goede voornemens

Goede voornemens voor het nieuwe jaar: wat wordt vergoed door je zorgverzekeraar?

Nu het nieuwe jaar begonnen is, is het tijd om stil te staan bij onze goede voornemens voor het komende jaar. We willen gezonder leven, meer bewegen en misschien zelfs wat kilo’s afvallen. Gelukkig bieden sommige zorgverzekeraars ondersteuning bij het behalen van deze doelen door bepaalde zorgkosten te vergoeden. Op deze pagina lees je welke goede voornemens vergoed worden. Verder is er een handig overzicht terug te vinden, waaruit je opmaakt welke vergoedingen een aantal populaire zorgverzekeraars voor je in de aanbieding hebben. Je leest ook waar je op dient te letten als jij je nieuwe zorgverzekering voor 2023 afsluit.

Aan het einde van de tekst ontvang je tips om voor de deadline op 31 januari 2023 een zorgverzekering te hebben afgesloten die bij jouw zorgbehoeften en budget past.

Welke goede voornemens worden vergoed door de zorgverzekeraar?

Er zijn een aantal goede voornemens te bedenken waarvoor je zorgverzekeraar een vergoeding kan bieden. Hieronder lees je er een greep uit terug.

  1. Gezonde voeding: Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor diëtisten of voedingsprogramma’s. Dit is vooral interessant als jij jouw relatie met gezonde voeding wil verbeteren. Leer van een professional wat gezonde voeding inhoudt en op welke manier je zelf gezonder kunt eten. Zodra je iemand hebt gevonden die je dit uitlegt, zal je sneller inzien wat je valkuilen zijn en heb je meer motivatie om door te zetten.
  2. Sporten en bewegen: Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten voor sportscholen en fitnessabonnementen. Dit geldt ook voor beweegprogramma’s op recept, zoals fysiotherapie of oefentherapie. Sporten en bewegen houdt zowel je lichaam als je geest gezond. Sporten kan als een uitlaatklep werken voor stress. Als je voldoende beweegt, zit je lekkerder in je vel en begin je er ook nog eens fitter uit te zien. Kies vooral voor een sport die op je interesses aansluit, dan is het geen straf om te bewegen.
  3. Stress: Stress kan leiden tot allerlei klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid. Daarom vergoeden sommige zorgverzekeraars de kosten voor stress reducerende programma’s, zoals mindfulness of yoga. Wanneer je weinig stress ervaart, kun je mogelijk zelfs burn-outs in de toekomst voorkomen.
  4. Roken: Wil je graag stoppen met roken? Dan kan je zorgverzekeraar de kosten voor hulpmiddelen zoals nicotinepleisters of medicatie vergoeden. Dit is alvast de eerste stap richting een rookvrij leven. Verder is het belangrijk dat de wil om te stoppen met roken voldoende aanwezig is. Uiteindelijk moet je het zelf doen

Voorbeelden van zorgverzekeraars die goede voornemens vergoeden

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die goede voornemens vergoeden. In de tabel hieronder lees je een aantal voorbeelden terug:

VergoedingenZilveren KruisCZVGZMenzis OHRA
Een deel van de kosten voor sportscholen en fitnessabonnementen  ✔️✔️✔️✔️
Beweegprogramma’s op recept  ✔️✔️✔️✔️✔️
Hulpmiddelen voor het stoppen met roken  ✔️✔️✔️✔️✔️
Tegemoetkoming voedingsadvies diëtist  ✔️✔️✔️✔️✔️
Vergoeding programma’s om stress te verminderen  ✔️✔️✔️✔️

Waar dien je op te letten op het moment dat je een zorgverzekeraar kiest die je ondersteunt bij je goede voornemens?

Houd er rekening mee dat de vergoedingen voor deze goede voornemens kunnen variëren per zorgverzekeraar en per verzekering. Het is daarom belangrijk om de polisvoorwaarden van je zorgverzekering goed te lezen en eventueel contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor meer informatie. Zo weet je zeker wat wel en niet vergoed wordt en kan je gerichter je goede voornemens voor het nieuwe jaar bepalen. Let ook op de voorwaarden van de vergoedingen, zoals een eventuele eigen bijdrage of een maximumaantal behandelingen. Zo weet je zeker dat je de juiste zorgverzekeraar kiest die je ondersteunt bij je goede voornemens.

Je hebt tot uiterlijk 31 januari 2023 om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten

Weet je nog niet helemaal zeker welke zorgverzekeraar je in 2023 bijstaat? Dan is het belangrijk dat je er nu werk van gaat maken. Je had tot 31 december 2022 de tijd om je oude zorgverzekeraar op te zeggen. Heb je dat gedaan? Dan krijg je tot uiterlijk 31 januari 2023 de tijd om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Vergelijk zorgverzekeraars op onze website met de handige tool. Zo zie je in één oogopslag welke mogelijkheden je hebt en ook welke maandelijkse premies je bij wie betaald. Kies voor een zorgverzekeraar die bij je zorgbehoeften en goede voornemens past.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd