astma

Astma is een vervelende aandoening: dit is wat je ertegen kunt doen

Heb je soms opeens erge moeite met ademhalen en heb je het gevoel dat je helemaal dichtklapt? Dan kan het zijn dat je met astma te maken hebt. Dit is een vervelende, maar goed te behandelen aandoening aan je luchtwegen. Op deze pagina kom je erachter wat astma is, welke symptomen erbij horen en op welke manieren je deze aandoening allemaal kunt behandelen. Verder lees je ook op welke manier je het beste met een ander persoon kunt omgaan die astma heeft. Aan het einde lees je op welke manier je makkelijk en snel verschillende zorgverzekeraars met elkaar kunt vergelijken.

Wat is astma precies en welke symptomen komen hierbij kijken?

Astma is een veelvoorkomende aandoening aan de luchtwegen die invloed kan hebben op de manier waarop je ademt. Het is een chronische ziekte die vaak begint in de kindertijd, maar ook later in het leven kan ontstaan. Het is belangrijk om te weten dat astma niet kan worden genezen, maar wel goed kan worden behandeld. Wat gebeurt er precies in het lichaam van iemand met astma? In principe zijn de luchtwegen gevoeliger dan normaal en reageren ze heftiger op bepaalde prikkels. Dit kan leiden tot een vernauwing van de luchtwegen, waardoor het moeilijker wordt om te ademen.

De symptomen van astma kunnen variëren van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende zijn kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten en een drukkend gevoel op de borst. Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals luchtvervuiling, pollen, huisstofmijt, dierenhaar, rook of zelfs fysieke inspanning. Het is belangrijk om te weten dat astma een progressieve aandoening kan zijn. Dit betekent dat het na verloop van tijd erger kan worden als het niet goed wordt behandeld. Daarom is het belangrijk om een diagnose te laten stellen en een behandelplan te krijgen van een gespecialiseerde arts.

Op welke manier kun je astma het beste behandelen? En zijn er ook natuurlijke hulpmiddelen?

Wanneer je astma hebt, is het belangrijk om een goed behandelplan te hebben dat past bij je specifieke symptomen en behoeften. Gelukkig zijn er veel verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen om de symptomen van astma te verminderen en de ziekte onder controle te houden. De meest voorkomende behandelingen voor astma zijn puffers en medicijnen die de ontsteking verminderen. Deze kunnen worden voorgeschreven door een arts en zijn over het algemeen gedekt door je basisverzekering. Houd er rekening mee dat medicijnen vaak onder het eigen risico vallen, dus je betaalt hier zelf een klein deel van.

Naast medicijnen zijn er ook natuurlijke hulpmiddelen die kunnen helpen om de symptomen van astma te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen, acupunctuur of het vermijden van bepaalde allergenen. Houd er rekening mee dat deze natuurlijke hulpmiddelen niet altijd wetenschappelijk bewezen zijn en dat het belangrijk is om altijd te overleggen met een arts voordat je hiermee begint.

Sommige aanvullende zorgverzekeringen bieden vergoedingen voor alternatieve behandelingen of medicijnen die niet onder de basisverzekering vallen. Het is daarom verstandig om te kijken of het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering voor jou de moeite waard is. Let wel op, want aanvullende verzekeringen hebben vaak hun eigen risico en kunnen verschillende dekkingsgraden hebben.

Handige tips om met iemand met astma om te gaan

Als je iemand kent met astma, wil je waarschijnlijk graag weten hoe je het beste met deze persoon om kunt gaan. Hier zijn een aantal handige tips die je hierbij kunnen helpen:

– Vraag aan de persoon wat zijn of haar specifieke symptomen zijn en hoe je het beste kunt helpen als er een aanval optreedt.
– Vermijd roken in de buurt van iemand met astma en zorg voor een rookvrije omgeving.
– Zorg voor een goede luchtkwaliteit door regelmatig te ventileren en schoon te maken om allergenen te verminderen.
– Help de persoon om zijn of haar medicijnen op tijd in te nemen en zorg dat de medicatie altijd bij de hand is.
– Wees begripvol en respecteer de grenzen van de persoon met astma. Astma kan een belemmering zijn, maar het betekent niet dat iemand niet volledig kan deelnemen aan het dagelijkse leven.

Bekijk en vergelijk meerdere zorgverzekeraars met elkaar voor 2025

Wil jij alles uit je zorgverzekering halen? Dan is het in eerste instantie belangrijk dat je een zorgverzekering afsluit die bij je specifieke zorgbehoeften past. Hier kom je achter door je favoriete zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Wij hebben een handige vergelijker samengesteld, die je helpt om er makkelijk en snel achter te komen welke zorgverzekeraar perfect bij je past. Daarnaast kan je de prijzen van de zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Het zou namelijk zonde zijn als je voor dezelfde zorg meer geld betaald. Zet je research moment voor 2025 alvast in november 2023 in je agenda. Zo voorkom je dat je vergeet om te kijken of je volgend jaar naar een andere zorgverzekeraar wil overstappen.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar