voedselvergiftiging

Een paar tips om zo snel mogelijk van een voedselvergiftiging af te komen

Je eet iets dat er prima uitziet, maar een paar uur later begint je buik te rommelen. Misselijkheid, diarree, soms zelfs koorts… De kans is groot dat je te maken hebt met een voedselvergiftiging. En op dat moment wil je maar één ding, dat het zo snel mogelijk over is. Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen om je herstel te versnellen en soms kan je zorgverzekering ook helpen.

Luister naar je lichaam bij een voedselvergiftiging

Het klinkt misschien logisch, maar veel mensen proberen gewoon door te gaan met hun dag. Toch is rust nemen één van de belangrijkste stappen bij een voedselvergiftiging. Je lichaam is namelijk druk bezig om de bacteriën, virussen of gifstoffen die je hebt binnengekregen, uit je systeem te krijgen. Dat kost energie. Als jij ondertussen blijft werken of sporten, duurt het herstel vaak alleen maar langer. Probeer dus je agenda even leeg te maken, kruip op de bank of in bed en laat je lichaam de strijd winnen. Het is even balen, maar meestal merk je na één tot twee dagen al verbetering.

Blijf goed drinken, ook al heb je geen trek

Bij voedselvergiftiging verlies je veel vocht. Diarree, overgeven, zweten… Het tikt allemaal aan. Uitdroging is daardoor een reëel risico en dat maakt dat jij je nog beroerder gaat voelen. Ook kan uitdroging gevaarlijk zijn, zeker voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid. Zelfs als je geen trek hebt of bang bent dat alles er weer uitkomt, is het belangrijk om kleine slokjes water te blijven drinken. Je kunt ook kiezen voor bouillon of kruidenthee, zodat je ook wat zouten en mineralen binnenkrijgt. Soms helpt het om heel koude of juist lauwe drankjes te nemen. Dat voelt vaak wat prettiger bij een gevoelige maag.

Eten na een voedselvergiftiging kun je maar beter rustig opbouwen

Je maag en darmen zijn even van slag. Het is dus geen goed idee om direct weer pizza of pittige curry te eten, hoe lekker dat ook klinkt. Begin met licht verteerbare voeding, zoals wit brood, beschuit, banaan of rijst. Deze producten irriteren je maag en darmen niet en geven je toch wat energie. Luister goed naar je lichaam. Heb je na een paar happen meteen weer krampen? Wacht dan gewoon wat langer met vaste voeding en focus eerst op drinken. Forceer het niet! Je lichaam geeft zelf wel aan wanneer het er klaar voor is.

Wanneer je zorgverzekering kan helpen bij voedselvergiftiging

In de meeste gevallen gaat een voedselvergiftiging vanzelf over, maar soms is medische hulp nodig. Bijvoorbeeld als je hoge koorts hebt die niet zakt, als er bloed in je ontlasting zit, als je uitdrogingsverschijnselen hebt of als de klachten langer dan een paar dagen aanhouden. In zulke gevallen kan het slim zijn om je huisarts te bellen. De kosten voor een bezoek aan de huisarts vallen binnen je basisverzekering en gaan niet van je eigen risico af. Word je doorverwezen voor onderzoek? Bijvoorbeeld om te achterhalen welke bacterie of parasiet je hebt opgelopen, dan worden die kosten wel verrekend met je eigen risico.

Heb je door de voedselvergiftiging bijvoorbeeld extra medicijnen nodig of moet je in het ziekenhuis worden opgenomen, dan vergoedt je zorgverzekering dat in de meeste gevallen ook. Afhankelijk van je polis kunnen er nog aanvullende vergoedingen zijn, zoals voor dieetadvies of extra hulpmiddelen.

Je herstel versnellen door slim te eten en drinken

Naast rust nemen en goed drinken, kun jij je herstel ook een zetje geven met het juiste voedsel. Denk aan lichte, vezelarme maaltijden die makkelijk te verteren zijn. Soms kan het helpen om probiotische yoghurt te nemen. Sommige onderzoeken laten zien dat dit je darmflora sneller kan herstellen na een voedselvergiftiging. Dit werkt niet bij iedereen even goed, en soms kan zuivel juist zorgen voor extra buikpijn. Begin dus voorzichtig en kijk hoe je lichaam reageert.

Op welke manier kan je een voedselvergiftiging voorkomen?

Natuurlijk wil je het liefst voorkomen dat je überhaupt een voedselvergiftiging krijgt. Hoewel je het niet altijd kunt vermijden, kun je de kans wel flink verkleinen door een paar simpele gewoontes aan te nemen. Was je handen regelmatig, let op de houdbaarheidsdatum van producten en bewaar eten op de juiste temperatuur. Op reis is het extra belangrijk om op te letten. Drink bijvoorbeeld geen kraanwater in landen waar dat niet veilig is, eet geen rauw vlees of vis op plekken waar de hygiëne twijfelachtig is en kies voor drukbezochte eetgelegenheden waar het eten vaak vers wordt bereid.

Wanneer is het tijd om professionele hulp te zoeken?

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten van voedselvergiftiging binnen een paar dagen. Maar soms zijn de symptomen zo heftig dat je sneller hulp moet inschakelen. Let bijvoorbeeld op signalen zoals aanhoudend overgeven, ernstige uitdroging (droge mond, weinig of geen urine, sufheid), hoge koorts of aanhoudende diarree. Bel in ernstige situaties direct de huisartsenpost. Wacht niet te lang uitdroging kan snel gevaarlijk worden. Je zorgverzekering dekt de kosten van spoedeisende hulp en als je in het ziekenhuis moet blijven, wordt dat meestal volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar