelingen. Maar achter elke deur schuilt een team van specialisten dat klaarstaat om je te helpen. Heb je een gebroken been, een vervelende hoest die niet overgaat of een hartprobleem? Er is altijd een afdeling waar je terechtkunt. Maar wat doen al die verschillende afdelingen in het ziekenhuis precies? Op deze pagina lees je welke afdelingen er zijn en waarvoor je bij ze terecht kunt.

De spoedeisende hulp is er voor je als elke seconde telt

Een ongeluk zit in een klein hoekje en als er iets ernstigs gebeurt, is de spoedeisende hulp de eerste plek waar je heen gaat. Hier werken artsen en verpleegkundigen die direct handelen bij levensbedreigende situaties, zoals een hartaanval, een ernstige val of een allergische reactie. Ze onderzoeken snel wat er aan de hand is en zorgen ervoor dat je de juiste behandeling krijgt. Soms betekent dit dat je meteen geopereerd moet worden, en soms is een onderzoek of medicatie genoeg.

Op de afdeling interne geneeskunde zitten de speurneuzen van het ziekenhuis

Niet alle ziektes laten zich makkelijk zien. Als je al een tijdje last hebt van vage klachten zoals vermoeidheid, koorts of onverklaarbare pijn, dan kan een arts van de afdeling interne geneeskunde je helpen. Dit zijn de speurneuzen van het ziekenhuis die met bloedonderzoeken, scans en gesprekken proberen te ontdekken wat er precies aan de hand is. Ze behandelen onder andere infecties, stofwisselingsziektes en chronische aandoeningen zoals diabetes.

Verschillende afdelingen in het ziekenhuis: Cardiologie zorgt voor je hart

Je hart is één van de belangrijkste organen in je lichaam. Als je last hebt van hartkloppingen, pijn op de borst of een hoge bloeddruk die niet onder controle te krijgen is, kom je bij de afdeling cardiologie terecht. Cardiologen onderzoeken de werking van je hart met bijvoorbeeld een hartfilmpje (ECG) of een echo van het hart. Als er problemen zijn, zoals een hartritmestoornis of een verstopte ader, kunnen ze medicijnen voorschrijven of ingrepen doen zoals het plaatsen van een stent.

Je gaat naar neurologie als je brein niet meewerkt

De afdeling neurologie houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Mensen met hoofdpijnklachten, epilepsie, een beroerte of de ziekte van Parkinson komen hier terecht. Neurologen doen onderzoek naar de oorzaak van klachten en bedenken een behandelplan. Soms is dat medicatie, soms fysiotherapie en in sommige gevallen een operatie.

Verschillende afdelingen in het ziekenhuis: Orthopedie biedt hulp bij botten en gewrichten

Als je een gebroken been hebt of last hebt van versleten knieën of heupen, dan kom je bij de orthopedie terecht. Deze afdeling richt zich op botten, gewrichten en spieren. Ze behandelen niet alleen botbreuken, maar ook slijtage van gewrichten (artrose) en sportblessures. Soms is rust en fysiotherapie genoeg, maar soms is een operatie, zoals een nieuwe heup, de beste oplossing.

Dermatologie weet alles over je huid

De afdeling dermatologie draait om de huid. Hier kun je terecht als je last hebt van eczeem, psoriasis, verdachte moedervlekken of andere huidproblemen. Dermatologen onderzoeken en behandelen huidaandoeningen en kunnen kleine ingrepen doen, zoals het verwijderen van een plekje dat misschien huidkanker zou kunnen zijn.

Gynaecologie is voor vrouwen en hun gezondheid

De afdeling gynaecologie houdt zich bezig met alles rondom de gezondheid van vrouwen. Dit kan gaan over menstruatieproblemen, zwangerschap, vruchtbaarheidsproblemen of overgangsklachten. Gynaecologen helpen bijvoorbeeld bij een moeizame zwangerschap, voeren echo’s uit en kunnen operaties doen bij aandoeningen zoals endometriose of vleesbomen in de baarmoeder.

Verschillende afdelingen in het ziekenhuis: Urologie zorg voor de blaas en nieren

Als je last hebt van blaasproblemen, nierstenen of prostaatklachten, dan kom je bij de urologie terecht. Urologen behandelen zowel mannen als vrouwen met problemen aan de urinewegen. Dit kan iets simpels zijn, zoals een blaasontsteking, maar ook ernstiger, zoals nierproblemen die een operatie nodig hebben.

Oogheelkunde helpt bij scherp zicht en oogproblemen

De afdeling oogheelkunde helpt mensen met problemen aan hun ogen. Dit kan gaan om slecht zicht, maar ook om oogziektes zoals staar of glaucoom. Oogartsen kunnen testen doen om te zien hoe goed je ogen werken en bieden behandelingen aan, zoals laseroperaties of het plaatsen van kunstlenzen.

Bij de KNO zijn je keel, neus en oor in goede handen

Heb je last van een verstopte neus die niet overgaat, slechter gehoor of constante keelpijn? Dan kom je terecht bij de KNO-afdeling (Keel-, Neus- en Oorheelkunde). KNO-artsen behandelen onder andere gehoorproblemen, chronische bijholteontstekingen en keelinfecties. Soms is een operatie nodig, bijvoorbeeld om amandelen te verwijderen of buisjes in de oren te plaatsen.

Psychiatrie zorgt voor hulp bij mentale klachten

Lichamelijke ziektes zijn vaak zichtbaar, maar mentale klachten kunnen net zo zwaar wegen. De afdeling psychiatrie is er voor mensen met psychische problemen, zoals depressie, angststoornissen of psychoses. Psychiatrische hulp in het ziekenhuis kan bestaan uit gesprekken, medicatie of een combinatie van beide.

Verschillende afdelingen in het ziekenhuis: Oncologie biedt ondersteuning bij kanker

Als je de diagnose kanker krijgt, kom je in contact met de oncologie-afdeling. Hier werken specialisten die je begeleiden bij behandelingen zoals chemotherapie, bestraling en operaties. Zij helpen je niet alleen medisch, maar bieden ook ondersteuning op emotioneel vlak.

Op de kinderafdeling vind je zorg op maat voor de jongsten

Kinderen hebben andere zorg nodig dan volwassenen. Daarom is er een speciale kinderafdeling waar baby’s, peuters en tieners terechtkunnen voor allerlei medische problemen. Het maakt niet uit of het om een longontsteking, een allergie of een botbreuk gaat. Op deze afdeling krijgen kinderen de zorg die ze nodig hebben, vaak in een omgeving die speciaal is ingericht om het verblijf zo prettig mogelijk te maken.

Verschillende afdelingen in het ziekenhuis en je zorgverzekering

Niet elke behandeling op de verschillende afdelingen in het ziekenhuis wordt zomaar vergoed door je basisverzekering. Spoedeisende hulp en specialistische zorg vallen meestal onder de basisverzekering, maar voor bepaalde behandelingen, zoals fysiotherapie of plastische chirurgie, heb je een aanvullende verzekering nodig. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar je zorgpolis en te checken of je de juiste dekking hebt voor de zorg die je nodig hebt.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar