hooikoorts

De lente is begonnen! Dat betekent voor sommigen het seizoen van hooikoorts

De lente is begonnen, wat betekent dat het buiten beter vertoeven is en de dagen een stuk lichter worden. De lente is een vrolijke periode en voor de meeste mensen een leuke tijd van het jaar. Helaas, komt bij de lente ook de hooikoorts weer om de hoek kijken. Dat kan flink balen zijn voor de personen die hiermee te maken krijgen. In deze blog kom je erachter wat hooikoorts is, welke symptomen erbij komen kijken en wat je kunt doen om je hooikoorts te verminderen. Verder lees je welke mogelijke behandelingen je tegen hooikoorts kunt ondergaan.

Wat is hooikoorts en welke symptomen kun je ervaren?

Wist je dat een ander woord voor hooikoorts, allergische rhinitis is? Hooikoorts is een veelvoorkomende aandoening waarbij je immuunsysteem heftig reageert op bepaalde stoffen, zoals pollen, gras en bomen. Deze allergenen adem je in en zorgen voor een ontstekingsreactie in je neus, keel en ogen. Mensen die last hebben van hooikoorts kunnen allerlei verschillende symptomen ervaren, zoals niezen, jeukende ogen, een loopneus, verstopte neus en vermoeidheid. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten. De basisverzekering vergoedt de meeste medicatie tegen hooikoorts, zoals medicinale neussprays en oogdruppels. Wanneer het nodig is kan een huisarts je doorverwijzen naar een allergoloog voor andere behandelingen.

Houd er wel rekening mee dat je eigen risico dient te betalen. Dit betekent dat je de medicatie voor hooikoorts tot het bedrag van je eigen risico uit eigen zak betaald.

Doe een aantal aanpassingen in huis om je hooikoorts te verminderen

Op het moment dat je last hebt van hooikoorts, kan het in huis soms net zo vervelend zijn als buiten. Gelukkig zijn er verschillende aanpassingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen. Het is belangrijk om je huis goed schoon te houden en regelmatig te stofzuigen. Een anti-allergiestofzuiger kan hierbij helpen, omdat deze stofzuigers speciaal ontworpen zijn om allergenen en fijnstof op te vangen. Een andere handige aanpassing is het plaatsen van een luchtreiniger met een pollenfilter. Deze filters kunnen tot wel 99% van de pollen uit de lucht filteren, waardoor de luchtkwaliteit in huis verbetert en de symptomen van je hooikoorts verminderen.

Er zijn nog andere maatregelen die je kunt nemen, zoals het vermijden van de was binnen ophangen en het sluiten van je ramen tijdens hoge pollenconcentraties. Door deze tips op te volgen, kun je het leven met hooikoorts een stuk aangenamer maken en de symptomen beter onder controle houden.

Dit kun je nog meer doen om minder last te hebben in het voorjaar

Naast het aanpassen van je woning zijn er ook nog andere stappen die je kunt zetten om minder last te hebben van hooikoorts in het voorjaar. Buiten kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een zonnebril te dragen om pollen uit je ogen te houden en de kans op tranende en jeukende ogen te verminderen. Daarnaast kan het aanbrengen van een laagje vaseline rond je neus en mond voorkomen dat pollen je luchtwegen bereiken. Dit kan vooral handig zijn tijdens het sporten of tijdens activiteiten die je buiten doet.

Een andere handige tip is het regelmatig uitspoelen van je ogen onder de kraan met lauwwarm water. Hierdoor worden pollen en andere allergenen uit je ogen gespoeld en kun je de irritatie en jeuk direct verminderen.

Vraag bij je zorgverzekeraar na wat je tegen hooikoorts kunt doen

Bij de huisarts kun je om oogdruppels, neusspray of hooikoortspilletjes vragen. De huisarts weet het beste wat wel of niet werkt en kan je advies geven over je hooikoorts. Verder zou accupunctuur eventueel ook kunnen helpen. Let er wel op dat accupunctuur al in de winter gestart dient te worden voordat het effectief is als preventiemiddel tegen hooikoorts. Vraag bij je zorgverzekeraar na of je bijvoorbeeld een behandeling vergoed krijgt. Wanneer je niet van medicatie houdt, kun je ook vitamines slikken die je immuunsysteem versterken. Vitamine C werkt goed tegen nare bijwerkingen van pollen. Kamille heeft vaak ook een kalmerend effect op kriebels die je kan ervaren.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar