eczeem

Eczeem is een vervelende huidaandoening en dit is wat je erover wil weten

Merk je dat je opeens geïrriteerde plekjes op je huid krijgt? Dan kan het zijn dat je met eczeem te maken hebt. Deze vervelende huidaandoening komt vaak voor en gelukkig zijn er verschillende behandelingen die je kunt uitproberen om het onder controle te krijgen. In deze blog lees je meer informatie over wat eczeem is, welke oorzaken het heeft, welke soorten eczeem er bestaan en welke middelen er het beste tegen werken. Je komt er ook achter welke behandelingen vanuit je basis- of aanvullende zorgverzekering vergoed worden. Aan het einde lees je hoe je een zorgverzekeraar vindt die het beste bij je past!

Wat is eczeem en welke oorzaken heeft deze huidaandoening?

Eczeem is een huidaandoening waar wereldwijd veel mensen last van hebben. Het wordt gekenmerkt door ontstoken, jeukende en een geïrriteerde huid. Het kan in verschillende vormen voorkomen, zoals atopisch eczeem, contacteczeem en seborroïsch eczeem. Deze huidaandoening kan iedereen overkomen, ongeacht je leeftijd of geslacht. De oorzaken verschillen en kunnen variëren van allergieën en overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, tot stress en hormonale veranderingen.

Het kan op verschillende plekken op het lichaam voorkomen. Atopisch eczeem komt vaak voor op je handen, voeten, armen en benen. Contacteczeem ontstaat juist op de plaats waar je huid in contact komt met een irriterende stof. Seborroïsch eczeem uit zich meestal op je hoofdhuid, gezicht en je borst. Het is belangrijk om te weten dat deze huidaandoening niet besmettelijk is en dat het niet van persoon op persoon kan worden overgedragen. Wel is het zo dat als eczeem in de familie voorkomt, je een grotere kans hebt op het ontwikkelen van deze huidaandoening.

Welke middelen werken het beste tegen eczeem?

Er zijn verschillende medische, maar ook natuurlijke middelen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen. Het meest voorgeschreven medicijn voor deze huidaandoening is een corticosteroïd zalf of crème. Deze zalf vermindert de ontsteking en de jeuk en roodheid op je huid en kan worden gebruikt voor milde en ernstige gevallen van deze huidaandoening. Naast medische middelen zijn er ook holistische en natuurlijke middelen die kunnen helpen bij eczeem. Een vochtinbrengende crème kan bijvoorbeeld helpen om de huid gehydrateerd te houden en de symptomen van eczeem te verminderen. Je kunt ook kijken of probiotica en omega-3 supplementen je helpen om je huid gezond te houden.

Daarnaast kan het aanpassen van je leefstijl bijdragen aan het verminderen van eczeem. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivel en gluten, vermijden om de symptomen van eczeem te verminderen. Probeer stressvolle situaties uit de weg te gaan en kijk eens of ontspanningstechnieken, zoals yoga en meditatie, je helpen om het onder controle te krijgen. Het is altijd belangrijk om eerst een huisarts of dermatoloog te raadplegen voordat je begint met het gebruik van medicijnen of alternatieve behandelingen voor eczeem. Door samen met je huisarts of dermatoloog een passend behandelplan op te stellen, kun je ervoor zorgen dat je minder last krijgt van je eczeem. Vraag ook eens bij je zorgverzekeraar na of je een vergoeding voor de behandeling van eczeem kunt krijgen.

Wat krijg je via de zorgverzekeraar vergoed?

Wanneer je last hebt van eczeem, worden veel behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Denk hierbij aan de kosten voor een consult bij de huisarts, dermatoloog of een andere medisch specialist. Medicijnen en medische hulpmiddelen, zoals zalfjes en crèmes, worden ook vergoed vanuit de basisverzekering. Als je extra zorg nodig hebt voor eczeem, zoals fysiotherapie of psychologische hulp, dan kun je deze kosten vergoed krijgen door een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je last hebt van stress-gerelateerde klachten die je eczeem verergeren.

De kosten voor alternatieve behandelingen, zoals acupunctuur en homeopathie, worden meestal niet vergoed vanuit je zorgverzekering. Het is handig om de polisvoorwaarden van je zorgverzekering goed te controleren, zodat je weet welke zorg wel of niet vergoed wordt bij eczeem. Op die manier kun je voorkomen dat je met onverwachte zorgkosten te maken krijgt.

Kies voor een zorgverzekeraar die bij je past

In Nederland kun je uit veel verschillende zorgverzekeraars kiezen. Hierdoor kan het soms lastig zijn om de beste match te vinden. Wist je dat je op onze website makkelijk en snel meerdere goede zorgverzekeraars met elkaar kunt vergelijken? Ieder jaar krijg je tot uiterlijk eind december de kans om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Dit biedt je de mogelijkheid om voor een andere zorgverzekeraar of een ander type zorgverzekering te kiezen, die beter bij je past. Doe nu alvast je research en zet in de maand december een reminder in je agenda dat je uitzoekt of je bij dezelfde zorgverzekering wil blijven, of dat je wil overstappen. Zo voorkom je dat je te laat bent!

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar