wachtlijst voor de GGZ

Welke zorg wordt door de zorgverzekeraar gedekt als je op een wachtlijst voor de GGZ staat?

Zodra je merkt dat je graag hulp zou willen ontvangen voor je psychische problemen, wil je uiteraard dat je zo snel mogelijk toegang krijgt tot de geestelijke gezondheidszorg. Helaas heeft de GGZ te kampen met wachtlijsten. Wat kun je aan je geestelijke gezondheid doen als je op een wachtlijst voor de GGZ staat? Op deze pagina lees je meer over de oorzaak van de wachtlijst voor de GGZ, welke alternatieve zorg gedekt wordt door je zorgverzekeraar en wat de maximale wachttijd is. Verder kom je erachter op welke manier je zorgverzekeraars kunt vergelijken. Op die manier kies je voor een zorgverzekeraar die bij je past!

Wat is de oorzaak van een lange wachtlijst voor de GGZ?

Sta je op een wachtlijst voor de GGZ? Dan is het belangrijk dat je weet welke stappen je in de tussentijd kunt zetten om je geestelijke gezondheid te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld je zorgverzekeraar om advies vragen en zorg uit het basispakket vergoedt krijgen. Hoe kan het dat er lange wachtlijsten voor de GGZ bestaan? Allereerst duurt het even voordat je een indicatie krijgt. De zorgvraag in de GGZ is enorm hoog, terwijl het budget voor de GGZ te laag is. Hierdoor is er te weinig specialistische zorg aanwezig, voor het aantal personen dat hier gebruik van wil maken.

Zorgverzekeraars vinden het daarom lastig om meer ggz-behandelingen te vergoeden. Dit zou betekenen dat de premie flink verhoogd moet worden. Een zorgverzekeraar die de juiste zorg levert, maar een hoge premie vraagt, is minder geliefd bij het grote publiek en zal dus minder verzekeringen verkopen.

Welke zorg wordt wel of niet gedekt door je zorgverzekeraar?

Goed nieuws! Alle zorgverzekeraars hebben zorg opgenomen in hun basispakketten, waarbij de behandeling door een psychiater, psycholoog of een ggz-instelling wordt vergoed. Hier zit wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden. Je dient namelijk eerst volgens de DSM-5 gediagnosticeerd te zijn. Een verwijzing van je huisarts geeft je toegang tot specialistische zorg. Je betaalt eigen risico als je geestelijke gezondheidszorg ontvangt. Je betaalt geen eigen risico als de huisarts je eerst naar de Praktijkondersteuner (POH) doorverwijst.

Niet alle type behandelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg worden door de basisverzekering gedekt. Heb je bijvoorbeeld burn-outklachten en wil je een mindfulness training volgen? Dan wordt dit niet vergoed vanuit een basisverzekering. Je kunt voor dit soort zaken een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Houd er ook rekening mee dat sommige zorgverzekeraars contracten met bepaalde zorgverleners hebben. Ga je naar iemand toe die niet zo’n contract heeft met jouw specifieke zorgverzekeraar? Dan kan het zijn dat de geestelijke zorg die je ontvangt niet of niet volledig gedekt is.

Sta je op de wachtlijst voor de GGZ? Dan is er een maximale wachttijd

Zodra je hoort dat je op de wachtlijst voor de GGZ staat, is het goed om te weten dat er een maximale wachttijd aan te pas komt. Er zitten regels aan wachttijden voor de psychiater, psycholoog en ggz-instellingen. Deze regels staan bekend als de Treeknormen. Er mag bijvoorbeeld tussen het moment dat je telefonisch contact opneemt en de intake of een afspraak maximaal 4 weken zitten. De maximale wachttijd tussen je eerste afspraak en de daadwerkelijke start van je behandeling is 10 weken. De ggz-instelling of persoon die je helpt is verplicht om aan te geven of er met jouw diagnose een langere wachttijd zal zijn.

De wachtlijst voor de GGZ is alleen voor niet-spoedeisende hulp. Heb je spoedeisende hulp nodig, dan kun je direct bij een specialist of een instelling terecht.

Vergelijk nu al zorgverzekeraars om aan het einde van het jaar over te stappen

Wil je volgend jaar met een zorgverzekeraar in zee gaan die weet op welke manier er met lange wachtlijsten voor de GGZ omgegaan dient te worden? Dan kun je nu alvast verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Aan het einde van het jaar dien je jouw huidige zorgverzekering opgezegd te hebben. Je hebt dan tot eind januari de tijd om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het is altijd een goed idee om je te verdiepen in je zorgverzekering. Misschien betaal je voor zorg dat je niet nodig hebt, of kun je beter een ander pakket afsluiten omdat je juist baat zal hebben bij bepaalde vergoedingen.

5/5 - (7 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd