verplichte zorgverzekering

In 2025 wisselen minder mensen van zorgverzekering en dit is waarom

Het is een trend die opvalt in de statistieken van 2025! Er wisselen dit jaar namelijk minder mensen van zorgverzekering. Maar waarom is deze verschuiving zichtbaar? Wat beweegt Nederlanders om bij hun huidige zorgverzekeraar te blijven, ondanks de jaarlijkse gelegenheid om over te stappen? Op deze pagina lees je meer over de redenen achter deze trend en de impact ervan op consumenten en de zorgverzekeringsmarkt.

Er heerst tevredenheid over de huidige dekking

Een belangrijke factor waarom mensen minder vaak wisselen van zorgverzekering is de algemene tevredenheid. Veel verzekerden zijn tevreden of zelfs blij met de dekking die ze hebben. Zorgverzekeraars hebben door de jaren heen hun pakketten verfijnd en beter afgestemd op de behoeften van hun klanten. Het is ook wel logisch dat je een pakket waar je blij mee bent, niet inwisselt voor een pakket waarvan je niet zeker weet of je daar net zo tevreden over zal zijn.

Mensen voelen zich comfortabel bij wat zij al kennen dus wisselen niet van zorgverzekering

Mensen hebben een natuurlijke voorkeur voor het bekende. Naarmate de tijd verstrijkt en verzekerden gewend raken aan hun zorgverzekeraar, kan de drempel om over te stappen hoger worden. De administratie die komt kijken bij het wisselen van zorgverzekering kan voor sommigen de druppel zijn om het niet te doen. Het werkt afschrikwekkend, dus mensen nemen hun minimale verliezen op de koop toe. Sommigen denken dat het veel energie en moeite kost om hun zorgverzekering te wisselen, maar dit is helemaal niet waar. Je kunt het met een paar drukken op de knop al geregeld hebben!

De invloed van economische stabiliteit op het wisselen van zorgverzekering

De economische situatie speelt ook een rol in de beslissing om al dan niet over te stappen. In een periode van economische instabiliteit zijn er minder fluctuaties in de prijzen van de zorgpremies, wat minder aanleiding geeft om te wisselen van zorgverzekering. Alles is al duurder geworden en mensen vinden het logisch dat hun maandelijkse premie iets zal stijgen. Wanneer het verschil in prijs in 2025 niet noemenswaardig is, vinden ze het ook niet de moeite waard om te wisselen. Mensen die flink omhooggaan in premie, wisselen vaker wel naar een betaalbare optie voor het nieuwe jaar.

De rol van zorgverzekeraars in deze cijfers

Zorgverzekeraars hebben niet stilgezeten. Ze hebben hun dienstverlening verbeterd, wat het voor consumenten minder aantrekkelijk maakt om over te stappen. Door het verhogen van de klanttevredenheid is de noodzaak om te wisselen van zorgverzekering minder geworden. Wanneer de klanten tevreden zijn, voelen ze niet de urgentie om ergens anders iets nog beters te zoeken. Als er niets te klagen valt, kunnen ze gewoon bij dezelfde verzekeraar blijven zitten. Ontevredenheid zorgt juist voor de motivatie om te veranderen, maar als dat niet aan de orde is, vinden mensen het al snel prima!

Informatievoorziening en transparantie staan voorop bij mensen die wisselen van zorgverzekering

De informatievoorziening is verbeterd. Zorgverzekeraars zijn transparanter geworden over hun aanbod en voorwaarden. Dit heeft ertoe geleid dat verzekerden beter geïnformeerd zijn en minder behoefte hebben om te wisselen van zorgverzekering. Daarnaast kun je zelf de hoogte van je eigen risico bepalen en bieden meer zorgverzekeraars vergoedingen aan die je in eerste instantie niet zou verwachten. Zorg dus dat je de informatie doorneemt die de zorgverzekeraar met je deelt. Wie weet kun je wel handige gratis gezondheidsapps gebruiken om nog meer uit jezelf te halen dit jaar!

Door de digitalisering is er overal een betere klantenservice

De toegenomen digitalisering heeft de klantenservice van zorgverzekeraars verbeterd. Online platforms zijn gebruiksvriendelijker geworden en persoonlijke zorgbehoeften kunnen makkelijker worden beheerd. Dit verhoogt de tevredenheid en vermindert de wens om te wisselen van zorgverzekering.

Zorgverzekeraars zetten loyaliteitsprogramma’s in om klanten te behouden

Zorgverzekeraars hebben ook geïnvesteerd in loyaliteitsprogramma’s, waardoor het aantrekkelijker wordt om te blijven. Klanten die niet wisselen van zorgverzekering kunnen profiteren van verschillende voordelen, zoals korting op de premie of extra services.

Kies altijd voor een zorgverzekering die bij je past

De afname in het aantal mensen dat wisselt van zorgverzekering in 2025 is een interessante ontwikkeling die deels te verklaren is door een grotere tevredenheid over de huidige zorgverzekeringen en verbeterde klantenservice. Deze factoren hebben samen geleid tot een situatie waarin minder mensen wisselen van zorgverzekering, wat duidt op een meer tevreden en stabiele verzekeringsmarkt. Weet je nog niet welke basisverzekering of aanvullende zorgverzekering je voor 2025 wil afsluiten en behoor je tot de groep die wel wil wisselen? Zorg dan dat je de slimme vergelijker op onze website inzet om de mogelijkheden die je hebt met elkaar te vergelijken.

 

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar