Vergelijk zelf je zorgverzekering

Het is gedaan met de collectieve zorgverzekering vanaf 2023

einde aan collectieve verzekering
einde aan collectieve zorgverzekering

Het is gedaan met de collectieve zorgverzekering. Vanaf 2023 zal deze verzekeringsvorm helemaal verdwijnen. Dat liet de verantwoordelijke minister weten.  Vanaf dat jaar is het dus niet langer toegestaan dat zorgverzekeraars hun klanten een korting bieden op de basispremie. De korting kregen ze als ze een zorgverzekering aanschaften.

De bedoeling was te profiteren van de schaalvoordelen bij zorginkoop, serviceverlening en administratie

Bij de invoering van deze collectieve korting was het de bedoeling dat verzekerden voordeel zouden hebben. Dit vanwege de schaalvoordelen bij zorginkoop, serviceverlening en administratie. Het kon immers voor verzekeraars een stuk voordeliger zijn om zorg tegelijk voor een hele groep te regelen. Van die voordeligere inkoop zou de verzekeringsnemer vervolgens moeten profiteren.

Eerst verhogen, dan een korting aanbieden

In de praktijk ging het echter anders.  Vaak bleken de verzekeraars eerst de premie te verhogen voor de ene groep. Later werd die verhoging daarna aan de andere groep teruggegeven als ware het een korting.  Zo profiteerde het individu dus niet van de collectieve verzekering.  De maximale korting die nu nog geldt bij collectieve zorgverzekering is nog 5 procent. Een jaar eerder was dat nog 10 procent.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar